2019.08.02. | Barossné Koós Andrea
Szabadság Bisztró néven nyílt újra Ady Endre egykori törzshelye Budapest belvárosában. A vendéglátás hagyományos értékeit kortárs szellemiséggel ötvözik a historikus falak között…
Budapest belvárosában van egy épület, amely több mint 110 éve, egészen pontosan 1902 óta szolgálja a vendégeket, kényelmet és családias hangulatot biztosítva a betérőknek. A hely komoly történelmi múlttal büszkélkedhet, ez volt Ady Endre kedvenc kávéháza, de sok ismert költő, színész és művész időzött szívesen a falai között. Fénykorában az információcsere, a pezsgő szellemi élet központja volt, tündöklésének végül a kommunizmus vetett véget. Sajnos a hajdani, szecessziós pompa áldozatul esett az átalakításoknak, de az épület megőrizte eredeti funkcióját, és ma is a vendéglátás szolgálatában áll.
Az egykori Szabadság grand café hatalmas felújítás után, 2019 áprilisában nyitotta meg újra kapuit, hogy Szabadság Bisztró néven folytassa a régi hagyományt. A tulajdonosok hitvallása szerint szükség van a pesti forgatagba egy helyre, ahol a vendégek átélhetik a régi polgári világ hangulatát. Az étterem modern belső környezetében, finom kávét kortyolgatva nyugodtan leemelhetünk egy könyvet a polcról, hogy olvasgassunk, amíg várunk valakit, esténként pedig kellemes zenét hallgathatunk a vacsoránk mellé. A gyerekeket az emeleten külön játszósarok várja, és a kutyánkat is nyugodtan magunkkal hozhatjuk, így a nap bármely szakában eltölthetünk itt néhány kellemes órát.
Az ételek magas minőségét Kovács Levente séf biztosítja, aki a ZONA étterem konyhája mellett a Szabadság Bisztró vezetését is elvállata. Levente modern, fiatalos, letisztult és nem túl bonyolult bisztrókonyhát visz, nagy hangsúlyt fektetve a magyar gasztronómia hagyományaira.
Reggeliétlapjuk kifejezetten egyedi, mivel a magyaros választékon felül más nemzetek ételeit is megkóstolhatjuk, különös tekintettel a mediterrán, a brit vagy az amerikai vonalra.
Az ebédidő sokszor a rohanásról szól, így itt is a ZONA-ban jól működő Quick Lunch rendszert vezették be, ami remek lehetőség a heti megújulásra. Az étlapon ilyenkor a magyar ételek kifejezetten nagy hangsúlyt kapnak, az utcáról beérkező turisták nagy örömére.
Akinek viszont leülni sincs ideje, az az „elviteles pult” előre csomagolt minőségi fogásaiból válogathat: egyebek között péksütemények, kistermelői tejtermékek, joghurtalapú pohárdesszertek szerepelnek a kínálatban. Az édességekért Andrási Beáta cukrász felel, aki a méltán híres Mihályi Patisserie-ben töltött idő után a váci Desszert Szalonban, majd a Buddha-Barban látott el vezető feladatokat.
Több fogást is megkóstoltunk az étlapról, és szépen tálalt, kifejezetten összetett, változatos és színes volt valamennyi.
Látványos előételként kacsamájmousse-kupola érkezett, pisztáciatextúrákkal, valamint többfajta, pohárban tálalt hideg falatka, saláták, sonka-sajt válogatás. Főételként igazi bisztrófogásokat kaptunk, miniburgert tépett mangalicahússal, illetve tőkehalat grillezett zöldségekkel, babpürével. Zárásként sajttortából, somlói galuskából és máglyarakásból választhattunk, melyeket pohárdesszertként készítettek el. A kóstolt ízekben érezhető a profizmus, a harmónia és a friss alapanyagok iránti elkötelezettség.
Személyes kedvencünkké vált a sólet rántott marhapofagombóccal, valamint egy egyszerű rukolasaláta fenyőmaggal, akácmézzel és túróval.
Az étteremben töltött idő meggyőzött minket arról, hogy a Szabadság Bisztró a Hold utcai piac szomszédságában igazi értékeket hordoz. Sebők Manna ügyvezető remekül foglalta össze a hely lényegét: „Jót szeretnénk adni. Jó ételt, jó kávét, jó kulisszákat, jó hangulatot és jó szót”. Biztosan visszatérünk még a családunkkal, a barátainkkal, hiszen néha mindenkinek kell egy kis jóság!
Fotó:
Sárosi Zoltán
Fortepan