Vissza

Áfonyás bögrés

2017.08.29. | Varga Anita
Ez a süti minden idénygyümölccsel finom. Mi most az áfonyás variációt mutatjuk meg, de készülhet meggyel, barackkal, málnával, ribizlivel, cseresznyével – ami épp terem, vagy ami van a fagyasztóban...
 

A nagy nyári melegben valami könnyen elkészíthetőt szerettem volna sütni, olyat, amihez nem kell keleszteni a tésztát. Jártam már úgy ugyanis, hogy be kellett kapcsolni a saját magunk részére szinte soha nem használt légkondit a kakaós csigának, mert kezelhetetlenné vált, szinte szétfolyt a vajas tészta a hőségben.

Ennél a sütinél nincs más dolgunk csak simán összekeverjük  a hozzávalókat, beleöntjük a masszát egy püspökkenyérformába, a tetejét megszórjuk friss vagy fagyaszott gyümölccsel, aztán betoljuk a sütőbe, és már mehetünk is egyet csobbanni, amíg megsül. A csábítóan hangzó, nagyjából 3 percet igénybevevő előkészületek után ugyanis következik a süteményünk egyetlen szépséghibája, mégpedig az, hogy egy óra alatt sül készre. Tálaláskor viszont kínálhatunk mellé egy gombóc vaníliafagyit, amivel lehűthetjük magunkat, és az sem baj, ha egy korty desszertbor is akad valahol a fridzsiderben.



Hozzávalók:
  • 1,5 bögre finomliszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1 mokkáskanál só
  • 1 bögre nádcukor
  • 1 bögre görög joghurt
  • 1 citrom reszelt héja
  • fél citrom leve
  • fél bögre olaj
  • 4 db közepes méretű tojás
  • 1,5 bögre tetszőleges gyümölcs (A fotókon szereplő sütihez fagyasztott áfonyát használtam, mert a frisset mind megettem…  Hiába, a lila színben mindig van valami csábító.)



Elkészítés:


1. A gyümölcs kivételével az összes hozzávalót a keverőgép táljába mérjük, és 3-5 perc alatt simára dolgozzuk a tésztát.
2. Kivajazunk-kilisztezünk vagy sütőpapírral kibélelünk egy püspökkenyérformat. Belesimítjuk a masszát, a tetejére szórjuk a gyümölcsöt.
3. A süteményt a 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és nagyjából 1 óra alatt készre sütjük, majd tűpróbával ellenőrizzük.
4. Hacsak nincs azbesztből a kezünk, kicsit pihentessük, mielőtt kivesszük; ilyenkor még nagyon puha a tészta, könnyen törik, reped.
Fotó:
Varga Anita

címkék

amerika (4) aprókertek (17) ausztria (5) az év bortermelője (6) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (33) balassa bor (4) balaton (99) balatonboglári borvidék (12) balatonfüred csopaki borvidék (19) balla géza (7) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (17) biodinamikus (8) bocuse d'or (9) bor (289) borász (52) borászok borásza (11) borbár (35) borfesztivál (35) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (52) borshanta (21) borterasz (16) borteszt (244) bortúra (27) borvacsora (19) borvendéglő (5) borverseny (27) bott frigyes (5) bott pince (31) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (219) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (10) cava (7) CEWI (14) chardonnay (5) csányi pincészet (8) csirke (10) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (8) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (92) eger (64) egészséges (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (6) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (152) etyek (24) etyek budai borvidék (24) etyeki kúria (16) ezerjó (4) fehérbor (75) fesztivál (44) figula (4) franc&franc (7) franciaország (5) friss (4) frittmann (6) furmint (83) furmint február (13) gál szőlőbirtok és pincészet (4) gere attila pincészete (5) gin (13) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (4) hárslevelű (20) hawaii (7) házhozszállítás (4) heimann (9) húsvét (9) indiai (9) interjú (144) iszunk (11) juhfark (19) kadarka (33) káli-medence (9) karácsony (26) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (21) kéknyelű (15) kenyér (10) késői szüret (5) koktél (12) könnyű (15) környezettudatosság (5) koronavírus (29) kóstoló (59) kovács nimród winery (12) köveskál (4) közben esznek (10) kreinbacher birtok (10) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (16) laposa birtok (5) leves (19) london (19) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) mátra (61) mediterrán (4) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (4) michelin-csillag (9) miskolc (9) monyo brewing co (6) mór (9) művészinterjú (18) narancsbor (4) natúr bor (4) nemzetközi borvásár (4) nyár (15) nyaralás (5) nyári (5) olaszország (36) olaszrizling (27) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (5) pálinka (17) pálinkaverseny (12) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (7) pázmánd (22) pécs (9) pékség (6) pét-nat (14) pezsgő (93) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (9) recept (203) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (11) sanzon (8) sárospatak (4) sauska (6) sauvignon blanc (33) sebestyén (4) somló (46) sommelier (11) soproni borvidék (16) sör (45) sós (83) spanyolország (16) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (44) süti (16) svét (19) syrah (8) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (84) száraz szamorodni (5) szekszárd (49) szekszárdi borvidék (6) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (15) szentesi józsef (5) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) tállya (13) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (10) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természetes bor (10) tészta (16) tesztelünk (159) tokaj (146) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (105) tokaji aszú (40) torta (4) tramini (5) tudnivalok (4) túra (7) utazás (63) utazási tippek (24) utazunk (33) vacsora (11) váli péter (4) vega (5) velencei-tó (7) verseny (13) veszprém (4) villány (26) villányi borvidék (79) vörösbor (111) vylyan (28) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (8) zsirai pincészet (5)