Vissza

Csirkecomb sajtos bundában

2019.03.15. | Szabó Edit
Vendégek jönnek, és nincs egy megbízható recepted? Próbáld ki ezt a sajtos bundában sült csirkecombot! Az egész elkészül másfél óra alatt, és amíg sül a csirke, a köretre és a salátára is jut időd…
 


Régi, megbízható recept, leírni bonyolultabb, mint elkészíteni. Érdemes kipróbálni, a siker garantált.

 
Hozzávalók 4 személyre:
 
  • 4 db csirkecomb (kettévágva, bőre nélkül)
  • 4-6 evőkanál liszt
  • 2 tojás, felverve
  • 30-40 dkg reszelt sajt
  • 4 dl tejszín
  • 3 dkg vaj
  • 20 dkg gersli – kiváltható kölessel vagy rizzsel is
  • só, igény szerint



A salátához
  • 2-3 féle zöldsaláta (rukola, galambbegy, jégsaláta, szívsaláta, kínai kel, fodros saláta stb.)
  • 6-8 szem koktélparadicsom
  • 2-3 szál újhagyma
 
A vinegretthez:
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 mokkáskanál dijoni mustár
  • 1 gerezd fokhagyma
  • bors
  • fél csokor petrezselyemzöld, finomra vágva



Elkészítés:
 
1. Egy tűzálló tálat kikenünk vajjal.
 
2. A gerslit megmossuk, és kétszeres mennyiségű vízben, egy mokkáskanál sóval feltesszük főni.
 
3. A csirkecombokat kettévágjuk, lebőrözzük, besózzuk, majd meghempergetjük lisztben, tojásban, reszelt sajtban, és egymás mellé a tűzálló tálba helyezzük őket. A maradék sajtot a tetejére szórjuk, és az egészet nyakon öntjük a tejszínnel.


 
4. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 1 óra 20 perc alatt készre sütjük. Akkor kész, ha a sajt megpirult a tetején, és a hús vajpuha.


 
Míg a hús sül, elkészítjük a salátát:

A jégsalátát aprítsuk fel, a zöldhagymát vágjuk karikára, a paradicsomot félbe vagy negyedbe, mérettől függően.
 
Készítsük el a vinegrettet:

A jó vinegrett lelke a zsiradék és a sav. A klasszikus arány 3 az 1-hez.
A citromlevet keverjük össze a mustárral, sózzuk, borsozzuk, majd vékony sugárban csepegtetve, folytonos keverés mellett adjuk hozzá az olajat. Selymes, sűrű masszát kapunk végül. Törjük bele a fokhagymát, és kóstoljuk meg. Ha szükséges, adjunk még hozzá egy kevés sót, borsot.
A petrezselyemzöldet csak közvetlenül a saláta elkészítése előtt adjuk hozzá az öntethez.
 
Az öntetet frissen, tálalás előtt keverjük össze a salátával.
 
Az elkészült csirkét a gerslivel és a salátával tálaljuk.


 
Borsmenta-tipp: ha a jégsaláta leveleit tépkedjük, akkor kevésbé barnul meg a szélük, mint ha késsel vágjuk.
 
:
Fotó:
Kiss Imi

címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (70) balatonfüred csopaki borvidék (8) beszélgetünk (14) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (267) borász (32) borászok borásza (5) borbár (28) borfesztivál (27) bori mami (5) boriroda (11) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (26) borshanta (12) borterasz (14) borteszt (91) bortúra (23) borvacsora (14) borverseny (14) bott pince (29) bottszerda (21) budapest (192) cabernet franc (7) cava (7) CEWI (13) csirke (6) csokoládé (10) cukrászda (11) dél-balaton (4) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (75) eger (35) egészséges (5) egri csillag (4) erdőbénye (6) étterem (126) etyek (11) etyeki kúria (9) fehérbor (16) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (54) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) hárslevelű (10) heimann (8) húsvét (8) interjú (102) iszunk (4) kadarka (14) káli-medence (5) karácsony (15) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (11) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (55) kovács nimród winery (7) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (7) laposa birtok (5) leves (10) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (37) merlot (12) michelin-csillag (8) monyo brewing co (5) mór (5) művészinterjú (10) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (13) olaszrizling (22) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (4) pálinka (9) pálinkaverseny (7) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pezsgő (49) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (8) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (129) rosalia (5) rozé (29) saláta (7) sanzon (6) sauvignon blanc (8) somló (11) sommelier (10) soproni borvidék (12) sör (41) sós (60) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (7) super 12 (4) sütemény (28) süti (15) svét (16) syrah (6) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (27) szekszárd (28) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) tállya (9) támogatott írás (6) tanfolyam (4) tarcal (8) tavasz (12) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (7) tészta (8) tesztelünk (5) tokaj (111) tokaj-hegyalja (70) tokaji aszú (29) tudnivalok (4) túra (4) utazás (21) utazunk (5) vacsora (9) verseny (10) villány (8) villányi borvidék (41) vörösbor (34) vylyan (11) zenit (5) zöld veltelíni (4)