Nekem a Hütte

2017.04.02. | Varga Anita
Rafi, Raul, Lexi és Anita ezúttal vasárnapi ebédre visz bennünket. A helyszín az Ürömi Hütte...
 
Ez egy hazabeszélős írás lesz, de vállalom. A Hütte nem azért jó, mert már akkor jártam náluk a srácokkal, amikor még asztalok se voltak bent, vagy mert a szomszéd utcában lakom. Már minden lehetséges kontextusban megfordultam ott: egy gyerekkel menüt enni, sok gyerekkel limonádézni, baráti társasággal-gyerekekkel pizzázni, barátnővel forralt borozni, randin kávézni, vagy csak beugrottam a telefonon megrendelt vacsoránkért. Az ürömieknek már kellett egy hely, és a Hütte éppen az, amire vágytunk, ugyanakkor meggyőződésem, hogy innen ugyanilyen érzésekkel megy haza az is, akinek autóba kell ülnie az élményért.



Mert a Hütte olyan, mint egy megbízható nagymama, aki mindig finom falatokkal vár, és nem felejt el alágyújtani a vasárnapi húslevesnek már szombat este. Bizony, a húsleves itt egész éjjel gyöngyözve fő, szinte alig, csak épp annyira, hogy tökéletes legyen, és amikor a vasárnapi ebédnél belekóstolsz, a tányérból konkrétan rád mosolyog a napsugár. Ez a gondosság persze nemcsak a húslevesre igaz, hanem szinte mindenre, amit kóstoltunk az elmúlt lassan 4 év során: Pityu séf és csapata belefőzi a lelkét és az összes kreativitását az ételekbe.



Nem véletlenül van olyan telt ház vasárnap ebédidőben, hogy ha nem foglalsz előre, könnyen hoppon maradsz. Pedig ilyenkor tavasszal már kint is felállítják az asztalokat, így a Rókahegyi út mellett üldögélve még a forgalom zaja mellett is élvezhető a madárcsicsergés, a kilátás és a vidéki levegő – pár száz méterre a III. kerület határától.



 „Pizza, saláta, tiramisu, sör és koktélok. Üröm egyetlen hüttéje. Az élet szép!” – olvasható a Facebook-oldalukon. A 2013 szeptemberében nyílt étterem eleinte valóban a „pizza és sör” vonalán mozgott, de aztán hál’ istennek megjelentek a hely különleges fogásai is az étlapon. Piros pontot érdemel, hogy a szomszéd faluban élő termelőtől vásárolják a tojást, az ottani „kecskéstől” a sajtot, ami többek között az „Ürömi Hütte Pizza” egyik feltétje is. Személyes kedvenc például a füstölt grillcsirke burgonyapürével, sült céklával, egyszerűen nem tudok betelni vele, nekem soha nem sikerülne ilyen ízt kicsikarnom egy száraz csirkemellből. És hát ne felejtsük el, sőt írjuk nagybetűkkel a gyerekek első számú kedvencét, amivel szintén nem találkoztam még sehol máshol, és amire minden ismerősöm megrökönyödve kérdezi, hogy „Micsodaaa??” Nu-tel-lás-mas-car-po-nés pizza! A gyerekek soha nem hagyják ki, ha ide jövünk, és kábé 3 év után végre én is rávettem magam, hogy megkóstoljam. Persze, hogy finom! Ja, ne számítsunk pizzaélményre, arra ott van a többi, paradicsomos alapú pizzájuk vékony tésztával, néha kicsit odaégve, pont ahogy kell. Amikor nem főzök vacsorát, és megkérdezem a fiaimat, hogy mit vegyünk haza, 10-ből 9-szer nutellás pizza a válasz. És ne higgyétek, hogy ez amolyan családi defekt nálunk: történetesen másoktól is tudom, hogy nem véletlenül nem került még le a nyitás óta az étlapról.



