Főzünk

Baracklekváros linzerkarika

Baracklekváros linzerkarika című cikk borítóképe
2018. 12. 20. | Klich Zsuzsa
A lekváros linzerkarika a teasütemények királynője. Megmutatjuk, hogyan készül. Nem kell tőle félni, gyerekjáték!

A jó linzer omlós, puha, illatos és ellenállhatatlan. Egyetlen titka van: a tökéletes alaptészta. Ha azt sikerül elkészítenünk, mi leszünk a legvagányabb háziasszonyok (vagy háziférfiak) a környéken, hiszen rengeteg aprósüteménynek, pitének, sőt az islernek is ez az alapja. Nem boszorkányság, csak kell egy jó recept. Íme.

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg hideg vaj (fontos a minőség)
  • 1 tojássárgája
  • 1 nagy csipet só
  • 10 dkg porcukor
  • fél citrom reszelt héja
A tetejére:
  • 1 maréknyi durvára darált dió
  • 1 tojásfehérje
  • kb. 1 dl finom baracklekvár

Elkészítés:

  1. A lisztben elmorzsoljuk / robotgéppel morzsásra keverjük a hideg (!) vajat.
  2. Belekeverjük a sót, a tojássárgáját, a porcukrot és a citromhéjat.
  3. Gyorsan összeforgatjuk, bucit formázunk belőle. Minél kevesebb ideig fogjuk kézben, annál jobb!
  4. Néhány órára / a sütésig hűtőbe tesszük.
  5. Ha kivettük, egy rövid ideig hagyjuk állni, hidegen töredezik a tészta. Ha picit kézzel átgyúrjuk, könnyebb vele dolgozni.
  6. Kb. 3-4 milliméteresre nyújtjuk, 3-5 cm átmérőjű virág-, de akár tetszőleges formával szaggatjuk.
  7. A lapocskák felének a közepét egy kisebb kiszúróval kiszúrjuk (nekem a Kinder tojáska mérete vált be).
  8. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 12-15 perc alatt kisütjük a teli lapokat (világos aranyszínűre, de nézegessük, könnyen megég). 4x4 darabot érdemes egy kivajazott sütőlapra pakolni. Használhatunk sütőpapírt is.
  9. A lyukas darabok tetejét megkenjük a tojásfehérjével, majd megszórjuk dióval (a dió elhagyható, ha valaki nem szereti).
  10. Ezeket a lapokat is a fenti módon sütjük ki.
  11. Ha kisült, a teli tésztakorongok közepébe kanalazunk egy-egy kiskanál baracklekvárt, majd beborítjuk a lyukas párjával.
  12. Ha 16 teli és 16 lyukas lapunk van, akkor lennie kell 16 pici korongunknak is; a nagyok közé pakolva ezeket is süssük ki, és ezekből összeállíthatunk 8 pici „linzerszendvicset”.

16 linzervirág és 8 pici linzersüti lesz belőle. A vastagságtól függően természetesen lehet több vagy kevesebb is. Több napig is finom, sőt egyre jobb lesz! Ha véletlenül nem fogy el 2-3 nap alatt (nem hiszem), tegyük hűtőbe!

Fotó:
Klich Zsuzsa