Vissza

Baracklekváros linzerkarika

2018.12.20. | Klich Zsuzsa
A lekváros linzerkarika a teasütemények királynője. Megmutatjuk, hogyan készül. Nem kell tőle félni, gyerekjáték!


A jó linzer omlós, puha, illatos és ellenállhatatlan. Egyetlen titka van: a tökéletes alaptészta. Ha azt sikerül elkészítenünk, mi leszünk a legvagányabb háziasszonyok (vagy háziférfiak) a környéken, hiszen rengeteg aprósüteménynek, pitének, sőt az islernek is ez az alapja. Nem boszorkányság, csak kell egy jó recept. Íme. 




Hozzávalók:
  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg hideg vaj (fontos a minőség)
  • 1 tojássárgája
  • 1 nagy csipet só
  • 10 dkg porcukor
  • fél citrom reszelt héja
A tetejére:
  • 1 maréknyi durvára darált dió
  • 1 tojásfehérje
  • kb. 1 dl finom baracklekvár



Elkészítés:
  1. A lisztben elmorzsoljuk / robotgéppel morzsásra keverjük a hideg (!) vajat.
  2. Belekeverjük a sót, a tojássárgáját, a porcukrot és a citromhéjat.
  3. Gyorsan összeforgatjuk, bucit formázunk belőle. Minél kevesebb ideig fogjuk kézben, annál jobb!
  4. Néhány órára / a sütésig hűtőbe tesszük.
  5. Ha kivettük, egy rövid ideig hagyjuk állni, hidegen töredezik a tészta. Ha picit kézzel átgyúrjuk, könnyebb vele dolgozni.
  6. Kb. 3-4 milliméteresre nyújtjuk, 3-5 cm átmérőjű virág-, de akár tetszőleges formával szaggatjuk.
  7. A lapocskák felének a közepét egy kisebb kiszúróval kiszúrjuk (nekem a Kinder tojáska mérete vált be).
  8. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 12-15 perc alatt kisütjük a teli lapokat (világos aranyszínűre, de nézegessük, könnyen megég). 4x4 darabot érdemes egy kivajazott sütőlapra pakolni. Használhatunk sütőpapírt is.
  9. A lyukas darabok tetejét megkenjük a tojásfehérjével, majd megszórjuk dióval (a dió elhagyható, ha valaki nem szereti).
  10. Ezeket a lapokat is a fenti módon sütjük ki.
  11. Ha kisült, a teli tésztakorongok közepébe kanalazunk egy-egy kiskanál baracklekvárt, majd beborítjuk a lyukas párjával.
  12. Ha 16 teli és 16 lyukas lapunk van, akkor lennie kell 16 pici korongunknak is; a nagyok közé pakolva ezeket is süssük ki, és ezekből összeállíthatunk 8 pici „linzerszendvicset”.


16 linzervirág és 8 pici linzersüti lesz belőle. A vastagságtól függően természetesen lehet több vagy kevesebb is. Több napig is finom, sőt egyre jobb lesz! Ha véletlenül nem fogy el 2-3 nap alatt (nem hiszem), tegyük hűtőbe!


 
:
Fotó:
Klich Zsuzsa

címkék

amerika (4) aprókertek (16) ausztria (5) az év bortermelője (6) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (32) balassa bor (4) balaton (98) balatonboglári borvidék (12) balatonfüred csopaki borvidék (19) balla géza (7) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (17) biodinamikus (7) bocuse d'or (9) bor (289) borász (52) borászok borásza (11) borbár (35) borfesztivál (35) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (49) borshanta (21) borterasz (16) borteszt (242) bortúra (27) borvacsora (19) borvendéglő (5) borverseny (27) bott frigyes (5) bott pince (31) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (219) cabernet franc (16) cabernet sauvignon (10) cava (7) CEWI (14) chardonnay (5) csányi pincészet (8) csirke (10) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (8) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (92) eger (64) egészséges (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (6) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (151) etyek (23) etyek budai borvidék (24) etyeki kúria (15) ezerjó (4) fehérbor (75) fesztivál (44) figula (4) franc&franc (7) franciaország (5) friss (4) frittmann (6) furmint (83) furmint február (13) gál szőlőbirtok és pincészet (4) gere attila pincészete (5) gin (13) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (4) hárslevelű (20) hawaii (7) házhozszállítás (4) heimann (9) húsvét (9) indiai (9) interjú (144) iszunk (11) juhfark (19) kadarka (33) káli-medence (9) karácsony (26) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (21) kéknyelű (15) kenyér (10) késői szüret (5) koktél (12) könnyű (15) környezettudatosság (5) koronavírus (29) kóstoló (59) kovács nimród winery (11) köveskál (4) közben esznek (10) kreinbacher birtok (10) külföld (10) kunsági borvidék (16) laposa birtok (5) leves (19) london (19) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) mátra (60) mediterrán (4) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (4) michelin-csillag (9) miskolc (9) monyo brewing co (6) mór (9) művészinterjú (18) narancsbor (4) natúr bor (4) nemzetközi borvásár (4) nyár (15) nyaralás (5) nyári (5) olaszország (36) olaszrizling (27) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (5) pálinka (17) pálinkaverseny (12) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (7) pázmánd (21) pécs (9) pékség (6) pét-nat (14) pezsgő (93) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (21) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (9) recept (203) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (49) saláta (11) sanzon (8) sárospatak (4) sauska (6) sauvignon blanc (33) sebestyén (4) somló (46) sommelier (11) soproni borvidék (16) sör (45) sós (83) spanyolország (15) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (44) süti (16) svét (19) syrah (8) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (84) száraz szamorodni (5) szekszárd (49) szekszárdi borvidék (6) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (15) szentesi józsef (5) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) tállya (13) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (10) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természetes bor (9) tészta (16) tesztelünk (157) tokaj (146) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (105) tokaji aszú (40) torta (4) tramini (5) tudnivalok (4) túra (7) utazás (62) utazási tippek (23) utazunk (33) vacsora (11) váli péter (4) vega (5) velencei-tó (7) verseny (13) veszprém (4) villány (26) villányi borvidék (78) vörösbor (109) vylyan (28) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (8) zsirai pincészet (5)