Vissza

Az eper, ami igazából szamóca

2016.05.19. | Szabó Edit

A kozmetikusok azt mondják, hogy méregtelenít, fiatalít és fogyaszt. Az orvosok szerint kiváló az emésztési panaszok kezelésére, enyhíti a vesebántalmakat, de ismert fájdalom- és lázcsillapító hatása is…
 

Bálint gazda azt mondja – és ha ő azt mondja, akkor bizonyára úgy is van –, hogy epernek valójában azt a gyümölcsöt nevezzük, ami fán terem, és van belőle fekete meg fehér. A leveleivel régen a selyemhernyókat táplálták, és még a népdalban is megéneklik: „Házunk előtt, kedves édesanyám, van egy magas eperfa…” Az az élénkvörös, ellenállhatatlan illatú, csodálatos tavaszi gyümölcs pedig, amit mi tévesen epernek hívunk, tulajdonképpen a szamóca. Mindegy, hogy kicsi vagy nagy, hogy erdőben vagy kertben terem, mindegy, hogy milyen névvel illetik a piaci árusok vagy a zöldségesek, a kertészek tudják a tutit, de elfogadják, hogy a közvélemény makacsul ragaszkodik a hibás elnevezéshez.

Illessük bármilyen névvel, kétségtelen tény, hogy a szamóca az egyik legkedveltebb tavaszi gyümölcsünk. Csodaszép, illatos, nagyon finom, és rengeteg jótékony hatása ismert. A kozmetikusok azt mondják, hogy méregtelenít, fiatalít és fogyaszt. Az orvosok szerint kiváló az emésztési panaszok kezelésére, enyhíti a vesebántalmakat, csökkenti az agyér-elmeszesedés kialakulásának kockázatát, de ismert fájdalom- és lázcsillapító hatása is.

Az eper ősét, a vadon termő szamócát már az ókorban szívesen fogyasztották, sőt állítólag ismerték szépítő hatását is. Az ókori Rómában szépségmaszkot is készítettek belőle. A reneszánsz kor embere már termesztette, és előszeretettel kínálta a nagy vacsorák végén tejszínhabbal, vagy éppen a bor mellé. Népszerűsége azóta is töretlen, és nemcsak azért, mert kiváló C-vitamin-forrás, és ásványi anyagokban is igen gazdag. Leginkább azért szeretjük, mert ha igazán érett és egészséges, akkor lédús, édes és nagyon-nagyon finom.

Készíthetünk belőle levest, édességet, süteményt, lekvárt vagy szörpöt, sőt lehet egy jó saláta egyik alapanyaga, de mégis frissen a legfinomabb. Egy tál szamóca, egy pohár habzóbor vagy pezsgő, és már jöhetnek is a vendégek!

 

címkék

ausztria (5) az év bortermelője (6) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (27) balassa bor (4) balaton (91) balatonboglári borvidék (10) balatonfüred csopaki borvidék (17) balla géza (7) beszélgetünk (20) bikavér (22) bio (16) biodinamikus (7) bocuse d'or (9) bor (286) borász (52) borászok borásza (11) borbár (33) borfesztivál (35) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (40) borshanta (21) borterasz (15) borteszt (193) bortúra (27) borvacsora (17) borverseny (26) bott pince (31) bottszerda (21) brut (10) budai zöld (4) budapest (209) cabernet franc (10) cabernet sauvignon (10) cava (7) CEWI (14) chardonnay (4) csányi pincészet (5) csirke (8) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (11) cuvée (13) dél-balaton (8) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (87) eger (53) egészséges (10) egri csillag (7) egzotikus (7) eper (5) erdőbénye (6) eszterházy (4) eszünk (4) étterem (140) etyek (20) etyek budai borvidék (19) etyeki kúria (14) fehérbor (48) fesztivál (43) figula (4) franc&franc (5) franciaország (5) frittmann (4) furmint (81) furmint február (11) gál szőlőbirtok és pincészet (4) gere attila pincészete (4) gin (9) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (4) hárslevelű (18) hawaii (7) házhozszállítás (4) heimann (9) húsvét (9) interjú (138) iszunk (9) juhfark (6) kadarka (32) káli-medence (9) karácsony (25) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (19) kéknyelű (15) kenyér (10) késői szüret (4) koktél (12) könnyű (15) környezettudatosság (4) koronavírus (29) kóstoló (58) kovács nimród winery (10) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (9) külföld (10) kunsági borvidék (12) laposa birtok (5) leves (17) london (17) luka enikő (4) mád (12) magnamátra (11) mátra (55) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (4) michelin-csillag (8) miskolc (6) monyo brewing co (6) mór (6) művészinterjú (17) narancsbor (4) nemzetközi borvásár (4) nyár (14) nyaralás (5) nyári (5) olaszország (29) olaszrizling (27) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (5) pálinka (14) pálinkaverseny (10) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (6) pécs (9) pékség (5) pét-nat (14) pezsgő (81) piac (13) pinot noir (18) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (28) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (8) recept (185) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (44) saláta (11) sanzon (8) sauvignon blanc (12) somló (31) sommelier (11) soproni borvidék (14) sör (44) sós (79) spanyolország (15) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (12) super 12 (5) sütemény (44) süti (16) svét (17) syrah (7) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (74) száraz szamorodni (5) szekszárd (42) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (14) szentesi józsef (5) szepsy istván (4) szicília (7) sziegl pince (4) tállya (13) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (10) tavasz (14) tavaszi recept (9) tea (8) tenger (4) tenger gyümölcsei (6) természetes bor (9) tészta (12) tesztelünk (110) tokaj (139) tokaj oremus szőlőbirtok (6) tokaj-hegyalja (101) tokaji aszú (38) torta (4) tramini (5) tudnivalok (4) túra (7) utazás (47) utazási tippek (6) utazunk (25) vacsora (10) váli péter (4) vega (5) verseny (12) villány (19) villányi borvidék (68) vörösbor (89) vylyan (22) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (8)