2016.10.11. | Robotka Gábor
Az idén 30 éves Slow Food mozgalom nagyszabású rendezvénnyel ünnepelt Torino történelmi belvárosában…
 

A hagyományos ízek idei világkiállításának az egykori olasz főváros, Torino adott otthont. A gyönyörű utcákat, festői tereket szinte teljesen betöltötték a Föld 143 országából érkező kiállítók és a kiváló minőségű, tradicionális termékekre kíváncsi tömegek.

A Slow Food logójaként ismertté vált csigák ellepték a várost, és egy hétre átvették az uralmat Piemont felett.  De honnan is indult ez a világméretű, mára 100 000 tagot számláló civil szervezet?

A mozgalom alapját a nyugalomban és jó társaságban elköltött étkezések adják, ahol közelebb kerülhetünk a barátainkhoz, vagy vadidegen emberekkel ismerkedhetünk meg, és egy pohár bor mellett újabb barátságokat köthetünk. Emellett egyfajta hagyományőrzést is jelent a Slow Food, hiszen arra buzdít, hogy az ételgyárakból kiáradó ipari termékek helyett térjünk vissza a hagyományos alapanyagokból készülő ételek fogyasztásához.A fentiek szellemében indította útjára a Slow Food nonprofit mozgalmat Carlo Petrini Olaszországban, az 1980-as években. Az induláshoz a végső lökést az adta, hogy Róma történelmi belvárosában, a híres Spanyol lépcső mellett akarták megnyitni egy ismert gyorsétteremlánc következő éttermét, és ez már túlment a tradíciókra amúgy is érzékeny olaszok tűréshatárán.

A Slow Foodnak mára a világ több mint 150 országában vannak tagjai, akik igyekeznek tenni azért, hogy a nagyszüleink által ismert ízek még unokáink számára is kóstolhatóak és élvezhetőek legyenek. A szervezet tagjai világszerte tartanak természetes alapanyagokat és ételeket bemutató „íz-órákat” az iskolások számára, aki pedig szeretne mélyen elmerülni a hagyományos élelmiszerek világában, az felsőfokú képzésen vehet részt a Gasztronómiai Tudományok Egyetemén.

A kétévente megrendezésre kerülő Salone del Gusto, avagy az Ízek Szalonja idén Torino belvárosába költözött. A folyóparti sétányon, gyönyörű tereken és parkokban elhelyezett sátrak alatt kiállított termékek változatossága hűen tükrözte bolygónk sokszínűégét.  A Salone del Gusto rendezvény első pillantásra befogadhatatlan. De sokadikra is! Hétezer Slow Food-tag érkezett Piemontba, hogy részt vegyen a programon. Hozzájuk csatlakozott a több százezres nemzetközi látogatósereg, akik között sok szervezett, kisiskolás csoportot is láttunk, hiszen az enni-inni szerető olaszok már ebben a korban elkezdik megismertetni a gyerekeket az ízek sokféleségével. Mi kerékpárt béreltünk, és azzal jártuk a helyszíneket, de a kiállításra szánt pár nap még így, két keréken is kevésnek bizonyult arra, hogy legalább eltekerjünk a kilométeres sorokban kígyózó standok és kóstolóhelyek mellett. Közel 1000 farmer és kistermelő hozta el termékeit. Ezek között 300 ún. „prezídiummal” vagyis a szervezet által minősített és védetté nyilvánított élelmiszerrel is találkozhattunk. Az egyetlen minősített magyar termék a Kiskunsági Nemzeti Park területén fekvő Rendek Ökogazdaság mangalicakolbásza olyan népszerű volt, hogy a kiállítás zárónapjára már az utolsó karikákat is eladták a készítők. A másik magyar vonatkozású programra, a tokaji Slow Food csoportot vezető Wille-Baumkauff Márta Pendits-borokból és lengyel sajtokból tartott bemutatójára pedig már napokkal a tervezett időpont előtt elkelt minden jegy.

