Vissza

Mély csokik, mély borok

2019.01.30. | Szabó Edit
Hogy milyen az, amikor Gombóc Artúr borozni megy? Valószínűleg éppen ilyen. A minap a Tóth Ferenc Pincészet és a Fabric Csokoládé közös bor-csoki kóstolóján szédültünk el…


Hihetetlen erőfeszítésekre vagyunk olykor képesek, hogy bebizonyítsuk (önmagunknak és a nagyvilágnak): ami ízlik, amit szívesen csinálunk, az egyben egészséges is. És ilyenkor feltúrjuk a könyvtárakat, végigböngésszük az internet legrejtettebb bugyrait is, hogy végül megkönnyebbülten hirdethessük: „brit tudósok szerint a bor és a csokoládé együttes fogyasztása csökkenti a nemkívánatos hajhullást” – vagy valami hasonlót.

Noha mondhatnánk egyszerűen: jó bort inni és jó csokoládét enni bizony külön-külön is, khm…, egészséges. Ha pedig egyszerre lehet a kettőt – és ha még valamiféle íz- és zamatharmónia is felcsendül –, hát örökéletű leszel e földön. De legalábbis javítja az életminőséget, mert az ínyencnek lesz egy igazán jó estéje.A minap különleges kóstolón jártunk, de talán pontosabb volna úgy fogalmaznunk: nyolcfogásos csokoládévacsorán vettünk részt, ahol nyolcféle bort is felszolgáltak. Vagy fordítva: borvacsorán, ahol a fogások mindegyike csokoládé volt. Mindenesetre egyszer csak kiderül, hogy nemcsak a bor, de a csokoládé bonyolultsága is az általános relativitáselméletével vetekszik. El lehet benne mélyedni, de egészen megérteni sosem fogjuk.

Savak, tanninok, ásványok, alkoholtartalom és így tovább; megannyi egzakt fogalom, mérhető érték, amely végső soron ugyanarról szól, de a bor cseppjeiben megjelenő összetett élmény elemei aligha árulkodnak az egészről. Pörkölés, kakaószázalékok, miegymás, fűszerként adagolt különleges összetevők névsora: sok mindent elárul, de biztosan nem mindent. A végén természetesen belép a képbe az ízek érzékeny komponistája, s legvégül mi, a szerencsések, a kompozíciók célközönsége.

És ha a félkortyonkénti komótos borkóstolás nem volna elég a bonyolultságok szétszálazásában érdekelt fogyasztónak, ha nem tudná kiélni magát a csokoládé lassú és kéjes elnyammogásában, íme, itt a lehetőség, hogy a kettőt együtt, egymásra hatásában próbálja. De vigyázat: nem elég hebehurgyán összepárosítani egy jó bort és egy jó csokoládét!Mert lehet fantasztikus az egyik és a másik, lehetnek kiemelkedő egyéniségek – ha a találkozásban disszonancia, értetlenség van, netán ha a két fél valamelyike uralkodni akar, ha hiányzik belőle a másik iránti tisztelet, akkor oda az egész. Olyan feladvány ez persze, amellyel szívesen bíbelődünk.
Van a műfajnak haladó hagyománya – nálunk is. Hogy mit hoz a jó házasságba a kakaó, és mit a szőlő, azon cukrászok, csokoládékészítők, borászok és sommelier-k feje régóta fő. Töprengenek, kísérleteznek, miként helyezzék egymás mellé a kettőt úgy, hogy kiegészítsék és megemeljék, ne pedig agyonnyomják egymást.

Láttunk már ezt-azt, és noha a Sport szelethez sosem lettünk egészen hűtlenek, van fogalmunk róla, mire képes a csokoládé, még a „piros mogyoróson” is túl. Az utóbbi években itthon is feltűnt pár megátalkodottan elhivatott csokoládémester, és persze egy pillanatra sem felejtjük a néhány éve fiatalon elhunyt fantasztikus Szántó Tibor káprázatos csokoládéit. De még a csokoládés borközelítés (boros csokoládéközelítés) sem egészen ismeretlen előttünk, hiszen kóstoltuk már többek között Luka Enikő és a Harrer Csokoládémanufaktúra, valamint a Vylyan Pinészet és a pécsi Csoko-Láda együttműködésének gyümölcseit is…Az viszont, hogy egy borászat és egy csokoládémanufaktúra egészen komolyan „összebútorozzon”, még a mai ínyencvilágban is ritkaság. Márpedig az egri Tóth Ferenc Pincészet és a Fabric csokoládémanufaktúra hosszú évek óta illesztgeti egymás mellé kakaóbab-, illetve szőlőalapú termékeit – méghozzá a legszélesebb spektrumon.

És ez nem csak annyit jelent, hogy Tóth Katalin, a borászat egyik tulajdonosa és Bernáth-Ulcz Adél szőlész-borász szakmérnök rendszeresen mutatja be a gondosan egymáshoz válogatott Tóth-borokat és Szeleczky-Takács Viktória csokoládékölteményeit (noha ez sem kevés), de jogosan büszkék arra, hogy a Fabric nem kevesebb, mint négy csokoládéját már kifejezetten egy-egy borhoz kísérletezték ki, mintegy hármasban.

