2018.04.30. | Szabó Hajnalka
Kertrajongók töltötték meg az elmúlt hétvégén a Budai Arborétumot. A Tavaszkert Dísznövény Szakkiállítás és Vásár hagymák, magok, palánták gazdag választékát kínálta, és persze termelői finomságokat is, ha a nagy csodálkozásban megéheztek volna a látogatók…
Kora nyári időjárás, színpompás virágok, madárcsicsergés, na meg rengeteg szépség és finomság a természetből – ez fogadta azokat, akik április utolsó előtti hétvégéjén a Budai Arborétumba látogattak. A Tavaszkert Dísznövény Kiállítás és Vásár igazi oázis volt a városi forgatagban. Mi teljesen feltöltődtünk, ahogy sétálgattunk a burjánzó növények között, és a bódító virágillat mellett magunkba szívtuk azt a rengeteg információt is, amit az árusoktól kaptunk a virágokhoz, fűszernövényekhez, zöldségpalántákhoz. Mert volt itt minden, mi szem-szájnak ingere.
Igazi családi program részesei lehettünk. A Paradicsom Projektnek köszönhetően azok a kicsik is megtanulhatták, hogy milyen a palántákat elültetni a földbe, akik, mondjuk, panellakásban élnek, és kislapátot legfeljebb a játszótéri homokozóban vesznek a kezükbe. Eközben az apukák hozzáértően szemlélték a kerti szerszámokat meg a függőágyakat, az anyukák meg a nagymamák pedig teljesen elvesztek a virágok rengetegében, vagy éppen arról tanácskoztak az árusokkal, hogy a fűszernövények melyik ablakban érzik legjobban magukat.
Imádjuk a virágokat, de nehezen tagadhatnánk le, hogy legalább ugyanekkora figyelmet szenteltünk a gasztronómiai kínálatnak. Olyan csiliszószokat kínáltak, hogy akik megkóstolták, biztosan feltankoltak egy-két üvegcsével, vagy vettek pár cserép csilit, hogy otthon is mindig legyen utánpótlás. Voltak szarvasgombás különlegességek, vagy éppen füstölt kacsakolbász, különböző zöldségkrémek, de a sajtosok is nagyon kitettek magukért, mindenféle ízű és formájú sajtot meg lehetett kóstolni.
Nagy rajongói vagyunk a mézeknek, ám a különleges, desszertnek is beillő, ízesített krémmézekkel való találkozás újdonság volt számunkra, de nem kóstoltunk még olyan sűrű, szinte likőrszerű csipkebogyó- és kökénybort sem, amilyet ott ízlelni volt szerencsénk. Természetesen klasszikus, szőlőből készült borokat is kóstolhattak és vásárolhattak az érdeklődők, meg izgalmas szörpöket, limonádékat. Aki megéhezett, a food truckok kínálatából válogathatott. Mi a hagymás-bazsalikomos buciban tálalt roston sült harcsafilét választottuk, pesztós majonézzel, balzsamos hagymalekvárral, rukkolával (vagy aki így ismeri, borsmustárral). Aki lelkesedésének köszönhetően nagy tételben bevásárolt rukkolából meg bazsalikomból (ahogyan mi is), innen akár ötletet is meríthetett.
Kertészeti előadások is voltak, de mi inkább a bonszaikiállítást néztük meg az egyetem dísztermében. Az első, ami eszünkbe jutott a mini fákat nézegetve, az a „türelem” volt, hiszen ezeket a növényeket évtizedek óta nevelgetik a tulajdonosaik. A gyerekek is őszinte csodálattal feledkeztek bele egy-egy fa miniatűr változatának bámulásába, de persze a felnőtteket is elvarázsolták az alkotásszámba menő fácskák.
Lehet, hogy egy órája még a városi dugóban idegeskedtünk, de a Budai Arborétum virágzó fái és cserjéi között bolyongva biztosan elfeledtük minden búnkat és bánatunkat. Na jó, az talán okozhatott egy kis fejtörést, hogy a legújabb szerzeményünk, a mandarinzsálya jól fogja-e érezni magát a csüngő rozmaring mellett, de soha ne legyen ennél nagyobb problémánk!
Fotó:
facebook