A monstre rendezvényen természetesen Olaszország különböző régiói foglalták el a legnagyobb helyet. Olívaolajakból, sajtokból, érlelt sonkákból és kolbászokból százszámra kóstolhattunk. A különféle méretű, formájú, színű tészták és rizsek kavalkádjára szintén érdemes volt egy-egy pillantást vetni. Emellett persze kortyolhattunk őshonos afrikai kávékat, ázsiai zöldteákat, amerikai kézműves söröket és észak-európai gyümölcspárlatokat. Az egykori királyi palota udvarán felállított borozóban pedig több mint 800 féle hazai „Slow Wine” palackot kínált az olasz sommelier szövetség személyzete. A látványkonyhákban ezalatt ismert séfek avatták be az érdeklődőket nemzetük gasztronómiai hagyományaiba.A kulináris élvezeteken túl komolyabb témákkal is megismerkedhettünk a helyi egyetem előadótermeiben tartott fórumokon. A biodiverzitás védelme, a fenntartható mezőgazdasági modellek létjogosultsága vagy a tengerek túlhalászása ugyanúgy kiemelt figyelmet kapott idén, mint az egyre népszerűbb városi konyhakertek, vagy éppenséggel a migráció hatása a befogadó országok konyhaművészetére. Földművesek, pásztorok, halászok tartottak előadásokat Michelin-csillagos sztárszakácsok, ételkritikusok és olyan hírességek mellett, mint a harcos francia parasztgazda José Bové, vagy az amerikai egészséges ételeket népszerűsítő Alice Waters, akinek legújabb célja, hogy a pápát rávegye egy vatikáni zöldségeskert kialakítására.
        
A 2016-os Salone del Gusto arról is nevezetes, hogy a rendezvény teljes energiaigényét megújuló energiák felhasználásából fedezték. Az elkövetkező évekre pedig célul tűzték ki a szervezők, hogy helyben termelt energiából fogják megoldani a kilométernyi standok, konyhák és rendezvényhelyszínek áramellátását.Aki kedvet kapott a tradicionális termékekhez, és szeretne ilyen koncentrációban belekóstolni a világ ízeibe, az legközelebb 2018-ban teheti ezt meg a soron következő rendezvényen.
 
Aki viszont szimpatikusnak találja a Slow Food szellemiségét, annak nem kell két évet várnia, hiszen idehaza is könnyen csatlakozhat a világméretű mozgalomhoz. Legkézenfekvőbb módon a helyi termékek vásárlásával segíthetünk abban, hogy a kistermelők, a minőségi élelmiszereket forgalmazó kereskedők és a szűkebb környezetünk gasztronómiáját kínáló éttermek tovább folytathassák hagyományőrző munkájukat. A jó minőségű helyi termékek fontos lelőhelye a Magyarországon egyre népszerűbb termelői piac. Ezeken a piacokon az élelmiszerek beszerzése mellett megismerkedhetünk a termelőkkel is. Indulhat az ízutazás! Vissza a jövőbe – lassan, de biztosan.
 
Fotó:
Robotka Gábor

bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (72) balatonfüred csopaki borvidék (10) balla géza (4) beszélgetünk (17) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (270) borász (41) borászok borásza (5) borbár (29) borfesztivál (27) bori mami (5) boriroda (12) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (29) borshanta (12) borterasz (14) borteszt (108) bortúra (24) borvacsora (14) borverseny (18) bott pince (29) bottszerda (21) budapest (193) cabernet franc (9) cava (7) CEWI (13) csirke (7) csokoládé (11) cukrászda (11) cuvée (5) dél-balaton (4) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (78) eger (39) egészséges (5) egri csillag (4) erdőbénye (6) étterem (127) etyek (12) etyek budai borvidék (7) etyeki kúria (9) fehérbor (25) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (61) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) gyümölcsös (4) hárslevelű (12) heimann (8) húsvét (8) interjú (113) iszunk (5) kadarka (16) káli-medence (5) karácsony (22) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (12) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (56) kovács nimród winery (7) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (7) külföld (8) kunsági borvidék (8) laposa birtok (5) leves (12) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (40) merlot (12) mi a kő (4) michelin-csillag (8) monyo brewing co (5) mór (5) művészinterjú (13) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (17) olaszrizling (23) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (4) pálinka (11) pálinkaverseny (9) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pezsgő (54) piac (13) pinot noir (9) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (27) rácz jenő (5) rajnai rizling (8) recept (144) rosalia (5) rozé (31) saláta (8) sanzon (6) sauvignon blanc (10) somló (14) sommelier (10) soproni borvidék (12) sör (41) sós (67) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (10) super 12 (5) sütemény (32) süti (16) svét (16) syrah (7) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (41) száraz szamorodni (4) szekszárd (29) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) szentesi józsef (4) szicília (4) tállya (12) támogatott írás (6) tanfolyam (4) tarcal (9) tavasz (12) tea (8) tenger (4) tenger gyümölcsei (5) természetes bor (8) tészta (10) tesztelünk (15) tokaj (113) tokaj oremus szőlőbirtok (5) tokaj-hegyalja (78) tokaji aszú (30) tudnivalok (4) túra (4) utazás (26) utazunk (6) vacsora (9) verseny (10) villány (8) villányi borvidék (43) vörösbor (41) vylyan (11) zengő (4) zenit (5) zöld veltelíni (6)