Ezek közül az esten kettőt meg is kóstolhattunk – és csöppet sem elfogulatlan ítéletünk szerint épp ennél a kettőnél valósult meg a legérettebb összhang. Nem mintha a többi párosítás nem lett volna minimum rettentő izgalmas. Hiszen a csokoládék mindegyike önmagában is nagyon összetett, rafinált ízvilágú, a borok pedig Eger legjobb arcát mutatják – és az egymásra hatás mindig megannyi meglepetést hoz. Érezni a válogatók szenvedélyét, ahogy a komponensek egymáshoz illesztésekor megannyi szempontot mérlegeltek. De a páros egyik fele néha óhatatlanul a másik fölébe kerekedik.A kóstoló elején megtanultuk, hogy többnyire a borral érdemes kezdeni, majd – amikor azt már kezdjük kiismerni – hozzá harapni a csokoládét, végül csöppet visszatérni a borhoz. Nos, ez a visszatérés egyik-másik esetben már nem volt olyan sikeres, a csokoládé izmos karakterjegyei nem hagyták többé érvényesülni az önmagában pedig komoly erejű bort. De ennél nagyobb bajunk sose legyen! A kóstoló mindvégig az örömskála legfelsőbb regiszterében maradt.

Amúgy nem kell sokat inni – nem kell magas alkoholtartalom – ahhoz, hogy egy ilyen kóstolón egészen elbóduljunk. Már a csokoládék nevétől is megszédül az ember: „São Tomé-i étcsokoládé fekete szezámmal és liofilizált málnával” vagy „Madagaszkári tejcsokoládé málnás balzsamecettel, kakaóbabtörettel és tonkával”.

A mindannyiunkban élő titkos Gombóc Artúr lelke repes, ahogy az elénk helyezett minták illatát lassan beszívja, ahogy a csokidarabkákat kísérő leírásban megpillantja a varázsos szavakat: Mexikó, Madagaszkár, Dominika, Ecuador, São Tomé. Ha szárnya (pénztárcája) bírná, tán még útra is kerekedne a dagadt madár, hogy berepülje ezeket az egzotikus kakaóvidékeket (szigorúan szakmai kíváncsiságból persze). Második legjobb megoldásnak kínálkozik, hogy itt, helyben hagyjuk, hadd hassanak ránk a felkínált illatok és ízek. (Aki azt hiszi, csak a borok illatában lehet vég nélkül elmerülni, nem szagolt még igazán rafinált csokoládét – vagy permanensen náthás.)Az estet remekül levezénylő Tóth Katalin és Bernáth-Ulcz Adél kérdéseiből-megjegyzéseiből az is nyilvánvaló lett, hogy egy (immáron másfél évtizedes) folyamat egy fázisát látjuk. A kísérletezés – borral, csokoládéval, borral és csokoládéval, csokoládéval és borral – tovább folyik. A mindenkori közönség egyben tesztalany is. A magunk részéről állunk elébe, szívesen hozzuk meg a szükséges áldozatokat. Rajtunk nyugodtan kísérletezhetnek, elviseljük – ezt ezennel írásba adjuk.


 
Íme az est bor-csoki párosai:

Egri Kékfrankos Rosé 2018
Egri Csillag 2017 – Citromfahéjas, fehércsokoládés, pekándiós drazsé
Egri Csillag Superior 2017 – Madagaszkári tejcsokoládé physalissal (földicseresznye) és fahéjvirággal
Kadarka 2015 – São Tomé-i étcsokoládé fekete szezámmal és liofilizált málnával
Kékfrankos 2016 – Madagaszkári tejcsokoládé málnás balzsamecettel, kakaóbabbal és tonkával
Egri Bikavér Superior 2015 – Dominikai étcsokoládé chai lattéval és áfonyával
Egri Várvédő 2013 – Kakaóbabdrazsé tonkával és málnával
Egri Cabernet Franc 2011 – Mexikói étcsokoládé füstölt sóval és karamellizált mandulával

Akinek feltűnt, hogy a listán csak hét párosítás szerepel, pedig nyolcfogásos „vacsorát” emlegettünk, nem téved. Noha az est a páros örömzenéről szólt, mindkét műfaj egy-egy képviselője szóló szerephez is jutott: a köszöntő rozé mellé nem járt csokoládé, míg az est záróköve nem kapott borpárt, Az utolsó – önmagában kóstolt – csokoládéminta neve önmagában egy dal: Ecuadori étcsokoládé kumkvattal és kávébabbal. 
Nem mondhatjuk, hogy pofozott bennünket az élet.
 
Fotó:
Szabó Edit -
facebook

bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (43) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (117) balatonboglári borvidék (14) balatonfüred csopaki borvidék (21) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (23) borkóstoló (63) bornapló (6) borshanta (21) borterasz (16) borteszt (284) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (233) bujdosó (4) cabernet franc (26) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (104) eger (68) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (7) friss (4) frittmann (6) furmint (84) furmint február (14) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (150) ipacs szabó istván (4) iszunk (12) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (22) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (11) kovács nimród winery (13) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (23) london (19) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (66) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (6) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (45) olaszrizling (30) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (20) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (237) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (11) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (33) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (17) sör (46) sós (96) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (48) süti (17) svét (19) syrah (9) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (56) szekszárdi borvidék (14) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (18) tészta (17) tesztelünk (199) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (13) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (12) utazás (71) utazási tippek (31) utazunk (35) vacsora (12) váli péter (4) vega (10) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (29) villányi borvidék (88) vörösbor (132) vylyan (29) wassmann pince (4) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6)