Vissza

A rózsaszín ötven árnyalata

2016.07.26. | Szabó Edit
Fejtettbab-főzelék natúr csirkemellel

Tökéletes nyári vacsora, ráadásul kötelező hozzá meginni 1-2 pohár rozébort, csak azzal lehet teljes a színskála.
 
Ezt az ételt Noémi barátnőnk tette fel nemrég az egyik közösségi oldalra, akkor kértük el tőle. Saját bevallása szerint a nagymama receptjét gondolta egy kicsit újra, ezért készül kókuszolajjal és kukoricakeményítővel zsír és liszt helyett, így egy kicsit könnyebb és egészségesebb is a fogás. Ő a horvátországi utazáson gyűjtött babérlevéllel és az ablakban növögető tárkonnyal ízesítette, és kifejezetten a színe miatt Himalája sót használt főzéskor. Tökéletes nyári vacsora, közben fel lehet idézni az utazási élményeket, ráadásul kötelező hozzá meginni 1-2 pohár rozébort, csak azzal lehet teljes a színskála.

Köszönjük, Noémi!



Hozzávalók 4 személyre:
  • 1,5 kg fejteni való bab
  • 1 nagyobb fej lilahagyma
  • 1 evőkanál kókuszolaj
  • 1 kávéskanál Himalája só
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál fűszerpaprika
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő
  • 1 dl tejföl
  • 1 kávéskanál almaecet
  • só, babérlevél és tárkony ízlés szerint
Elkészítés:
  1. A babot kifejtjük (közben megízleljük a rozét, és eldöntjük, hogy megfelelőt választottunk-e).
  2. A kifejtett babot lábosba tesszük annyi vízzel, amennyi épp ellepi. Adunk hozzá sót, 2-3 babérlevelet és vágott, friss tárkonyt ízlés szerint. Fedő alatt puhára főzzük.
  3. Amíg a bab fő, a hagymát megtisztítjuk, apró kockára vágjuk, és a kókuszolajon egy kevés Himalája sóval üvegesre pároljuk. Ha kész, fokhagymapréssel hozzátörjük a megtisztított fokhagymagerezdeket, és megkeverjük.
  4. Dobunk rá egy kevés fűszerpaprikát – érzéssel, ne legyen domináns az íze, csak épp adjon neki egy kis rózsaszín világot –, belekeverjük a kukoricakeményítőt, és mielőtt leégne, hozzáadjuk a hideg tejfölt, pár kanálnyit a bab főzővizéből, és az egészet csomómentesre keverjük. Ha kész, a masszát hozzákeverjük a megpuhult babhoz.
  5. Még egy percig főzzük együtt, ha szükséges, adunk még hozzá egy kis tárkonyt, egy kis sót, hozzákeverjük az almaecetet, ahogyan szeretjük.
  6. Natúr csirkemellel tálaljuk.
Fotó:
Lengyel Noémi





címkék

amerika (4) aprókertek (13) ausztria (5) az év bortermelője (6) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (31) balassa bor (4) balaton (97) balatonboglári borvidék (11) balatonfüred csopaki borvidék (18) balla géza (7) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (17) biodinamikus (7) bocuse d'or (9) bor (288) borász (52) borászok borásza (11) borbár (35) borfesztivál (35) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (46) borshanta (21) borterasz (16) borteszt (230) bortúra (27) borvacsora (19) borvendéglő (5) borverseny (27) bott frigyes (5) bott pince (31) bottszerda (21) brut (13) budai zöld (4) budapest (214) cabernet franc (12) cabernet sauvignon (10) cava (7) CEWI (14) chardonnay (5) csányi pincészet (6) csirke (10) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (16) dél-balaton (8) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (90) eger (63) egészséges (10) egri csillag (8) egzotikus (10) eper (5) erdőbénye (6) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (149) etyek (23) etyek budai borvidék (24) etyeki kúria (15) ezerjó (4) fehérbor (68) fesztivál (44) figula (4) franc&franc (6) franciaország (5) friss (4) frittmann (6) furmint (82) furmint február (12) gál szőlőbirtok és pincészet (4) gere attila pincészete (4) gin (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (4) hárslevelű (19) hawaii (7) házhozszállítás (4) heimann (9) húsvét (9) indiai (8) interjú (142) iszunk (11) juhfark (11) kadarka (33) káli-medence (9) karácsony (26) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (21) kéknyelű (15) kenyér (10) késői szüret (5) koktél (12) könnyű (15) környezettudatosság (5) koronavírus (29) kóstoló (59) kovács nimród winery (11) köveskál (4) közben esznek (10) kreinbacher birtok (10) külföld (10) kunsági borvidék (16) laposa birtok (5) leves (19) london (19) luka enikő (4) mád (12) magnamátra (11) mátra (60) mediterrán (4) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (4) michelin-csillag (9) miskolc (9) monyo brewing co (6) mór (9) művészinterjú (18) narancsbor (4) natúr bor (4) nemzetközi borvásár (4) nyár (15) nyaralás (5) nyári (5) olaszország (32) olaszrizling (27) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (5) pálinka (16) pálinkaverseny (11) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (7) pázmánd (18) pécs (9) pékség (5) pét-nat (14) pezsgő (90) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (21) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (9) recept (198) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (45) saláta (11) sanzon (8) sárospatak (4) sauska (6) sauvignon blanc (33) sebestyén (4) somló (39) sommelier (11) soproni borvidék (16) sör (45) sós (83) spanyolország (15) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (44) süti (16) svét (19) syrah (7) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (84) száraz szamorodni (5) szekszárd (49) szekszárdi borvidék (6) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (15) szentesi józsef (5) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) tállya (13) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (10) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (9) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természetes bor (9) tészta (15) tesztelünk (144) tokaj (145) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (104) tokaji aszú (40) torta (4) tramini (5) tudnivalok (4) túra (7) utazás (57) utazási tippek (16) utazunk (29) vacsora (11) váli péter (4) vega (5) velencei-tó (6) verseny (13) veszprém (4) villány (25) villányi borvidék (75) vörösbor (107) vylyan (27) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (8) zsirai pincészet (4)