Nyersen, finomat!

2017.02.27. | Raab Zsuzsanna
Nem kell ahhoz feltétlenül vegánnak lenni, hogy néha igent mondjunk egy-egy vegán ételre. A Veggie Nyers Vegán Bisztróban nyugodtan végigkóstolhatunk egy egész sor ételt, fel sem fog tűnni, hogy „mentes”...
 

A vegánok kizárólag növényi eredetű táplálékot fogyasztanak, kerülnek mindenfajta állati eredetű alapanyagot. A nyers vegánok még ennél is messzebbre merészkednek: a hőkezelés nélküli táplálkozásban hisznek, és vallják, hogy az ételek vitamin- és ásványianyag-tartalma csak így marad meg teljes egészében.



Ha eddig azt gondoltuk, hogy hús nélkül elképzelhetetlen az életünk, ha a hűtőnk polcáról nem hiányozhat a tej, ha mindenünk a sajt, és az étkezés számunkra nem ér semmit meleg fogás nélkül – akkor itt az ideje félretennünk az előítéleteinket, és egy kicsit belekóstolnunk a nyers ételek világába.

A Veggie története 2011-re nyúlik vissza, amikor a Hold utcai piacon megnyitott Budapest első nyers vegán étterme Mannatural Ételmanufaktúra néven. A Hold utcai standot hamar kinőtték, így költöztek a Parlament közelében lévő Garibaldi utcába, és ezzel egyidejűleg a hely neve Élet Éttermére változott. A mostani Veggie tulajdonképpen az Élet Éttermének egyenes átvétele, az eredeti alapkoncepcióval: a termékek kizárólag nyers zöldségek, gyümölcsök, magvak felhasználásával, gluténmentesen, mindenfajta adalékanyag nélkül, nyersen készülnek.



A nyers vegán ételek világába Schmied Orsi, a Veggie Nyers Vegán Bisztró üzletvezetője vezetett be minket.

Orsi a kezdetek kezdetén főszakácsként érkezett a Veggie-hez, de a felelősségi köre időközben jócskán kibővült. Nagyon szeret enni, és érdekli a gasztronómia: az üzletvezetési feladatokon túl ma is részt vesz az ételkészítés folyamataiban, és számos Veggie-recept ötlete fűződik a nevéhez. Orsi azt mondja, bár a családja nagy húsevő, ő igazán sosem szerette a hús ízét.

„Vegetáriánussá könnyebb válni, mint vegánná. Nekem nem volt nehéz lemondanom a húsról, annál inkább a tejtermékekről…  A finom kézműves sajtokat, különösen a kecskesajtot én sem vetem meg, nem vagyok teljesen vegán. Hiszem, hogy a szervezetem jelzi, éppen mire van szükségem. A Veggie csapatában teljesen elfogadóak vagyunk – van köztünk nyers vegán, van, aki vegán, de eszik meleg ételt, és van, aki néha tejterméket is fogyaszt.”



A Veggie színes, naponta változó kínálattal várja vendégeit. A pultban főként hidegkonyha jellegű saláták, krémek találhatóak, no meg gluténmentes, nyers kenyerek, amelyek speciális eljárással, 40 fokon készülnek az aszalóban. A tortaválaszték sem utolsó: vaníliás almatorta, mentás csokitorta, Bounty szelet – csak néhány az édességek közül. Cukor persze semmiben nincsen, de még méz sem: a Veggie-nél ugyanis aszalt datolyával édesítenek. Itt minden kicsit más, mint aminek elsőre hinnénk: a burgert vegán módra aszalt kenyérrel és kesudiós öntettel tálalják – benne cukkini, paradicsom, rukkola. Ami spagetti névre hallgat, az valójában cukkini- és sárgarépacsíkokat jelent. Ha pedig avokádós rizottót kérünk, ne lepődjünk meg, hogy karfiolrizst kapunk citromos avokádóöntettel.  Megijedni semmi ok, ugyanis a Veggie két dolog tekintetében biztosan profi: a magalapú szószok és mártások készítésében, valamint a fűszerezésben! A változatos és harmonikus ízek miatt a vendégkör sokszínű, és természetesen nem kizárólag vegánokból áll: bizony húsevők is be-betérnek a bisztróba.



