2017.09.18. | Szabó Edit, Szabó Hajnalka
Szeptember 10-én Mádon tartotta szokásos évi közönségtalálkozóját a Stílusos Vidéki Éttermiség Egyesület. A szikrázó napsütésben 14 étterem kínálta válogatott finomságait a mintegy 1500 fős közönségnek…
Az idei SVÉT házigazdája a Gault&Millau „Év Étterme” díjjal kitüntetett Gusteau Kulináris Élményműhely volt, a borokról pedig a Mádi Kör borászai gondoskodtak.
A szokásoktól eltérően most nem egy nagy, hanem négy kisebb helyszínen zajlottak a kóstolók. A Gusteau/Aszúház, a Furmint Központ, a Holdvölgy Pincészet és a Zsirai vendégház udvara egyaránt a hazai gasztronómia fellegvárának számított aznap. A helyszíneken igazi lounge-hangulattal várták a vendégeket, a gourmet-falatok és a mádi borok mellett kellemes zene is segítette a kikapcsolódást. A Holdvölgy Pincészetnél ráadásul a helyi termelők portékáiból is betárazhattunk a következő hetekre.
14 étterem, 29 fogás. Leírni is sok, végigkóstolni lehetetlen. Mi persze törekedtünk rá, és most az olvasók elé tárjuk, mik voltak a kedvenceink az idei SVÉTlapról.
Íme a Borsmenta top 8 – sorrend nincs, csak boldogság
1. Fácáneszencia-leves – a tökéletes kezdés. Vasárnapi ebéd nem múlhat el húsleves nélkül, de a szigetmonostori Rosinante most olyat alkotott, amit mindenki sokáig emlegetni fog, aki kóstolta. Koncentrált, sűrű lé, roppanó zöldségek: igazi ízbomba. Betegeknek receptre írnánk fel. Nem véletlen, hogy a délután közepére egy csepp sem maradt belőle. Köszönjük az élményt Paór Anikónak és csapatának! (Rosinante Fogadó, Szigetmonostor)
2. Kacsamell répákkal – kacsát több helyen kóstoltunk, na de ilyen kacsát! A roppanós kovászolt répa, a kapros tejfölhab, a rakott krumpli köret mind-mind nagyszerű volt, a rozé kacsamell pedig egyszerűen tökéletes! Gratulálunk Somogyi Károlynak, akinek egyben „A találkozó legfáradhatatlanabb séfje” díjat is odaítéltük. (Chianti Étterem, Veszprém)
3. Fehér csokoládés túrómousse tokaji boros sárgadinnyével – a desszert, amivel mindennap bűnöznénk. A Holdvölgy Pincészet sárga muskotályával összekóstolva meg aztán igazi ízorgia. Minden egyes alkotóelem kiemelte és nem elnyomta a másikat, a pannonhalmi tálalóművészeket pedig külön dicséret illeti. Ugyanitt élményszámba ment a tépett kacsa, és igen, Gyurik Gábor felvette a koponyás séfkabátját! (Viator Étterem, Pannonhalma)
4. Kemencében sült kenyérlángos mádi sajttal és mangalicasonkával – Anyukám mondta. Már megint. Még mindig. Az encsi Dudás fivérek ismét egy végtelenül egyszerű, de tökéletes tésztával, tökéletes sajttal, tökéletes sonkával készült ételt tettek elénk, ami után megnyaltuk mind a tíz ujjunkat. Úgy is, hogy ez körülbelül a tizedik étel volt, amit aznap kóstoltunk. Alig várjuk már azt a miskolci Világbékét. Nyissatok már, fiúk! (Anyukám mondta étterem, Encs)
5. Sült kecskegida, zempléni krumplilángos, tökmagos savanyított szőlő, gyöngyhagyma – a házigazda Gusteau Horváth Gábor konyhafőnökkel az élen alaposan kitett magáért. Mindkét fogásuk a kedvenceink között szerepelt. A helyi alapanyagokat előszeretettel használó étterem igencsak ráerősített a kulináris élményműhely elnevezésre. Ritkán eszünk kecskegidát, tökmagos savanyított szőlő sincs otthon, milyen jó, hogy ők ezt tálalták nekünk, köretként a megunhatatlan zempléni krumplilángossal – aminek nem meglepő módon szőlőmagőrlemény adta az egyik alapanyagát! (Gusteau Kulináris Élményműhely, Mád)
6. Kacsasült káposztás cvekedlivel, fűszeres szilvamártással – ezen a napon négy étterem is készült kacsás fogással. Úgy gondoltuk, megversenyeztetjük őket, de nagyon nehéz volt a döntés, mert mindegyik különleges élményként vonult be kulináris emlékezetünkbe. Erhardt Zoltán kacsasültje a mellé tálalt káposztás cvekedlivel egyszerűen hibátlan volt, a házias ízek kedvelői jól teszik, ha csak ezért a fogásért elzarándokolnak Sopronba. Ahogyan az egyik ismerősünk mondta: „Ha a nagyi tálalta volna, hatalmas puszit kapott volna érte.” A puszit most jelképesen Erhardt Zoltánnak küldjük. (Erhardt Étterem, Sopron)
7. Macok túrógombóc, házi baracklekvár – csak hogy a házias ízeknél maradjunk. Macsinka János túrógombóca is belopta magát a szívünkbe, egyszerre volt könnyű, mégis tartalmas, nem akart többnek látszani, mint ami... És az a baracklekvár! Olyat is csak egy igazi vidéki nagymama tud főzni – meg úgy tűnik, a macokosok. (Macok Bisztró és Borbár, Eger)
8. Nyurgaponty-hasaalja savanyítva, ropogós hajdinával – a könnyedebb ízek kedvelőinek. Rafinált fogás, ezerféle ízzel, a pácolt hal tökéletes, roppanós textúrájával, na és az a hajdina! Jahni László elmaradhatatlan mosolya már csak hab volt a tortán, de az is azért micsoda hab! (Kistücsök Étterem, Balatonszemes)
Mondhatnánk még a rácalmási Jankovich Kúria borjúhúsos, kacsamájas kimbapját azzal a szédítően jó fermentált céklával, vagy a Nomád Hotel eszelős szilvalekváros Barbaráját, amiből a nap végén mégiscsak úgy lecsúszott egy adag, hogy észre se vettük. Köszönjük, Barbi!
