Vissza
Főzünk

Csirkecomb sajtos bundában

Csirkecomb sajtos bundában című cikk borítóképe
2019. 03. 15. | Szabó Edit
Vendégek jönnek, és nincs egy megbízható recepted? Próbáld ki ezt a sajtos bundában sült csirkecombot! Az egész elkészül másfél óra alatt, és amíg sül a csirke, a köretre és a salátára is jut időd…

Régi, megbízható recept, leírni bonyolultabb, mint elkészíteni. Érdemes kipróbálni, a siker garantált.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 db csirkecomb (kettévágva, bőre nélkül)
  • 4-6 evőkanál liszt
  • 2 tojás, felverve
  • 30-40 dkg reszelt sajt
  • 4 dl tejszín
  • 3 dkg vaj
  • 20 dkg gersli – kiváltható kölessel vagy rizzsel is
  • só, igény szerint

A salátához

  • 2-3 féle zöldsaláta (rukola, galambbegy, jégsaláta, szívsaláta, kínai kel, fodros saláta stb.)
  • 6-8 szem koktélparadicsom
  • 2-3 szál újhagyma

A vinegretthez:
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 mokkáskanál dijoni mustár
  • 1 gerezd fokhagyma
  • bors
  • fél csokor petrezselyemzöld, finomra vágva

Elkészítés:

1. Egy tűzálló tálat kikenünk vajjal.

2. A gerslit megmossuk, és kétszeres mennyiségű vízben, egy mokkáskanál sóval feltesszük főni.

3. A csirkecombokat kettévágjuk, lebőrözzük, besózzuk, majd meghempergetjük lisztben, tojásban, reszelt sajtban, és egymás mellé a tűzálló tálba helyezzük őket. A maradék sajtot a tetejére szórjuk, és az egészet nyakon öntjük a tejszínnel.

4. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 1 óra 20 perc alatt készre sütjük. Akkor kész, ha a sajt megpirult a tetején, és a hús vajpuha.

Míg a hús sül, elkészítjük a salátát:

A jégsalátát aprítsuk fel, a zöldhagymát vágjuk karikára, a paradicsomot félbe vagy negyedbe, mérettől függően.

Készítsük el a vinegrettet:

A jó vinegrett lelke a zsiradék és a sav. A klasszikus arány 3 az 1-hez.
A citromlevet keverjük össze a mustárral, sózzuk, borsozzuk, majd vékony sugárban csepegtetve, folytonos keverés mellett adjuk hozzá az olajat. Selymes, sűrű masszát kapunk végül. Törjük bele a fokhagymát, és kóstoljuk meg. Ha szükséges, adjunk még hozzá egy kevés sót, borsot.
A petrezselyemzöldet csak közvetlenül a saláta elkészítése előtt adjuk hozzá az öntethez.

Az öntetet frissen, tálalás előtt keverjük össze a salátával.

Az elkészült csirkét a gerslivel és a salátával tálaljuk.

Borsmenta-tipp: ha a jégsaláta leveleit tépkedjük, akkor kevésbé barnul meg a szélük, mint ha késsel vágjuk.

Fotó:
Kiss Imi