„Teljesen vegyszermentes alapanyagokkal dolgozunk. A nyár nyilván kedvezőbb, mint a tél, hiszen több a friss zöldség, gyümölcs – ilyenkor saját őstermelőinktől szerzünk be mindent. Gyakran én is meglátogatom a tanyát, izgalmas élmény! A nyers ételeknél nem lehet csalni, elfedni a hiányt, nyersen minden íz pontosan kijön” – meséli Orsi.

Mivel meglehetősen éhesen érkeztünk, Orsit faggatjuk, mit ajánlana nekünk. Húsevőként mit próbálhatunk először? Orsi nevetve válaszol:

„Vicces, mert a húsevő vendégeink először azt hiszik, hogy itt csak aprított sárgarépát kapnak, amit majd olívaolajba mártogathatnak. Aztán meglepődnek, mert nálunk minden ételben fellelhető kicsit az ismerős magyar ízvilág. Ami eredetileg a magyar gasztronómiában csípős, az nálunk is csípős, ami fokhagymás, az itt is fokhagymás. Az ételek finomak, változatosak és egészségesek – nem kell félni tőlük! Azonnal energiával töltenek fel, és nem fogunk elnehezülni.”



Míg Orsit hallgatjuk, minden földi jóval megrakott, gusztusos tál kerül elénk: kesudiós karfiolrizs gombával, céklás lilakáposzta hagymával és naranccsal – mindehhez pedig savanyú káposztás és zöldséges lenmagos aszalt kenyér. Az első néhány falat után egyértelmű, hogy az ételek nemcsak étvágygerjesztőek, de nagyon finomak is. Krémes textúrák, tökéletesen harmonikus fűszerezés… Rövid idő alatt az utolsó falatot is eltüntetjük, jöhetnek az édességek! A törökmogyorós kesudiós torta hűvös, enyhén habos krémmel varázsol el minket, míg a kókuszos Bounty szelet datolyás ízvilágával szintén jó választásnak bizonyul. Ízlik, mi tagadás – morzsa nem marad a tányéron.



„Az a tapasztalatom, hogy a vegán emberek kevésbé stresszelnek. Kedvesebbek, lazábbak, nyitottabbak, közvetlenebbek, türelmesebbek. Békében élnek önmagukkal, a világgal és a természettel. Most készül egy nyers vegán szakácskönyv, amelyben mi is közreműködünk. Egyszerű, áttekinthető recepteket, konyhai praktikákat szeretnénk nyújtani az embereknek, amivel megmutathatjuk, hogy miről is szól a vegánság” – lelkendezik Orsi.



Éhesen érkeztünk a Veggie-be, és jóllakottan távoztunk. Még az is lehet, hogy megnézzük magunknak azt a szakácskönyvet…
 
 
Fotó:
facebook

bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (70) balatonfüred csopaki borvidék (8) beszélgetünk (14) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (267) borász (32) borászok borásza (5) borbár (28) borfesztivál (27) bori mami (5) boriroda (11) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (26) borshanta (12) borterasz (14) borteszt (91) bortúra (22) borvacsora (14) borverseny (14) bott pince (29) bottszerda (21) budapest (192) cabernet franc (7) cava (7) CEWI (13) csirke (6) csokoládé (10) cukrászda (11) dél-balaton (4) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (75) eger (35) egészséges (5) egri csillag (4) erdőbénye (6) étterem (126) etyek (11) etyeki kúria (9) fehérbor (16) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (54) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) hárslevelű (10) heimann (8) húsvét (8) interjú (102) iszunk (4) kadarka (14) káli-medence (5) karácsony (15) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (11) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (55) kovács nimród winery (7) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (7) laposa birtok (5) leves (10) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (37) merlot (12) michelin-csillag (8) monyo brewing co (5) mór (5) művészinterjú (10) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (13) olaszrizling (22) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (4) pálinka (9) pálinkaverseny (7) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pezsgő (49) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (8) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (129) rosalia (5) rozé (29) saláta (7) sanzon (6) sauvignon blanc (8) somló (11) sommelier (10) soproni borvidék (12) sör (41) sós (60) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (7) super 12 (4) sütemény (28) süti (15) svét (16) syrah (6) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (27) szekszárd (28) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) tállya (9) támogatott írás (6) tanfolyam (4) tarcal (8) tavasz (12) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (7) tészta (8) tesztelünk (5) tokaj (111) tokaj-hegyalja (70) tokaji aszú (29) tudnivalok (4) túra (4) utazás (19) vacsora (9) verseny (10) villány (8) villányi borvidék (41) vörösbor (34) vylyan (11) zenit (5) zöld veltelíni (4)