A pizzák mellett ott van a folyton megújuló napi kínálat is, és ha esetleg nem tudunk választani, Ádám, Brigi, Zsuzsi, Laci, Baxi és István készségesen a segítségünkre siet. A nagyüzem ellenére itt mindig családias a hangulat, egyszerűen azt érzed, hogy szívesen látott vendég vagy.  Szintén dicséretet érdemel, hogy a szezonális lehetőségeket is igyekeznek kiaknázni, most például van Branzinó filé medvehagymás gnocchival, rákkal, kagylóval, currys répapürével. Ezeknek az ételeknek azért már az ára is húzósabb, de néha érdemes elcsábulni.



A tematikus napokat sok vendég szereti: ha például thaileves-imádó vagy, kedden ebédidőben itt a helyed, de aznap a menün kívül megkaphatod a betevő csülökadagodat is. Az igényesség nemcsak vasárnapi kiváltság – a hétfőtől péntekig kínált menü is isteni, ráadásul igazán férfias adag. Ha Lexi egy könnyebb megfázás miatt nem megy oviba, néha átsétálunk ide, és ketten jóllakunk vele. Ebéd után ő átszellemülten rajzolgat a direkt a gyerekeknek előkészített színes ceruzákkal, én pedig élvezem a finom kávémat.



A Hütte, mondhatni, rá van kényszerítve, hogy gyerekbarát legyen, hiszen Ürömön az elmúlt tíz évben megsokszorozódott a kisgyerekes családok száma. Készülnek is etetőszékekkel, kis dobozban játékállatokkal, és sok-sok türelemmel a lurkók és szüleik megfelelő kiszolgálására.

Ugyanígy nagy kutyabarátok is, a bejáratnál kutyatál, benne mindig friss vízzel az arra sétáló ebek számára, de a négylábúak az étteremben is szívesen látott vendégek. Ott jártunkkor két kutyus is várta az asztal alatt elnyúlva a potya falatokat. Nagyfiam, aki folyton a tiltó táblák tanulmányozásával foglalatoskodik, meg is jegyezte, hogy miként lehet az, hogy itt azt látta az ajtón kiírva, hogy LEHET bejönni kutyával. Ha lájkolod az oldalukat, követheted, hogy szívügyük a kutyabarátság, nem egyszer fordult már elő, hogy segítettek megtalálni az eltévedt házi kedvencek gazdiját, de addig is, míg ő megkerült, elhalmozták a kutyust szeretettel és minden földi jóval.



A harmadik piros pontot a februárban megújult borlapért kapja tőlem a hely. Minden télen ujjongva fogadtam a forralt borukat, aminek a fűszerezése abszolút betalált, de amit a vacsora mellé kínáltak, abban nem emlékszem kiemelkedő ajánlatra. Az új borlapról viszont könnyű a választás. A fehérek közül a Figula Pincészet Pinot Grigióját, a vörösökből Vida Péter kadarkáját kóstoltam náluk mostanában, de ha legközelebb barátokkal megyek, a „Hütte vegyesdeszka” olasz és magyar (pilisborosjenői) sajt- és sonkaválogatás mellé meg fogom kóstolni Francis Ford Coppola pincészetének chardonnay-ját és cabernet sauvignonját. Azóta szemezek velük, mióta felkerültek a borlapra.



A berendezés hangulatvilága eklektikus: van itt minden, a pult fölött sikló lanovkáktól kezdve a nagymamáink varrógépéből kialakított asztalkákon át egészen a cukorkákat és egyéb vonzó tárgynyereményeket ígérő színes automatákig. Az osztrák sípályák mellett felépített menedékházak hangulatát a helyiség főfalára festett síelő alakok idézik, de az ebédre várakozó gyerekeim figyelmét leginkább az egyik tévében látható ropogó tűz köti le perceken át. A mosdók előtti falra felaggatott kis színes cetlik az elégedett vendégek üzeneteit őrzik az utókor számára. 



