Vissza

Mint egy nagy család

2016.03.29. | Szabó Edit
Hú!Svét+7 Palkonyán

Az első idei gasztrolazulást április 1-3. között rendezik a Villány melletti barátságos kis faluban, Palkonyán. A 350 lelkes, festőien szép település apraja-nagyja készül ilyenkor, megnyílnak a máskor zárt porták, és mindenki igyekszik kivenni a részét a szervezésből, a vendéglátásból…
 

Összetanakodott néhány jó vidéki éttermes, miként kellene megmutatni az ország gasztronómiára fogékony közönségének mindazt, amit ők tudnak. Tanakodásuk eredményeként létrehozták a Stílusos Vidéki Éttermiség egyesületet, amelynek egyre nagyobb sikerű rendezvényeiről sokat hallunk az utóbbi időben.

Az egész jó négy éve kezdődött Szigetmonostoron. A Rosinante étterem falai között és kertjében több SVÉT-séf kínálta falatkáit az ételre, jó szóra, információra, barátkozásra éhes tömegnek, és ha korábban volt is bármiféle aggodalom a rendezvény sikerével kapcsolatban, az érdeklődők ostromszerű rohama meggyőzte a tagokat a kezdeményezés életképességéről. Azóta minden évben rendeznek egy nagyobb és több kisebb tematikus SVÉT-eseményt, amelyeken a lelkesen visszajáró éttermiség-hívők mellett egyre több spontán érdeklődő kóstolgat, beszélget vidáman.

Az első idei gasztrolazulást április 1-3. között rendezik a Villány melletti barátságos kis faluban, Palkonyán. A 350 lelkes, festőien szép település apraja-nagyja készül ilyenkor, megnyílnak a máskor zárt porták, és mindenki igyekszik kivenni a részét a szervezésből, a vendéglátásból. A Hú!SVÉT rendezvény motorja a PalKonyha nevű helyi gasztronómiai vállalkozás tulajdonosa, Pauli Zoltán, akit a megszállott gasztroturisták a  villányi Mandula étterem üzletvezetőjeként ismertek meg. Zoltán néhány éve beleszeretett egy kis palkonyai parasztházba, megvette, kicsinosította, és tavaly megnyílt a PalKonyha, a térség első lakásétterme, ahol hétvégenként helyi ízekkel, izgalmas, sváb ételekkel várják az előre bejelentkező vendégeket.

A PalKonyha azonban csak az egyik a Hú!SVÉT+7 rendezvény 9 helyszíne közül. Az érkező vendégeket a falu mindkét végén parkoló várja, ahol letehetik autóikat, és kényelmes sétával szép lassan bevehetik a település valamennyi izgalmas gasztronómiai kalandot ígérő nyitott portáját. Van rá két napjuk, sietni nem kell, de nem is érdemes. A SVÉT-rendezvények egyik legfontosabb követelménye a lassulás.

Tizenhárom vendégétterem vesz részt a programban, az egyesület tagjain kívül két baranyai és egy káli-medencei vendéglő is bemutatkozik a közönségnek. A bemutatkozás a SVÉT-tagság előszobája; ha a rendezvény jól sikerül, és mindenki elégedett a jelöltekkel, talán jövőre már SVÉT-tagként térhetnek vissza. „Tag úgy lehet egy étterem, hogy jelentkezik, vagy valaki ajánlja” – mondja Pauli Zoltán. „Ilyenkor meghívjuk őket egy rendezvényre, és kiderül, hogy valóban hasonló módon gondolkodunk-e. Ez egy baráti társaság, itt mi mindannyian a színvonalas vidéki vendéglátást tűztük ki célul. Hasonlóak az örömeink, a bánataink, és nagyon sokat tudunk segíteni egymásnak.”

A program péntek este rendhagyó vacsorával indul. A 100% Palkonya elnevezésű esten kreatív szakácsok adnak színvonalas ízelítőt a helyi alapanyagokból. Izgalmasnak ígérkezik, nem csoda, hogy az érdeklődők egyetlen óra leforgása alatt minden helyet lefoglaltak.

Szombaton és vasárnap azonban valamennyi nyitott porta tárt kapukkal várja a vendégeket. A Mokos Családi Pincészetnél a Zsolnay Étterem, a Haraszti Családi Pincészetnél a soproni Erhardt vendéglő főz majd, de aki még nem kóstolta a szarvasgombát, az feltétlenül vegye célba a Hárságyi Pincét, ahol Várvizi Péter kreatív séf tart bemutatót a környékbeli erdőkben talált szarvasgombából készült ételekből.

A Parázs Vendégháznál a balatonszemesi Kistücsök Étterem, a Cifra Udvaron a pannonhalmi Viator, a Nóra Portán a Mandula Étterem és Bor-Bár tálalja erre az alkalomra megálmodott fogásait, a Borostyán Vendégháznál a most bemutatkozó köveskáli Kővirág Étterem várja a vendégeket, az új helyszínként jelentkező Pertu Portánál pedig a veszprémi Chianti Étterem és a balatonfüredi Baricska Csárda stábja főz az éhes vándoroknak.

