Vissza

Csokis muffin mandarinlekvárral

2018.12.27. | Klich Zsuzsa
Tanuljuk meg újra értékelni a muffint! Ez a lekváros-csokis változat nagyon finom, és a saját készítésű mandarinlekvárunkkal még ízletesebb…

Volt idő, amikor a muffin a könyökünkön jött ki. Boldog-boldogtalan készítette, Dunát lehetett rekeszteni a muffinos szakácskönyvekkel. Jaj, de egyszerű: tojás, cukor, vaj, liszt, és már kész is… Belegondolni is rémes, hogy a nagyobb élelmiszerláncok polcain ma is ott vigyorog a muffinpor. Pedig ennek a süteménynek lelke van. Kedves, finom lelke. Ne sajnáljuk tőle azt a kevés időt, amit megérdemel. Mi is boldogabbak leszünk, ha magunk készítjük.



 

Hozzávalók:
  • 10 dkg puha vaj/margarin
  • 10 dkg étcsoki
  • 15 dkg cukor
  • 10 dkg mandarinlekvár
  • egy csipet só
  • 2 tojás
  • 0,25 dl mandarinlé
  • 15 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor

Elkészítés:
Gőz felett vagy mikróban összeolvasztjuk a vajat és a csokit
Habosra keverjük a cukrot a tojásokkal, aztán fakanállal beledolgozzuk a lekvárt, a gyümölcslevet, az addigra langyosra hűlt vajas csokit és a csipet sót.
Egy külön tálban összeszitáljuk a lisztet (10-15%-ban szoktam hozzákeverni valamilyen „egészséges” lisztet is, teljes kiőrlésű vagy rozslisztet) a sütőporral, és apránként hozzákeverjük az eddigiekhez.

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Ezalatt beleadagoljuk a kivajazott, liszttel megszórt muffinformába a tésztát. (Ha nem sütjük azonnal, 1-2 napig remekül tárolható hűtőben.)
12 normál vagy 24 aprócska muffin lesz belőle (most piciket készítettem, nagyon sikeres volt az iskolai vásáron). Kb. 25 perc alatt készül el, a kicsiknek 20 is elég.



Megjegyzés: az eredeti recept Stahl Judittól való, a különbség annyi, hogy ő naranccsal készíti. Úgy is finom, mi erre esküszünk, de lehet kísérletezni különféle ízekkel. Nálunk a fanyarabb eper- vagy baracklekvár is jól szerepelt.
 
:
Fotó:
Klich Zsuzsa

címkék

amerika (4) aprókertek (13) ausztria (5) az év bortermelője (6) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (31) balassa bor (4) balaton (97) balatonboglári borvidék (11) balatonfüred csopaki borvidék (18) balla géza (7) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (17) biodinamikus (7) bocuse d'or (9) bor (288) borász (52) borászok borásza (11) borbár (35) borfesztivál (35) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (46) borshanta (21) borterasz (16) borteszt (230) bortúra (27) borvacsora (19) borvendéglő (5) borverseny (27) bott frigyes (5) bott pince (31) bottszerda (21) brut (13) budai zöld (4) budapest (214) cabernet franc (12) cabernet sauvignon (10) cava (7) CEWI (14) chardonnay (5) csányi pincészet (6) csirke (10) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (16) dél-balaton (8) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (90) eger (63) egészséges (10) egri csillag (8) egzotikus (10) eper (5) erdőbénye (6) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (149) etyek (23) etyek budai borvidék (24) etyeki kúria (15) ezerjó (4) fehérbor (68) fesztivál (44) figula (4) franc&franc (6) franciaország (5) friss (4) frittmann (6) furmint (82) furmint február (12) gál szőlőbirtok és pincészet (4) gere attila pincészete (4) gin (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (4) hárslevelű (19) hawaii (7) házhozszállítás (4) heimann (9) húsvét (9) indiai (8) interjú (142) iszunk (11) juhfark (11) kadarka (33) káli-medence (9) karácsony (26) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (21) kéknyelű (15) kenyér (10) késői szüret (5) koktél (12) könnyű (15) környezettudatosság (5) koronavírus (29) kóstoló (59) kovács nimród winery (11) köveskál (4) közben esznek (10) kreinbacher birtok (10) külföld (10) kunsági borvidék (16) laposa birtok (5) leves (19) london (19) luka enikő (4) mád (12) magnamátra (11) mátra (60) mediterrán (4) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (4) michelin-csillag (9) miskolc (9) monyo brewing co (6) mór (9) művészinterjú (18) narancsbor (4) natúr bor (4) nemzetközi borvásár (4) nyár (15) nyaralás (5) nyári (5) olaszország (32) olaszrizling (27) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (5) pálinka (16) pálinkaverseny (11) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (7) pázmánd (18) pécs (9) pékség (5) pét-nat (14) pezsgő (90) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (21) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (9) recept (198) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (45) saláta (11) sanzon (8) sárospatak (4) sauska (6) sauvignon blanc (33) sebestyén (4) somló (39) sommelier (11) soproni borvidék (16) sör (45) sós (83) spanyolország (15) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (44) süti (16) svét (19) syrah (7) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (84) száraz szamorodni (5) szekszárd (49) szekszárdi borvidék (6) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (15) szentesi józsef (5) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) tállya (13) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (10) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (9) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természetes bor (9) tészta (15) tesztelünk (144) tokaj (145) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (104) tokaji aszú (40) torta (4) tramini (5) tudnivalok (4) túra (7) utazás (57) utazási tippek (16) utazunk (29) vacsora (11) váli péter (4) vega (5) velencei-tó (6) verseny (13) veszprém (4) villány (25) villányi borvidék (75) vörösbor (107) vylyan (27) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (8) zsirai pincészet (4)