Vissza

Aratóleves

2019.02.18. | Klich Zsuzsa
Gazdag, ízletes és olyan sűrű, hogy megáll benne a kanál. Az aratóleves valójában laktató egytálétel, ami kifejezetten jót tesz a téli, energiahiányos időszakban…
 


Amint a neve mutatja, ezt az ételt régen a kézi aratásban megfáradt munkások számára főzték, ma viszont már szinte elképzelhetetlen, hogy ilyesmit együnk a június végi hőségben. Télen viszont kifejezetten jólesnek a kicsit nehezebb fogások, főleg, ha az egyik alapanyag a C-vitaminban gazdag savanyú káposzta. Az aratóleves csupa télen is beszerezhető hozzávalókból készül. Laktató és ízletes, érdemes kipróbálni.


 
Hozzávalók:
  • 50 dkg sertéslapocka
  • 1 fej vöröshagyma
  • 10 dkg kolozsvári szalonna
  • 50 dkg vegyes zöldség
  • 30 dkg burgonya
  • 15 dkg házikolbász
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só és piros fűszerpaprika
  • 40 dkg savanyú káposzta
  • 2 liter csontlé (kockából is készülhet)
  • 1-2 dl tejföl


 
Elkészítés:
 
1. A szalonnát zsírjára sütjük, beletesszük az apróra vágott hagymát, és megdinszteljük.
 
2. Megszórjuk egy mokkáskanál fűszerpaprikával, beleöntünk egy evőkanál vizet, beledobjuk az apróra vágott fokhagymát, megkeverjük, és megvárjuk, hogy a nedvesség elpárologjon.


 
3. Beledobjuk a kockára vágott húst, lepirítjuk, aztán kevés víz hozzáadásával jó szaftos pörköltet készítünk. (Ki-ki ízlés szerint adhat hozzá paprikát, paradicsomot.) Két órát nyugodtan főhet, de akár tovább is, hogy jó omlós legyen a hús!
 
4. Felöntjük az alaplével, hozzáadjuk a kockára vágott vegyes zöldséget (répa, gyökér, karalábé, zeller), a savanyú káposztát (egyszer érdemes átöblíteni, hogy ne legyen túl savanyú a leves) és a kockára vágott burgonyát, végül pedig a kolbászkarikákat.


 
5. Ha elkészült, tejfölös habarással sűríthetjük, de úgy is tökéletes, ha csak az asztalnál kínálunk hozzá tejfölt.
 
6. Friss kenyérrel, forrón tálaljuk, megszórhatjuk petrezselyemmel, és jól illik hozzá az erős paprika is.




Megjegyzés: a fenti mennyiségből nagyjából hat bőséges adag készíthető.
 
:
Fotó:
Vető Gábor
Papp Zoltán

címkék

ausztria (4) bacsó andrás (4) badacsony (14) balassa bor (4) balaton (78) balatonboglári borvidék (4) balatonfüred csopaki borvidék (11) balla géza (4) beszélgetünk (20) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (7) bocuse d'or (9) bor (280) borász (47) borászok borásza (9) borbár (31) borfesztivál (30) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (31) borshanta (15) borterasz (15) borteszt (124) bortúra (25) borvacsora (15) borverseny (20) bott pince (31) bottszerda (21) budapest (197) cabernet franc (10) cava (7) CEWI (14) csirke (8) csokoládé (12) cukrászda (11) cuvée (5) dél-balaton (5) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (83) eger (41) egészséges (10) egri csillag (5) egzotikus (7) eper (5) erdőbénye (6) eszünk (4) étterem (130) etyek (15) etyek budai borvidék (9) etyeki kúria (10) fehérbor (31) fesztivál (41) figula (4) franc&franc (5) franciaország (4) frittmann (4) furmint (71) furmint február (10) gin (7) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyös (4) gyöngyözőbor (27) gyümölcsös (4) hárslevelű (15) házhozszállítás (4) heimann (8) húsvét (9) interjú (130) iszunk (8) juhfark (5) kadarka (17) káli-medence (9) karácsony (22) karantén (23) kávé (39) kavezok (8) kékfrankos (15) kéknyelű (5) kenyér (9) késői szüret (4) koktél (12) környezettudatosság (4) koronavírus (29) kóstoló (57) kovács nimród winery (7) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (8) külföld (9) kunsági borvidék (10) laposa birtok (5) leves (13) london (15) luka enikő (4) mád (12) magnamátra (11) mátra (43) merlot (12) mi a kő (4) michelin-csillag (8) miskolc (4) monyo brewing co (6) mór (6) művészinterjú (15) narancsbor (4) nyár (14) nyaralás (5) nyári (5) olaszország (21) olaszrizling (26) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (4) pálinka (12) pálinkaverseny (9) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pékség (4) pezsgő (55) piac (13) pinot noir (9) pizza (5) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (28) promóció (8) rácz jenő (5) rajnai rizling (8) recept (160) rosalia (5) rozé (35) saláta (8) sanzon (7) sauvignon blanc (11) somló (21) sommelier (11) soproni borvidék (12) sör (42) sós (70) spanyolország (12) spárga (4) specialty kávé (9) st andrea (11) super 12 (5) sütemény (38) süti (16) svét (16) syrah (7) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (41) száraz szamorodni (5) szekszárd (30) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) szentesi józsef (5) szepsy istván (4) szicília (4) tállya (12) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (9) tavasz (13) tavaszi recept (7) tea (8) tenger (4) tenger gyümölcsei (5) természetes bor (8) tészta (12) tesztelünk (27) tokaj (124) tokaj oremus szőlőbirtok (6) tokaj-hegyalja (91) tokaji aszú (35) torta (4) tudnivalok (4) túra (6) utazás (36) utazunk (18) vacsora (9) verseny (11) villány (13) villányi borvidék (60) vörösbor (46) vylyan (20) zengő (4) zenit (5) zöld veltelini (7)