Vissza

Örömök bűntudat nélkül

2017.01.16. | Raab Zsuzsanna
Úgy döntöttünk, hogy a kissé megterhelő ünnepi ételek után egészségesebb és tisztább vizekre evezünk. Új sorozatunkban elsőként a vegán ételeket kínáló Naspolya Nassoldát vettük célba…
 

Jócskán benne járunk a januárban, az ünnepi időszak elmúlt, lassan mindenki lebontja a karácsonyfát, elpakolja a csillogó díszeket, és végérvényesen új évet kezdünk. Mi – a Borsmenta szerkesztőségének tagjai – a tavalyi év végén kicsit elteltünk a nehéz ételekkel. Finom volt a házi töltött káposzta, és kétségkívül kihagyhatatlan (és talán abbahagyhatatlan) a zserbó, a mákos bejgli és a fűszeres mézeskalács. De most másra vágyunk! Úgy döntöttünk, hogy a szokásosnál nehezebb, zsírosabb ételek után egészségesebb és tisztább vizekre evezünk, és kóstolási élményeinkről olvasóinknak is beszámolunk. Felkutatunk néhány valóban egészségtudatos helyet, ahol bárki nyugodt szívvel választhat, legyen az vega, vegán, laktózérzékeny, gluténmentes diétát tartó, vagy egyszerűen csak könnyű ételekre vágyó.



Kezdődjön hát a Borsmenta egészségtudatos kalandja! Cikksorozatunk első állomása a Belvárosban található Naspolya Nassolda.
 
A 2014 decemberében nyílt Naspolya Nassolda nem cukrászda – hiszen a termékek nem tartalmaznak hozzáadott cukrot, ahogyan lisztet, tojást vagy bármilyen tejterméket sem. A tisztán növényi eredetű édességek hőkezelés nélkül készülnek – így megmaradnak a bennük rejlő értékes és egészséges összetevők.

A Király utca forgatagától nem kell sokat sétálnunk a Naspolya Nassoldáig. Szinte átmenet nélkül ér véget a nyüzsgés, ahogyan befordulunk a Káldy Gyula utcába – az üzletbe lépve békés, nyugodt hangulat fogad. Csendes péntek délután van: a vendégek az asztaloknál olvasnak vagy a laptopjukba mélyedve dolgoznak. Az az érzésem, hogy a hely tökéletesen alkalmas az elvonulásra, bármeddig el lehet itt ücsörögni – halk zene szól, szinte hallom a saját gondolataimat. A tér tágas és világos, főként skandináv dizájnjegyekkel és természetes anyagokkal, a betérőket fából készült asztalok és natúr színek fogadják. Állatbarát hely: a négylábúakat friss vízzel telt tálka várja.



A Naspolya Nassolda megálmodója és tulajdonosa Bárányos Réka és Novák Ádám: egy fiatal pár, akik szakmájuk szerint tervezőgrafikusok. A nyers-vegán konyhával nagyjából négy éve ismerkedtek meg közelebbről, és egy éven át kizárólag nyers növényi eredetű táplálékot fogyasztottak. Igaz, ma már nem csupán nyers ételeket esznek, de a táplálkozásbeli szemléletváltás olyan fantasztikus hatással volt a szervezetükre, hogy úgy döntöttek, összedobják, amijük van, és megnyitják a Naspolyát.

„A hőkezelés nélküli ételek vitamin- és ásványianyag-tartalma rendkívül magas. Igaz, többet és többször kell enni, de teljesen elmarad a teltségérzet. Amikor kizárólag nyers ételeket ettünk, sokkal erősebb lett a hajunk és a körmünk, élettel telibb a bőrünk, ezerszer energikusabbnak éreztük magunkat” – meséli Réka.



A Naspolya a fenntarthatóságra törekszik. Rékáék ökológiai gazdálkodásból szereznek be mindent, amit lehetséges, és magyar alapanyagokat használnak, amikor csak megoldható.  A mandulatejet saját maguk készítik. Glutén- és laktózmentes finomságaikat főként datolyával és mazsolával édesítik. A hely fiatalos, nyitott szellemiségű – a pultban vagy a konyhában dolgozó lányok szabadon mozognak, gyakran szóba elegyednek a vendégekkel. Apropó, vendégek… Eredetileg azt gondoltam, hogy többségében vegánok, azaz kizárólag növényi eredetű táplálékot fogyasztók járnak ide, de Réka helyreigazít:

„Vannak, akik az ételallergiájuk miatt térnek be hozzánk, de a vendégek között bőven akad vállalkozó szellemű, aki egyszerűen új ízekre vágyik, és tudatosan ügyel az egészségére, vagy nassolnivalót szeretne ajándékozni egy vegán ismerősének. Sok sportoló jár a Naspolyába, hiszen az itt kapható termékek könnyen beilleszthetők az étrendjükbe. Vega, vegán vagy húsevő, teljesen mindegy: mi mindenkihez szólunk, és a saját tapasztalatainkat senkire nem akarjuk ráerőltetni, hiszen az étkezés magánügy! A lényeg az, hogy az ember jól érezze magát a bőrében, mert a test mindig jelez: mindenki maga tudja, hogy mi tesz jót neki. Nekünk a vegán étkezés vált be, mi ezt szeretjük, és ezt kínáljuk a vendégeinknek.”



Réka szeret az ízekkel kísérletezni, maga találja ki a recepteket. Újragondolt egészséges reggelik, édes és sós aszalványok egyaránt megtalálhatóak a kínálatban. Itthon ugyan hivatalosan nincsen nyers-vegán képzés, de külföldön igen: Réka idén egy hónapra Párizsba utazik, hogy új információkkal gazdagodjon.

A Naspolya Nassoldában sok összetevőről lemondunk a hagyományos cukrászdák kínálatához képest, de nem mellőzzük a borokat! A pultban a Holdvölgy Pincészet palackjai sorakoznak – ha szeretnénk, a lányok szívesen ajánlanak nekünk egy pohárral az étel mellé.



Ott jártamkor bort ugyan nem kértem, de megkóstoltam a rawnie nevű édességet. A rawnie hasonlít a brownie-ra, természetesen vegán változatban, viszont a hagyományos süteményt kedvelőknek sem okoz csalódást. Masszív állagú, friss harapnivaló, amely nem túlságosan édes, bőven érezni benne az aszalt gyümölcsöket – nem esett nehezemre az utolsó falatig eltüntetni a tányérról.  

Megpihenni a Belváros forgatagában egy tápláló nassolnivaló mellett – ezt nyújtja a Naspolya. Bűntudat nélkül.
Fotó:
Raab Zsuzsanna
Novák Ádám
Győrfi Viktória







bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (118) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (21) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (64) bornapló (7) borshanta (21) borterasz (16) borteszt (285) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (105) eger (68) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (85) furmint február (15) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (150) ipacs szabó istván (4) iszunk (12) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (22) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (13) kovács nimród winery (13) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (24) london (20) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (67) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (45) olaszrizling (30) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (22) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (241) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (33) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (97) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (49) süti (17) svét (19) syrah (13) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (18) tészta (17) tesztelünk (202) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (16) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (14) utazás (77) utazási tippek (37) utazunk (40) vacsora (12) váli péter (4) vega (11) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (29) villányi borvidék (88) vörösbor (136) vylyan (29) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)