Cukkinis-csokis piskóta

2018.12.11. | Klich Zsuzsa
Zöldséget desszertbe? Miért ne! A cukkini egészséges és sokoldalú. Ki mondta, hogy csak a répatorta lehet finom?
 


A cukkini rendkívül alacsony szénhidráttartalmának köszönhetően az egyik legegészségesebb zöldségfélénk, de azt kevesen tudják, hogy péksütemény és sütemény is készíthető belőle. Semleges ízvilágának köszönhetően igen jól ízesíthető, ráadásul lédús, így nem engedi kiszáradni a süteményeket – egyszóval ideális alapanyag. Ebben a csokoládés piskótában minden jó tulajdonsága megmutatkozik. 



Hozzávalók:
  • 10 dkg puha vaj/margarin
  • 1 dl olaj
  • 10 dkg porcukor
  • 20 dkg barnacukor
  • egy nagy csipet só
  • 3 tojás
  • 1 dl tej
  • 30 dkg liszt
  • 1 tasak sütőpor
  • 2-3 evőkanál kakaópor
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 kávéskanál szegfűszeg
  • 25-30 dkg cukkini (ez kb. egy közepes cukkini)
  • 10-20 dkg étcsoki (csokicseppeket használtam, ez kényelmesebb, és kimérve vásárolható)



Elkészítés:
  1. Habosra keverjük a vajat a cukrokkal. Apránként hozzáadagoljuk az olajat. (Keverhetjük robotgéppel vagy kézzel is, ez utóbbi persze hosszadalmasabb.)
  2. Sorban mehet a többi várakozó is: só, vaníliás cukor, tojások, tej.
  3. Egy külön tálban összeszitáljuk a lisztet (10-15%-ban szoktam hozzákeverni valamilyen „egészséges” lisztet is, teljes kiőrlésű vagy rozslisztet) a kakaóporral, a sütőporral és a szegfűszeggel. Apránként hozzákeverjük az eddigiekhez.
  4. Nagy lyukú reszelőn lereszeljük a cukkinit, és finom mozdulatokkal, fakanállal hozzákeverjük a masszához. (Ha nem sütjük azonnal, 1-2 napig örömmel várja sorsát a hűtőben.)
  5. Vajjal kikent, liszttel megszórt tepsibe öntjük (a 34x24 és a 40x24 méretűben is szoktam, mindkettőben szuper lett). Megszórjuk a csokidarabkákkal, ízlés kérdése, mennyivel. Légkeveréssel, 190 fokon kb. 40 perc alatt készül el. Érdemes nézegetni (de ne nyissuk ki az ajtót!), nehogy a csoki megégjen.
A cukkini nagy nedvességtartalmának köszönhetően sokáig nem szárad ki. (Mondjuk, három napnál hosszabb kísérletről nincs adat... )



Borsmenta-tipp 1: mindig jó átszitálni a lisztet sütés előtt, főleg ha olyat készítünk, amitől azt várjuk, hogy „megnő”, felemelkedik a sütőben (pl. a piskóták).

Borsmenta-tipp 2: vaníliás cukrot nagy kiszerelésben is lehet kapni, illetve mi magunk is készíthetünk otthon, így nem keletkezik annyi hulladék a kis zacskókból.



Ha kakaóporról beszélünk, senki ne gondoljon a cukrozottra. Természetesen a fekete, minél magasabb kakaótartalmú a jó. Kislánykoromban „Cicakakaó” néven futott.


 
:
Fotó:
Klich Zsuzsa

címkék

amerika (4) aprókertek (8) ausztria (5) az év bortermelője (6) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (30) balassa bor (4) balaton (95) balatonboglári borvidék (11) balatonfüred csopaki borvidék (18) balla géza (7) beszélgetünk (20) bikavér (25) bio (16) biodinamikus (7) bocuse d'or (9) bor (288) borász (52) borászok borásza (11) borbár (35) borfesztivál (35) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (46) borshanta (21) borterasz (15) borteszt (212) bortúra (27) borvacsora (19) borvendéglő (5) borverseny (27) bott pince (31) bottszerda (21) brut (10) budai zöld (4) budapest (212) cabernet franc (10) cabernet sauvignon (10) cava (7) CEWI (14) chardonnay (4) csányi pincészet (5) csirke (9) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (13) dél-balaton (8) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (89) eger (56) egészséges (10) egri csillag (8) egzotikus (8) eper (5) erdőbénye (6) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (144) etyek (23) etyek budai borvidék (24) etyeki kúria (15) fehérbor (66) fesztivál (44) figula (4) franc&franc (5) franciaország (5) friss (4) frittmann (5) furmint (81) furmint február (11) gál szőlőbirtok és pincészet (4) gere attila pincészete (4) gin (9) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (4) hárslevelű (18) hawaii (7) házhozszállítás (4) heimann (9) húsvét (9) interjú (141) iszunk (11) juhfark (6) kadarka (33) káli-medence (9) karácsony (25) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (21) kéknyelű (15) kenyér (10) késői szüret (5) koktél (12) könnyű (15) környezettudatosság (5) koronavírus (29) kóstoló (59) kovács nimród winery (10) köveskál (4) közben esznek (10) kreinbacher birtok (10) külföld (10) kunsági borvidék (14) laposa birtok (5) leves (19) london (19) luka enikő (4) mád (12) magnamátra (11) mátra (59) mediterrán (4) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (4) michelin-csillag (9) miskolc (9) monyo brewing co (6) mór (9) művészinterjú (18) narancsbor (4) natúr bor (4) nemzetközi borvásár (4) nyár (15) nyaralás (5) nyári (5) olaszország (30) olaszrizling (27) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (5) pálinka (15) pálinkaverseny (10) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (7) pázmánd (13) pécs (9) pékség (5) pét-nat (14) pezsgő (84) piac (13) pinot noir (21) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (28) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (9) recept (195) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (45) saláta (11) sanzon (8) sárospatak (4) sauska (6) sauvignon blanc (33) somló (35) sommelier (11) soproni borvidék (15) sör (45) sós (82) spanyolország (15) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (12) super 12 (5) sütemény (44) süti (16) svét (18) syrah (7) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (83) száraz szamorodni (5) szekszárd (43) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (15) szentesi józsef (5) szepsy istván (4) szicília (7) sziegl pince (4) tállya (13) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (10) tavasz (14) tavaszi recept (9) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természetes bor (9) tészta (14) tesztelünk (131) tokaj (143) tokaj oremus szőlőbirtok (7) tokaj-hegyalja (102) tokaji aszú (39) torta (4) tramini (5) tudnivalok (4) túra (7) utazás (54) utazási tippek (13) utazunk (29) vacsora (11) váli péter (4) vega (5) velencei-tó (5) verseny (13) veszprém (4) villány (21) villányi borvidék (71) vörösbor (93) vylyan (24) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (8)