Számomra akkor nyert értelmet a hely neve, amikor az ikreim még egészen kicsik voltak. Egy napsütéses reggelen kimentünk a játszótérre, aztán végigvonszoltam őket kismotorral a falun, egy szem keksz vagy innivaló nélkül. Az emelkedőkkel bőven megtűzdelt egyórás útból csináltunk egy szenvedős kétórás kirándulást, aminek a második felében – már nem emlékszem, hogyan – én cipeltem a két kismotort és a két bölcsis gyerekemet. Mint a sivatagi vándornak az oázis, úgy lebegett lelki szemeim előtt a Hütte. Végre megérkeztünk, csorgó verítékkel, koszosan, pénztárca nélkül. Ennek ellenére kaptunk három nagy pohár limonádét és pár kedves szót (a szívembe is zártam őket azonnal), ami után a srácok a kismotorokon száguldva tértek haza, alig tudtam követni őket. Na jó, a lejtős rész miatt itt már könnyített volt a pálya, de akkor is!



Üröm és környéke ilyenkor (is) csodálatos. A közelben a Pilis, a Nagy-Kevély, a környező erdők, ott van a sziklamászók kedvenc terepe, a srácaim által csak „Furcsa-sziklának” nevezett rókahegyi kőfejtő, ahonnan belátni Budapest és a Duna jókora részét, és ahonnan augusztus 20-án stressz- és tömegmentesen élvezhető még a tűzijáték is. Aztán ott van az 1960-as években forgatott Egri csillagok című filmhez felépített díszletvár, ahová a zsákfalu, Pilisborosjenő végénél levő parkolóból kicsikkel is könnyedén elsétál az ember. Aki szeret túrázni, annak is ideális célpont, hiszen közel fekszik az Országos Kéktúra útvonalához, és rengeteg kirándulóhely található errefelé.



Most, hogy már az időszámítás is nyári, gyertek, mozduljatok ki egy kicsit! Élvezzétek a környék látnivalóit, aztán térjetek be az Ürömi Hüttébe egy ebédre. Ha bejött, az ajánlásért cserébe nyomjatok egy lájkot a Borsmenta oldalán! J
 
Fotó:
Bárdosi Márk

bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (65) balatonfüred csopaki borvidék (8) beszélgetünk (13) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (262) borász (29) borászok borásza (5) borbár (25) borfesztivál (25) bori mami (5) boriroda (10) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (22) borshanta (12) borterasz (12) borteszt (90) bortúra (18) borvacsora (13) borverseny (13) bott pince (28) bottszerda (21) budapest (185) cabernet franc (7) cava (7) CEWI (12) csirke (6) csokoládé (8) cukrászda (11) demeter zoltan (4) desszert (4) desszertbor (4) édes (74) eger (33) egészséges (5) egri csillag (4) erdőbénye (6) étterem (123) etyek (9) etyeki kúria (9) fehérbor (16) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (53) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) hárslevelű (10) heimann (8) húsvét (8) interjú (97) iszunk (4) kadarka (13) káli-medence (4) karácsony (15) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (10) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (55) kovács nimród winery (7) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (5) laposa birtok (5) leves (10) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (36) merlot (12) michelin-csillag (8) monyo brewing co (4) mór (5) művészinterjú (10) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (13) olaszrizling (22) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (9) pálinkaverseny (7) pannonhalma (8) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (7) pezsgő (46) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (6) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (129) rosalia (5) rozé (29) saláta (7) sanzon (6) sauvignon blanc (6) somló (11) sommelier (9) soproni borvidék (12) sör (40) sós (60) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (7) super 12 (4) sütemény (28) süti (15) svét (16) syrah (6) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (26) szekszárd (27) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (10) tállya (7) támogatott írás (6) tarcal (8) tavasz (12) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (5) tészta (8) tesztelünk (4) tokaj (107) tokaj-hegyalja (65) tokaji aszú (28) tudnivalok (4) utazás (19) vacsora (9) verseny (9) villány (7) villányi borvidék (39) vörösbor (34) vylyan (10) zenit (4) zöld veltelíni (4)