A vége felé már csak vágyakozva sétáltunk a helyszínek között, de hely nem maradt több ételnek. Legközelebb újra megpróbáljuk!
A randevún az alábbi éttermek vettek részt:
- Baricska Csárda (Balatonfüred)
- Chianti Étterem (Veszprém)
- Viator Étterem és Borbár (Pannonhalma)
- Anyukám mondta étterem (Encs)
- Mandula Étterem és Borbár (Villány)
- Rosinante Étterem és Hotel (Szigetmonostor)
- Nomád Hotel és Glamping (Noszvaj)
- IKON Étterem (Debrecen)
- Gusteau Kulináris Élményműhely (Mád)
- Kistücsök Étterem (Balatonszemes)
- Erhardt Étterem (Sopron)
- Macok Bisztró és Borbár (Eger)
- Jankovich Kúria (Rácalmás)
- Walter Vendéglő (Perbál)
Jótékonysági vacsora
Immár hagyomány a SVÉT-találkozók történetében, hogy a programot megelőző estén jótékonysági vacsorát szervez az egyesület. A menüsort Mádon is a Stílusos Vidéki Éttermiség séfjei prezentálták. A SVÉT tagjai nagyon fontosnak tartják az utánpótlás nevelését, ezért a vacsora bevételének kedvezményezettje az idén a hamarosan induló SVÉT Akadémia. A szakemberek többféle oktatási programon is dolgoznak, de abban mindannyian egyetértenek, hogy rendkívül fontos a tapasztalatszerzés, ezért az itt befolyt összeget szakácstanulók vagy frissen végzett szakácsok vidéki gyakorlati ösztöndíjprogramjára fordítják majd.
A jótékonysági vacsora az alábbi szakácsok közreműködésével zajlott:
- Ruprecht László (SVÉT, Pannónia Gasztrohajó)
- Somogyi Károly (Baricska Csárda, Chianti Étterem)
- Erhardt Zoltán (Erhardt Étterem)
- Horváth Gábor (Gusteau Kulináris Élményműhely)
- Durbák Norbert, (IKON Étterem)
- Jahni László (Kistücsök Étterem)
- Macsinka János (Macok Bisztró és Borbár)
A borokat a Demetervin Pincészet, a Royal Tokaji Szőlőbirtok és Pincészet, az Áts Pince, Orosz Gábor Pincészete, a Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet, a Barta Pince és a Szepsy pince szállította a vacsorához.
SVÉTAsztal
A munka folytatódik, mert a SVÉT Akadémia mellett egy másik komoly tervet is dédelget a stílusos csapat. Régi vágy, hogy a vidéki termelők is be tudjanak kapcsolódni a gasztronómia vérkeringésébe, és a vidéki alapanyagok eljussanak az éttermekbe és a lakossághoz is. Ennek érdekében SVÉTAsztal néven egy olyan országos online adatbázis létrehozását tervezik, amelynek árukészlete folyamatosan frissül, és elektronikusan nyomon követhető. Amint a friss áru bekerül a rendszerbe, azonnal meg is vásárolható, így a termelő és a vásárló egyaránt elégedett lehet. Az új online platform komoly szakmai összefogással valósul meg, és a vidéki termelők mellett – a SVÉT „előszobájaként” – az értékteremtő vidéki éttermek számára is bemutatkozási lehetőséget biztosít majd. Az előkészületek már folynak, amint a rendszer életbe lép, azonnal hírül adjuk.
Várjuk a jövő évi SVÉT-rendezvényeket, de addig is találkozzunk hol itt, hol ott, mert ezek a stílusos fiúk tudnak valamit!
Fotó:
Szindbád az Utazó
-
Facebook