Myrtus a pohárban

2022.04.30. | Szabó Edit
A tarcali Fő utcán nyílt Myrtus Borbár Tokaj-Hegyalja kellemes színfoltja. A két tulajdonos, Pataky Orsi és Keresztes Ákos szívesen látja a vendégeket, és nyugodtan vihetjük a kutyánkat is…


Lassan egy éve már, hogy Tarcal Fő utcáján megnyílt Keresztes Ákos és Pataky Orsi kis birodalma, a Myrtus Winebar & Café. A hely egy közel kétszáz éves épületben talált otthonra, amit a két tulajdonos kitartó munkával újított fel. Itt kapott helyet Ákosék borászata, a Myrtus Pince birtokközpontja is, így ha valaki átnéz a kávézó „ablakán”, szemügyre veheti az alant sorakozó hordókat, és figyelemmel kísérheti az éppen aktuális borkészítési folyamatokat.



A Myrtus Borbár barátságos hely, és nem csupán azért, mert az érkezőkre Pataky Orsi széles mosolyt villant a pult mögül. A vendégtér otthonos, a mobil asztalokat könnyedén össze lehet tolni vagy szét lehet húzni attól függően, hogy mit igényel éppen a társaság, és a kutyákat is szívesen fogadják. Ha rövidebben tartózkodunk, akár a pultnál is felhörpinthetjük a kávénkat, de mégiscsak az a legjobb, ha helyet foglalunk valamelyik asztalnál – vagy jó idő esetén a kertben –, és hosszabban élvezzük a házigazdák vendégszeretetét, valamint a Myrtus Pince borait.



A borászat egyébként 2008 óta létezik, Keresztes Ákos akkor érzett magában annyi bátorságot, hogy lerakja a saját vállalkozása alapjait. Ákos Kecskeméten nőtt fel, a szülei mindketten borászok, így az útja elég határozottan ki volt jelölve. Az egyetem után egy évet Kaliforniában töltött, de utána hiába hívták Kanadába és Németországba, ő úgy döntött, hogy Tokaj-Hegyalján lesz borász. Hazatérve először a Patricius Borház csapatát erősítette. „Minden tiszteletem Molnár Péteré, aki képes volt megbízni egy 22 éves, friss diplomás zöldfülűben” – nyilatkozta néhány éve a Borsmentának. A Patricius után a Degenfeld borászatnál gyűjtötte tovább a tapasztalatokat, de akkor már megvolt a saját pince, amit 2014 óta visznek főállásban a feleségével, Orsival.



A pincészet, amelyhez 2,5 hektár szőlőterület tartozik, Orsi kedvenc virága után a Myrtus nevet kapta, akárcsak az a vendégház, amely közvetlenül mellette, a szőlőültetvények ölelésében várja a vendégeket. És most, az új birtokközponttal és a kávézóval együtt elkészült egy újabb apartman, így az utazók választhatnak, hogy az élet „sűrűjében”, a település központjában szeretnének lakni, vagy inkább a falu széli romantikus vadregényt választják, a szőlőre néző hatalmas terasszal.



Na, de vissza a kávézóba! Orsi minden reggel frissen süti a croissant-t, az éhes vendégeknek bagettet és zempléni sajtokból álló sajttálat kínál, az alkoholt nem fogyasztók a bodrogkeresztúri Csicsörke szörpjeiből, a sörisszák a BAZ Beer söreiből választhatnak.

A borkínálat egyelőre a Myrtus Pince saját szortimentjére, valamint a Domaine Darrieux tételeire korlátozódik (a 2005-ben Tokaj-Hegyalján letelepedett Frédéric Darrieux Keresztes Ákos segítségével készíti borait), de Orsi azt mondja, tervezik, hogy a későbbiekben a helyi borászok borait is tartják majd.



Aki Tarcalon jár, mindenképpen nézzen be a Myrtusba. Ha csak átutazóban van, akkor is köszönjön be egy kávéra, üljön le a kertben egy szörpre, de ha a településen tölti az éjszakát, tervezze úgy az estét, hogy egy korai vacsora után legyen ideje Ákos borait végigkóstolni. Tokaj kedves, cseppet sem tolakodó, ám igényes arcát ismerheti meg általuk.



A Myrtusban az a jó, hogy teljesen fesztelen a légkör; olyan, mintha mindenki ismerné a másikat, a vendégek megállnak egymással beszélgetni a pultnál, de az is előfordul, hogy átülnek egymás asztalához, noha korábban soha nem találkoztak. Nyáron a csillagokat bámuljuk a teraszon, napközben meg az Áldó Krisztus-szobrot, amire épp rálátni a kertből, a hosszú téli estéken pedig sokszor előkerül valami jó kis társasjáték a szekrényből, és az ember szívesen marad még egy körre. Ki tudja, talán még az is megesik, hogy Orsi és Ákos leül az asztalunkhoz, és együtt folytatjuk a kóstolást, ameddig csak jól érezzük magunkat.
 
Fotó:
Szabó Edit -

Beszélgetünk

Keresem az eleganciát

2016.06.16. | Szabó Edit
Beszélgetés Berecz Stéphanie-val   „Tisztességes munkát végezni csak elmélyülten lehet. A szőlőben, a pincében figyelni, érzékelni kell. Ez nem matematika. A szőlő, a bor a termész…
Utazunk

Nem boszorkányság!

2018.04.19. | Szabó Edit
Az első két sikeres rendezvény után újra Bűbájos Hétvége Tarcalon! Az ideit is a május elsejei hosszú hétvégén rendezi a Tarcal Bor és Kultúra Egyesület…   
Beszélgetünk

Vallatom a hegyet

2018.05.05. | Szabó Edit
Beszélgetés Keresztes Ákossal
Alföldi fiúként vert tanyát Tokaj-Hegyalján. A Patricius Borház borászaként kezdte, de ma már saját családi birtokát építi. Pincéje a felesége kedvenc virága után a Myrtus nevet kapta.…
Beszélgetünk

Mintha a szívem közepéből folyna

2018.05.24. | Szabó Edit
Beszélgetés Jelena Szavercsenkóval
Fehéroroszország fővárosában, Minszkben született, de a dátumot senkinek nem árulja el. Profi kosarasként került Magyarországra, és ma ő a Kern Bor- & Pezsgőház borásza. Jelena Szav…
Beszélgetünk

Permakultúrás kert vagy ősvadon?

2018.06.09. | Szabó Edit
Beszélgetés Bartha Gabóval
Kertésznek bölcsész, bölcsésznek kertész, de leginkább mindkettő. Bartha Gabó igazi különlegesség, és olyasmit tanulhatunk tőle a tarcali Terrapolisban, amin magunk is meglepődünk… &nbs…
Beszélgetünk

Tokaj kék szőlője, a purcsin

2021.01.16. | Szabó Edit
Beszélgetés Kanczler Andrással
Kanczler András, a tarcali Basilicus Borászat birtokigazgatója figyelemre méltó vörösbort készít a Tokaji borvidék hajdan jól ismert, ám a filoxéravész óta szinte teljesen elfeledett ké…
bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (70) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (16) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (247) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (99) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (209) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (21) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (32) villányi borvidék (92) vörösbor (142) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)