Zöld utat a salátának!

2017.01.30. | Raab Zsuzsanna
 „Csak egy salátát kérek!” – hangzik el a filmekben a feltűnően vékony hölgyek szájából, és már sajnáljuk is őket sanyarú sorsuk miatt. Szegények, sosem lakhatnak jól. A budapesti Legelő Salátabárban azonban bárki megbizonyosodhat róla, hogy egy saláta is lehet tökéletes főétel…
 
Bár ma már itthon is divatba jött az egészséges életmód, és sokan odafigyelnek arra, hogy mit mivel és hogyan esznek, a salátázásnak valahogy mégsem alakult ki az igazi kultúrája. Hiába vannak ott a színes és ízletes hozzávalók, a rendeléskor legtöbbször elbizonytalanodunk, mert attól tartunk, hogy éhesen fogunk távozni, ha csupán egy saláta az ebéd.

 Egészségtudatos kalandozások sorozatunk legújabb részében Vári Balázzsal, a Legelő Salátabár egyik tulajdonosával beszélgettünk.


 
Balázs a hétköznapokon annyi salátát fogyaszt, hogy saját bevallása szerint hétvégére már majdnem eleped egy szaftos hamburgerért. Korábban sokat panaszkodtak neki az ismerősei, hogy sehol sem tudnak igazán kiadós salátát enni, ráadásul mindenütt nagyjából hasonló a választék. Tulajdonostársával ezt a hiányt szerették volna pótolni, és olyan vendéglátóhelyet álmodtak meg, ami új megvilágításba helyezi a salátázás élményét. Így nyílt meg néhány évvel ezelőtt a Legelő, és a salátabár töretlen népszerűsége bebizonyította, hogy jó döntés volt meglovagolni az egészséghullámot.

A hely pici, de barátságos – a letisztult környezet kifejezetten üdévé teszi az atmoszférát. „A belső tér kialakításánál a zöld szín azt jelzi a vendégeknek, hogy bátran jöjjenek, itt friss ételek várják őket” – meséli Balázs, akinek meggyőződése, hogy az emberek gondolkodása – miszerint „a saláta nem főétel” – lassú, kitartó munkával alakítható. A titok mindössze a friss alapanyagokban, a széles kínálatban, a kreativitásban és a hozzáállásban rejlik.



Választékból itt tényleg nincs hiány: a pultban a saláták megszokott, hagyományos összetevőin túl megtalálható minden, ami szem-szájnak ingere: pirított magvak, lazac, Serrano sonka, füstölt pisztráng, cékla, szárított paradicsom, angolzeller. Salátánkat hússal és hús nélkül is kérhetjük, ha pedig az étlap aktuális kínálatából nem tudunk választani, nyugodtan megálmodhatjuk saját kreációnkat – csak kérnünk kell, és elkészítik nekünk.

A Legelőben levesek is készülnek, minden héten kétféle. A fő alapanyagok: sárgarépa, brokkoli, édesburgonya, erdei gyümölcs, indonéz vörös lencse, almás zeller, hogy csak a legnépszerűbbeket említsük. Aki megszomjazik, turmixok, frissen facsart gyümölcs- és zöldséglevek között válogathat.


 
„Főként az egészségtudatos életmód követői járnak ide, túlnyomórészt hölgyek” – jellemzi a vendégkört a tulajdonos. Lássuk be, valóban kényelmes megoldás: egy fárasztó munkanap után nem kell bevásárolni, és bajlódni az elkészítéssel, a friss vacsorát itt bárki kézhez kapja, de kérhetünk házhoz szállítást is. Ételallergia vagy diéta nem akadály, a személyzet szívesen segít a megfelelő összetevők kiválasztásában. Nem csoda, hogy a Legelőt az eltelt évek alatt megszerették a környéken dolgozók és az ott élők is.



Most már csak az a kérdés, hogy milyen salátát kóstoljak. Szimpatikus a legújabb, az avokádóval készült Ocean love, de tetszik a mandarinos, sült körtés, camembert sajtos Vackor is, a Bazi nagy görög saliról már nem is beszélve. Mindenkinek van kedvence, de Balázs azt javasolja, ha egy igazi vitaminbombára vágyom, válasszam a Legelő Salátát.



Óriási adagot kapok, és ugyan nem kértem hozzá húst, de még így is alig győzöm megenni. A tányéromon sárgarépa, lila káposzta, zeller, uborka, kaliforniai paprika, fehérhagyma, koktélparadicsom és madársaláta szemkápráztató egyvelege, lime-olíva öntettel. A zöldség frissességéhez kétség nem férhet. Falatozás közben egy mediterrán hangulatú olasz faluba képzelem magam. Igaz, a tenger zúgása picit hiányzik, és további apró szépséghiba, hogy jelenleg tél van, de mit számít ez? Ha néhány hónap múlva elmúlik a hideg, és beköszönt a jó idő, a Legelő Salátabár szabadtéri asztalokkal is vár mindenkit a Dob utcában.
 
Fotó:
facebook

bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (43) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (117) balatonboglári borvidék (14) balatonfüred csopaki borvidék (21) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (63) bornapló (6) borshanta (21) borterasz (16) borteszt (284) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (233) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (104) eger (68) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (84) furmint február (14) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (150) ipacs szabó istván (4) iszunk (12) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (22) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (12) kovács nimród winery (13) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (24) london (19) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (66) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (6) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (45) olaszrizling (30) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (22) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (239) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (11) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (33) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (18) sör (46) sós (97) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (49) süti (17) svét (19) syrah (9) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (56) szekszárdi borvidék (14) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (18) tészta (17) tesztelünk (199) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (14) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (13) utazás (74) utazási tippek (34) utazunk (37) vacsora (12) váli péter (4) vega (10) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (29) villányi borvidék (88) vörösbor (132) vylyan (29) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)