Vissza

Articsóka, ahogy mi szeretjük

2018.04.26. | Szabó Edit
Olaszországban mindenki imádja az articsókát. A zöldségpiacokon hatalmas halmokba rakva árulják, és tízesével pakolják kosárba a háziasszonyok. Mi is hoztunk haza Palermóból néhányat, hogy elkészíthessük egyik kedvenc fogásunkat…
 

Sajnos itthon elég borsos az ára, ezért articsókát leginkább külföldön eszünk, és természetesen a poggyászunkba is kerül néhány, hogy hazatérve még egy kicsit tovább élvezhessük a mediterrán ízeket. A most elkészített étel alapanyagát az egyik palermói piacon szereztük be. 29 eurócentért adták darabját, de az árust cseppet sem érdekelte, hogy én mindössze négyet kérek, vidáman pakolta a szatyorba a cuccot, és végül egyetlen eurót kért ezért a hét szép növényért.



Sokféleképpen el lehet készíteni: van, aki tésztára, van, aki pizzára teszi, mi azonban imádjuk leszopogatni a leveleit, ezért szinte mindig ugyanúgy tálaljuk. Egy kicsit hasonlít a római változathoz, de azért nem ugyanaz. Nekünk bevált, így örömmel osztjuk meg veletek is.



Hozzávalók:
  • 4 nagyobb articsóka (nálunk hét közepes volt, amint a történetből is kiderült)
  • ½ csokor petrezselyemzöld
  • 1,5 dl olívaolaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • ½ citrom
  • 2 kávéskanál zsemlemorzsa
  • 2 dkg vaj
  • parmezán, ízlés szerint (el is hagyható)
     


Elkészítés:


1. Az articsóka szárát levágjuk, a külső leveleit eltávolítjuk, és a tetejéből is levágunk nagyjából 2 cm-t. Egy tálba hideg vizet teszünk, hozzáadunk néhány evőkanálnyi citromlevet, és az előkészített articsókákat ebbe a fürdőbe dobjuk.



2. A megtisztított articsókákat egy magas falú serpenyő aljára ültetjük, és az edényt felöntjük annyi vízzel, hogy kétharmadáig ellepje a virágokat. Dobunk a vízbe egy-két szál petrezselyemzöldet, egy gerezd fokhagymát, kisebb kockákra vágva, és a fél citromot, szeletelve. Mehet bele egy kevés só és bors, és egy-két evőkanál olívaolaj is. Lefedve, alacsony hőfokon 15-18 percig főzzük-pároljuk, hogy a levelek megpuhuljanak.



3. Ezalatt a maradék petrezselyemzöldet finomra vágjuk, és összekeverjük 0,5 dl olívaolajjal, egy csipet sóval, borssal, két gerezd zúzott fokhagymával és a zsemlemorzsával.

4. A maradék olívaolajat tűzálló tálba öntjük, ráültetjük a majdnem teljesen megfőtt virágokat, és a leveleket széthúzva a belsejükbe kanalazzuk a zsemlemorzsás-olajos masszát úgy, hogy a tetejükre is jusson.



5. Előmelegített sütőben, az articsókák méretétől függően 10-12 perc alatt megsütjük.

6. Közben az articsóka főzőlevét leszűrjük, felforraljuk, negyedére visszaredukáljuk, és a vajjal sűrítve mártást keverünk belőle. Vigyázat: ha a vajat hozzáadtuk, forralni már nem szabad!



A főzött-sütött articsókákat a mártással és ízlés szerint reszelt parmezánnal kínáljuk. (A levelei alsó, húsos része ehető, de az igazi ínyencfalat a „szíve”, amit a levelek eltávolítása után találunk meg a növény közepén.)

 
:
Fotó:
Upor László

címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (72) balatonfüred csopaki borvidék (10) balla géza (4) beszélgetünk (17) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (270) borász (41) borászok borásza (5) borbár (29) borfesztivál (27) bori mami (5) boriroda (12) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (29) borshanta (12) borterasz (14) borteszt (109) bortúra (24) borvacsora (14) borverseny (18) bott pince (29) bottszerda (21) budapest (193) cabernet franc (9) cava (7) CEWI (13) csirke (7) csokoládé (11) cukrászda (11) cuvée (5) dél-balaton (4) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (79) eger (39) egészséges (5) egri csillag (4) erdőbénye (6) étterem (127) etyek (12) etyek budai borvidék (7) etyeki kúria (9) fehérbor (25) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (61) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) gyümölcsös (4) hárslevelű (12) heimann (8) húsvét (8) interjú (113) iszunk (5) kadarka (16) káli-medence (5) karácsony (22) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (12) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (57) kovács nimród winery (7) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (7) külföld (8) kunsági borvidék (8) laposa birtok (5) leves (12) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (40) merlot (12) mi a kő (4) michelin-csillag (8) monyo brewing co (5) mór (5) művészinterjú (13) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (17) olaszrizling (23) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (4) pálinka (11) pálinkaverseny (9) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pezsgő (54) piac (13) pinot noir (9) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (27) rácz jenő (5) rajnai rizling (8) recept (145) rosalia (5) rozé (31) saláta (8) sanzon (6) sauvignon blanc (10) somló (14) sommelier (10) soproni borvidék (12) sör (41) sós (67) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (10) super 12 (5) sütemény (33) süti (16) svét (16) syrah (7) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (41) száraz szamorodni (4) szekszárd (29) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) szentesi józsef (4) szicília (4) tállya (12) támogatott írás (6) tanfolyam (4) tarcal (9) tavasz (12) tea (8) tenger (4) tenger gyümölcsei (5) természetes bor (8) tészta (10) tesztelünk (15) tokaj (113) tokaj oremus szőlőbirtok (5) tokaj-hegyalja (78) tokaji aszú (30) tudnivalok (4) túra (4) utazás (26) utazunk (6) vacsora (9) verseny (10) villány (8) villányi borvidék (44) vörösbor (42) vylyan (11) zengő (4) zenit (5) zöld veltelíni (6)