Nagyon baba!

2016.11.30. | Raab Zsuzsanna
Lehullt a lepel! Már nem titok többé a Monofu karácsonyi desszertje!
 
A Monofu a budapesti Margit körúton nem egy hagyományos értelemben vett cukrászda. Nem fognak minket fehér csipkés kötényű lányok kiszolgálni, és egyáltalán nem biztos, hogy le tudunk ülni, hiszen csak pár szék van. A Monofu más, és pont ettől jó. Ha belépünk az üzletbe, letisztult, modern, ugyanakkor barátságos közeg fogad. Világos az enteriőr, a fehér szín dominál, de a polcokon sok a növény, a fő vonal a természetesség. A pop-up jellegű desszertező fontos jellemzője, hogy a választott édességet gusztusos csomagolásban elvihetjük magunkkal – munkahelyre, esti baráti összejövetelre, de a legjobb csak úgy, minden cél nélkül megajándékozni magunkat a finom falatokkal.
A Monofu olyan hely, ahol hamar otthon érzi magát az ember. Lovász Évi, a hely megálmodója és vezetője minket is barátságos természetességgel fogadott a Millenárishoz közeli üzletben.


 
Honnan ered a Monofu név?

A monofood szó rövidítése. Nálunk ugyanis mindig egyfajta desszert található, 10 féle ízben. Magyarországon ez a koncepció teljesen egyedi, de Európa más országaiban, Amerikában vagy Japánban bevett gyakorlat. Egy desszert nálunk nagyjából két hónapig kapható, utána váltunk a következőre. Úgy gondoljuk, hogy ennyi idő alatt mindenki eljut hozzánk, aki szeretné megkóstolni az épp aktuális édességet. Tény, hogy aki a rigójancsit keresi, itt nem fogja megtalálni, de úgy tapasztaljuk, hogy a vevőinket ez nem zavarja.
 
A desszerteket mi alapján és mennyire előre tervezitek meg?
 
Nagyjából egy évre előre gondolkodunk. Amint elindul az egyik termékünk, már készülődünk a következőre. Az édességek tervezésénél a lehetőségek tárháza végtelen! Persze igazodunk az éppen aktuális évszakhoz, például most jön a karácsony, az ünnepi időszak. De alapvetően nincsen semmilyen kötöttségünk. Az egyetlen, amihez ragaszkodunk, hogy kizárólag francia és sokrétűen feldolgozható desszerteket készítünk. Nálunk a csomagolás is legalább annyira lényeges kritérium: itt az elvitel többet ad annál, mint a „zsírpapírba csomagolva hazajut, ahogyan hazajut” módszer. Fontos az igényes és megfelelő doboz, a desszerthez illő ízléses üveg és kanál.


 
Kéthavonta új desszert – izgalmasan hangzik, így mindig van mit várni!
 
Pontosan! Az új desszertet egészen a megjelenéséig titok övezi, a termékcsere körül mindig van egy zsongás. A bevezetést megelőző héten már felcsigázzuk az érdeklődést: játékot indítunk a közösségi oldalon, ahol az új édességet ábrázoló fotóból mutatunk apró részleteket. Akad, aki elsőre kitalálja, mit rejt a kép, de előfordul, hogy napok telnek el, mire kiderül az igazság.
 
Milyen alapanyagokkal dolgoztok?
 
Minden termékünk francia technológiával, francia alapanyagokból készül. Az összetevőkön nem spórolunk: az édességekbe kizárólag a legjobb minőségű csokoládé és gyümölcspüré kerül.
 
Ahogyan körülnézek nálatok, az üzlet berendezésénél a szolid, letisztult dizájn érvényesül.
 
Igen, a kezdetektől fogva erre törekedtünk: nem a cuki, aranyos, habos-babos irányt akartuk követni. Mostanában sok cukrászda nyílik a városban, aminek örülünk, hiszen széles a paletta, de mi picit más vonalat szeretnénk képviselni – kevésbé a kézműves süteményezők, és nem is a nagy francia cukrászdák világához tartozunk. A berendezés kéthavonta, az új termékkel együtt mindig változik kicsit. Ha körülnézel, látod, hogy itt minden egyszerűen alakítható: az alap enteriőr natúr, világos, könnyen díszíthető. Itt minden, ami színes, könnyedén eltávolítható és lecserélhető. Számunkra fontos, hogy a dizájn színeiben és jellegében is mindig alkalmazkodjon az adott desszerthez. Nekünk is jó bizonyos időközönként átrendeződni, én meg imádok ezzel foglalkozni!


 
Pécsről jöttél, a cukrász szakma legnagyobbjai mellett alapoztad meg a tudásodat. Komoly szakmai múlt van a hátad mögött – hogyan jött a képbe a Monofu?
 
A férjemmel, Lovász József Domival már régóta álmodoztunk egy saját helyről. A Monofu vezetője és megálmodója én vagyok, ő pedig a tulajdonostársam. Mivel sokat utazom, számomra ez a hely a biztos pont, ahová mindig visszatérhetek.
Már a gimnáziumi évek alatt érdekelni kezdett a gasztronómia: sztázsolni jártam Várvizi Péterhez és Huszár Krisztiánhoz. Akkoriban Pécsen pezsgett a gasztronómiai élet, afféle „vidéki végvár” szerepet töltött be a város. Én Várvizi Pétert tekintem a legnagyobb mentoromnak, tőle rengeteget tanultam. A tanulóévek után az Enoteca Corsóban és a Susogóban dolgoztam, illetve külföldön is kipróbáltam magam. Aztán jött a cukrászati szaktanácsadás, amit nagyon szeretek, hiszen sokrétű munka. Egy régi helynek új profilt adok, felkészítem az adott csapatot az új desszertre, vagy egy teljesen új hely arculatát találom ki. A Monofu mellett most már üzletvezetéssel és konyhatechnológiával is foglalkozom.


 
Hogyan készültök a karácsonyra?
 
Apró meglepetésekkel és előrendelhető sütisdobozokkal. Áprilisban nyitottunk, ez lesz az első karácsonyunk. Nagyon várjuk már!
 
Figyelem, a Borsmenta szolgálati közleménye következik!



A Monofu legújabb, már karácsonyi desszertje a baba au rhum, vagyis a rum baba, 10 féle ízesítéssel. Ez a klasszikus francia desszert mágikusan ötvözi a rumos szirupban áztatott kelt tészta és a tetején lévő könnyed fűszeres hab zamatát. Én a pisztácia-sárgabarack változatot kóstoltam, de a pultban akad többek között sültalma-vanília, banán-sóskaramell, pekándió-tonkabab vagy juharszirup-földimogyoró is. Rum babára fel!
 
Fotó:
Monofu

bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (54) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (13) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (34) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (17) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (117) eger (72) egészséges (11) egri borvidék (12) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (33) etyeki kúria (19) évforduló (4) ezerjó (13) fehérbor (129) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (9) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (6) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (16) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (60) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) leves (31) london (21) luka enikő (4) mád (16) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (70) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (17) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (97) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (284) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (24) sör (46) sós (112) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (251) thummerer (4) tokaj (159) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (114) tokaji aszú (47) török (47) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (6) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (14) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (100) vörösbor (154) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (19) zsirai pincészet (9) zweigelt (4)