Főzünk

A gránátalma

A gránátalma című cikk borítóképe
2019. 09. 16. | Szabó Edit
A világ egyik legszebb gyümölcse, ráadásul finom és egyészséges is, jótékony hatásairól oldalakat lehetne írni. Íme 7 ok, amiért érdemes rendszeresen gránátalmát fogyasztani…

A gránátalma, vagy másik ismert nevén grenadin, (Punica granatum) növénytani szempontból a mirtuszvirágúak rendjébe tartozik. Őshazája Dél-, Nyugat- és Közép-Ázsia, de ma már megtaláljuk a Közel-Keleten, a mediterrán vidékeken, Észak-Afrikában, sőt Dél-Amerika melegebb vidékein is. Sokmagvú, rekeszes bogyótermést hoz, amely kívül a sárgászöldtől a sötétpiroson át a majdnem feketéig sokféle árnyalatban pompázhat, ám a belül lévő magok mindig élénkvörösek. A rekeszeket hófehér hártya választja el egymástól. Egy-egy gránátalmának nagyjából 600 (egyesek szerint pontosan 613) magja van, a rajtuk lévő gyümölcshús a termés ehető része.

A legenda szerint a gránátalmát valójában a szerelem görög istennőjének, Aphroditének köszönhetjük, akinek lába nyomán gránátalmacserje sarjadt. Zeusz felesége, Héra, aki a szerelem és a termékenység megtestesítője volt, csodás tulajdonságait erre a növényre ruházta át, ezért a gránátalma ősidők óta a termékenység és a bőség jelképe, de említik a szent könyvek, a Biblia és a Korán is.

A gránátalma nem hétköznapi növény, felhasználása rendkívül sokoldalú. Héjának főzete és a gyümölcs leve évszázadok óta szolgál fonalak és kelmék természetes színezőanyagául, de tinta is készíthető belőle. A Karib-szigeteken készített grenadinszirup számos ismert koktél fontos hozzávalója, de erjesztenek belőle bort, és lehet ecet alapanyaga is. Jótékony hatásai miatt évezredek óta használják a kínai és az ajurvédikus gyógyászatban.

7 ok, amiért érdemes rendszeresen gránátalmát fogyasztani:

  1. Kalóriában szegény, ám rostban gazdag, védi a szívet, javítja az emésztést, fokozza az anyagcserét. Diétázók, fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják.
  2. Nagy mennyiségű antioxidánst tartalmaz, amelyek megvédik szervezetünket a tápanyagok lebontása során keletkező, sejtjeinket károsító szabad gyököktől.
  3. C- és K-vitaminban gazdag, ezért erősíti az immunrendszerünket, ellenállóbbá teszi a szervezetünket.
  4. Kísérletek igazolják, hogy a benne lévő anyagok segítenek számos rákbetegség (prosztatarák, bőrrák) megelőzésében.
  5. A gyümölcs leve lázcsillapítóként is hatékony.
  6. A szakemberek előszeretettel ajánlják az érelmeszesedés és a magas vérnyomás megelőzésére.
  7. Rendszeres fogyasztásával csökkenthető a vér koleszterinszintje, és korlátozható a cukor felszívódása a belekben, ezért szerepe lehet a cukorbetegség megelőzésében is.



A gránátalma tisztítása

Összes jó tulajdonsága ellenére sokan mégis ritkán viszik haza a piacról a gránátalmát, tisztítása ugyanis egyáltalán nem egyszerű. Sokszor vörös lében úszik az egész konyha, mire sikerül az utolsó magokat is kihalászni a fehér hártyák közül.

Aki szeretné ezt a kellemetlenséget elkerülni, az mossa meg alaposan a gránátalmát, aztán vegye elő a legmélyebb tálat, töltse meg vízzel, és minden munkafázist víz alatt végezzen. Vágja ketté a gyümölcsöt, aztán a héjat fordítsa ki, és óvatosan kapirgálja ki a magokat, vigyázva, hogy épen maradjanak. Aztán szűrővel szedje le a víz felszínén úszó, fehér hártyamaradványokat, majd szűrje át a magokat egy tiszta tálba, és már kész is a művelet. Tudjuk, kissé időigényes, de a gránátalma megéri a fáradságot!

Fotó:
Szabó Edit - honlap