2016.11.30. | Raab Zsuzsanna
Lehullt a lepel! Már nem titok többé a Monofu karácsonyi desszertje!
A Monofu a budapesti Margit körúton nem egy hagyományos értelemben vett cukrászda. Nem fognak minket fehér csipkés kötényű lányok kiszolgálni, és egyáltalán nem biztos, hogy le tudunk ülni, hiszen csak pár szék van. A Monofu más, és pont ettől jó. Ha belépünk az üzletbe, letisztult, modern, ugyanakkor barátságos közeg fogad. Világos az enteriőr, a fehér szín dominál, de a polcokon sok a növény, a fő vonal a természetesség. A pop-up jellegű desszertező fontos jellemzője, hogy a választott édességet gusztusos csomagolásban elvihetjük magunkkal – munkahelyre, esti baráti összejövetelre, de a legjobb csak úgy, minden cél nélkül megajándékozni magunkat a finom falatokkal. A Monofu olyan hely, ahol hamar otthon érzi magát az ember. Lovász Évi, a hely megálmodója és vezetője minket is barátságos természetességgel fogadott a Millenárishoz közeli üzletben.
Honnan ered a Monofu név?
A monofood szó rövidítése. Nálunk ugyanis mindig egyfajta desszert található, 10 féle ízben. Magyarországon ez a koncepció teljesen egyedi, de Európa más országaiban, Amerikában vagy Japánban bevett gyakorlat. Egy desszert nálunk nagyjából két hónapig kapható, utána váltunk a következőre. Úgy gondoljuk, hogy ennyi idő alatt mindenki eljut hozzánk, aki szeretné megkóstolni az épp aktuális édességet. Tény, hogy aki a rigójancsit keresi, itt nem fogja megtalálni, de úgy tapasztaljuk, hogy a vevőinket ez nem zavarja.
A desszerteket mi alapján és mennyire előre tervezitek meg?
Nagyjából egy évre előre gondolkodunk. Amint elindul az egyik termékünk, már készülődünk a következőre. Az édességek tervezésénél a lehetőségek tárháza végtelen! Persze igazodunk az éppen aktuális évszakhoz, például most jön a karácsony, az ünnepi időszak. De alapvetően nincsen semmilyen kötöttségünk. Az egyetlen, amihez ragaszkodunk, hogy kizárólag francia és sokrétűen feldolgozható desszerteket készítünk. Nálunk a csomagolás is legalább annyira lényeges kritérium: itt az elvitel többet ad annál, mint a „zsírpapírba csomagolva hazajut, ahogyan hazajut” módszer. Fontos az igényes és megfelelő doboz, a desszerthez illő ízléses üveg és kanál.
Kéthavonta új desszert – izgalmasan hangzik, így mindig van mit várni!
Pontosan! Az új desszertet egészen a megjelenéséig titok övezi, a termékcsere körül mindig van egy zsongás. A bevezetést megelőző héten már felcsigázzuk az érdeklődést: játékot indítunk a közösségi oldalon, ahol az új édességet ábrázoló fotóból mutatunk apró részleteket. Akad, aki elsőre kitalálja, mit rejt a kép, de előfordul, hogy napok telnek el, mire kiderül az igazság.
Milyen alapanyagokkal dolgoztok?
Minden termékünk francia technológiával, francia alapanyagokból készül. Az összetevőkön nem spórolunk: az édességekbe kizárólag a legjobb minőségű csokoládé és gyümölcspüré kerül.
Ahogyan körülnézek nálatok, az üzlet berendezésénél a szolid, letisztult dizájn érvényesül.
Igen, a kezdetektől fogva erre törekedtünk: nem a cuki, aranyos, habos-babos irányt akartuk követni. Mostanában sok cukrászda nyílik a városban, aminek örülünk, hiszen széles a paletta, de mi picit más vonalat szeretnénk képviselni – kevésbé a kézműves süteményezők, és nem is a nagy francia cukrászdák világához tartozunk. A berendezés kéthavonta, az új termékkel együtt mindig változik kicsit. Ha körülnézel, látod, hogy itt minden egyszerűen alakítható: az alap enteriőr natúr, világos, könnyen díszíthető. Itt minden, ami színes, könnyedén eltávolítható és lecserélhető. Számunkra fontos, hogy a dizájn színeiben és jellegében is mindig alkalmazkodjon az adott desszerthez. Nekünk is jó bizonyos időközönként átrendeződni, én meg imádok ezzel foglalkozni!
Pécsről jöttél, a cukrász szakma legnagyobbjai mellett alapoztad meg a tudásodat. Komoly szakmai múlt van a hátad mögött – hogyan jött a képbe a Monofu?
A férjemmel, Lovász József Domival már régóta álmodoztunk egy saját helyről. A Monofu vezetője és megálmodója én vagyok, ő pedig a tulajdonostársam. Mivel sokat utazom, számomra ez a hely a biztos pont, ahová mindig visszatérhetek.
Már a gimnáziumi évek alatt érdekelni kezdett a gasztronómia: sztázsolni jártam Várvizi Péterhez és Huszár Krisztiánhoz. Akkoriban Pécsen pezsgett a gasztronómiai élet, afféle „vidéki végvár” szerepet töltött be a város. Én Várvizi Pétert tekintem a legnagyobb mentoromnak, tőle rengeteget tanultam. A tanulóévek után az Enoteca Corsóban és a Susogóban dolgoztam, illetve külföldön is kipróbáltam magam. Aztán jött a cukrászati szaktanácsadás, amit nagyon szeretek, hiszen sokrétű munka. Egy régi helynek új profilt adok, felkészítem az adott csapatot az új desszertre, vagy egy teljesen új hely arculatát találom ki. A Monofu mellett most már üzletvezetéssel és konyhatechnológiával is foglalkozom.
Hogyan készültök a karácsonyra?
Apró meglepetésekkel és előrendelhető sütisdobozokkal. Áprilisban nyitottunk, ez lesz az első karácsonyunk. Nagyon várjuk már!
Figyelem, a Borsmenta szolgálati közleménye következik!
A Monofu legújabb, már karácsonyi desszertje a baba au rhum, vagyis a rum baba, 10 féle ízesítéssel. Ez a klasszikus francia desszert mágikusan ötvözi a rumos szirupban áztatott kelt tészta és a tetején lévő könnyed fűszeres hab zamatát. Én a pisztácia-sárgabarack változatot kóstoltam, de a pultban akad többek között sültalma-vanília, banán-sóskaramell, pekándió-tonkabab vagy juharszirup-földimogyoró is. Rum babára fel!
Fotó:
Monofu