Főzünk

Hideg lengyel céklaleves – chlodnik

Hideg lengyel céklaleves – chlodnik című cikk borítóképe
2021. 07. 09. | Szabó Edit
Aki nem kóstolta, el se tudja képzelni, hogy a chlodnik milyen finom. Elkészítése gyerekjáték, de nem tálalható azonnal, mert néhány órát állnia kell a hűtőben…

A forró nyári napokon az embernek nincs nagyon kedve hosszan a tűzhely mellett állni. Ilyenkor jönnek a pazar hideg levesek, amelyek nemcsak finomak, de a friss zöldségek miatt rendkívül egészségesek is.

A chlodnik, a lengyelek hideg céklalevese ma már nálunk is nagyon népszerű, valahogy mégis ritkán készítjük. Pedig a nyári piac mindent kínál, ami kell hozzá. Íme a recept:

Hozzávalók:

  • 2 közepes méretű céklagumó, megfőzve
  • 1 kígyóuborka, reszelve
  • 3 szál újhagyma, finomra vágva
  • 3 szem hónapos retek, apróra vágva
  • 1 csokor kapor
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 6 dl kefir
  • só, bors, ízlés szerint

Elkészítése:

1. A céklát megfőzzük, meghámozzuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük vagy apró kockákra vágjuk.

2. A kígyóuborkát lereszeljük, az újhagymát, a retket, a petrezselymet és a kaprot finomra vágjuk.

3. Az összes zöldséget tálba tesszük, hozzákeverjük a kefirt, sózzuk, borsozzuk, és az egészet legalább egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Zöldségekkel díszítve tálaljuk. Aki szereti, főtt tojást is adhat mellé.

Fotó:
Szabó Edit - honlap