A PalKonyha minden bizonnyal a rendezvény egyik központi helyszíne lesz majd, hiszen itt több vidéki vendéglátóhely is bemutatkozik. Pauli Zoltán a tavalyi nagy sikerre való tekintettel újra racklettet készít az udvaron, ahol egyébként meg lehet tanulni a rétesnyújtás fortélyait is, Schneider Gábor pedig pekeskiflit süt az udvari kemencében. Itt debütál majd a Pesti Burger tulajdonosa, Háda Imre Palkonya burgere, de a hosszúhetényi Almalomb stábja is ínycsiklandó falatokkal készül a hétvégére.

A Kredenc Borbisztró borkoktélokat, sőt jó zenét is hoz – a vadonatúj teraszon a Kredenc Sound System szolgáltatja a muzsikát –, de zene lesz szinte minden helyszínen, mint ahogyan jó bor is, a helyi borászatok mellett a Gere és a Sauska pincészetnek köszönhetően.

Az idei rendezvényről a húsvéti ünnepkör elmaradhatatlan alapanyaga, a sonka sem hiányozhat. A Hú!SVÉT+7 vendégei a legjobb magyar parasztsonkák, füstölt tarják mellett megízlelhetik a Serranót, az Ibericót, a Pármait és a San Danielét is, a látványos sonkaszeletelésből pedig Szőke Dávid sonkamester tart bemutatót. 

Palkonyán, ebben a parányi baranyai faluban szeretik a vendégeket. Pauli Zoltán úgy meséli, hogy először a barátaival érkezett, aztán a barátok is hozták a barátokat, azok meg az ő barátaikat, és szép lassan megtelt a falu egymást szerető, a település lakóit és a helyi hagyományokat tisztelő, a gasztronómia és a kultúra értékeire fogékony emberekkel. „Most is ők lesznek itt” – mondja Zoltán. „Meglátod, mindenki ismer mindenkit. Vagy ha véletlenül nem, visszajönnek majd a legközelebbi rendezvényre, és régi jó barátokként üdvözlik egymást, és jó ismerősökként beszélgetnek a helyiekkel. Olyan ez, mint egy nagy család, és őszintén mondom, jó közéjük tartozni.”

A részletes programért katt ide!

A képek többnyire a tavalyi rendezvényen készültek.
 














 
bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

amerika (4) aprókertek (13) ausztria (5) az év bortermelője (6) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (31) balassa bor (4) balaton (97) balatonboglári borvidék (11) balatonfüred csopaki borvidék (18) balla géza (7) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (17) biodinamikus (7) bocuse d'or (9) bor (288) borász (52) borászok borásza (11) borbár (35) borfesztivál (35) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (46) borshanta (21) borterasz (16) borteszt (230) bortúra (27) borvacsora (19) borvendéglő (5) borverseny (27) bott frigyes (5) bott pince (31) bottszerda (21) brut (13) budai zöld (4) budapest (214) cabernet franc (12) cabernet sauvignon (10) cava (7) CEWI (14) chardonnay (5) csányi pincészet (6) csirke (10) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (16) dél-balaton (8) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (90) eger (63) egészséges (10) egri csillag (8) egzotikus (10) eper (5) erdőbénye (6) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (149) etyek (23) etyek budai borvidék (24) etyeki kúria (15) ezerjó (4) fehérbor (68) fesztivál (44) figula (4) franc&franc (6) franciaország (5) friss (4) frittmann (6) furmint (82) furmint február (12) gál szőlőbirtok és pincészet (4) gere attila pincészete (4) gin (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (4) hárslevelű (19) hawaii (7) házhozszállítás (4) heimann (9) húsvét (9) indiai (8) interjú (142) iszunk (11) juhfark (11) kadarka (33) káli-medence (9) karácsony (26) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (21) kéknyelű (15) kenyér (10) késői szüret (5) koktél (12) könnyű (15) környezettudatosság (5) koronavírus (29) kóstoló (59) kovács nimród winery (11) köveskál (4) közben esznek (10) kreinbacher birtok (10) külföld (10) kunsági borvidék (16) laposa birtok (5) leves (19) london (19) luka enikő (4) mád (12) magnamátra (11) mátra (60) mediterrán (4) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (4) michelin-csillag (9) miskolc (9) monyo brewing co (6) mór (9) művészinterjú (18) narancsbor (4) natúr bor (4) nemzetközi borvásár (4) nyár (15) nyaralás (5) nyári (5) olaszország (32) olaszrizling (27) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (5) pálinka (16) pálinkaverseny (11) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (7) pázmánd (18) pécs (9) pékség (5) pét-nat (14) pezsgő (90) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (21) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (9) recept (198) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (45) saláta (11) sanzon (8) sárospatak (4) sauska (6) sauvignon blanc (33) sebestyén (4) somló (39) sommelier (11) soproni borvidék (16) sör (45) sós (83) spanyolország (15) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (44) süti (16) svét (19) syrah (7) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (84) száraz szamorodni (5) szekszárd (49) szekszárdi borvidék (6) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (15) szentesi józsef (5) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) tállya (13) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (10) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (9) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természetes bor (9) tészta (15) tesztelünk (144) tokaj (145) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (104) tokaji aszú (40) torta (4) tramini (5) tudnivalok (4) túra (7) utazás (57) utazási tippek (16) utazunk (29) vacsora (11) váli péter (4) vega (5) velencei-tó (6) verseny (13) veszprém (4) villány (25) villányi borvidék (75) vörösbor (107) vylyan (27) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (8) zsirai pincészet (4)