2019.07.29. | Klich Zsuzsa
A lecsó szent és sérthetetlen. Olyan, mint a halászlé: egyszerűnek tűnik, aztán kiderül, hogy mégsem az, lelkesen főzzük és tökéletesítjük egy életen át. A cukkinis változat nem tekinthető klasszikusnak, de érdemes vele próbálkozni. Íme a recept…
Lecsószezon van, ilyenkor minden nyitott konyhaablakon át párolódó zöldségek illata tör utat magának, éljünk bár falun vagy városon, kertes házban vagy a tizediken. Van úgy, hogy mi már meglennénk nélküle, hiszen szinte egész héten lecsót főztünk; előbb natúran, aztán tojással, másnap kolbásszal, tegnap gerslivel, de mit tegyünk, ha a gyerek imádja, és minden áldott nap követeli?
Hogy kicsit elszórakoztassuk magunkat, megpróbáljuk megcsillantani kreativitásunkat a konyhában: csodálatos cukkinit vettünk a piacon – mi lenne, ha belekerülne a mai lecsóba? Jó ötletnek tűnik, és a készülő étel mámorító illata a gyereket is előcsalogatja a hűvös szobából. Az ebédnek akkora a sikere, hogy gyorsan közkinccsé is tesszük a receptet.
Hozzávalók:
- 1 kisebb cukkini, nagylyukú reszelőn lereszelve
- 2 tv paprika
- 1 sárgarépa, apróra reszelve
- 3 paradicsom
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- egy kis darab füstölt szalonna
- só és édes fűszerpaprika (a felnőttes változatban használhatunk csípőset is!)
- 1 evőkanál sűrített paradicsom (el is hagyható)
- 2 pár virsli (opcionális)
Elkészítés:
1. A szalonnát zsírjára sütjük, a serpenyőbe beletesszük az apróra vágott hagymát, és üvegesre pároljuk.
2. Megszórjuk egy mokkáskanál fűszerpaprikával, beledobjuk a kb. 2x2 cm-es méretre vágott paprikákat, megkeverjük, és párolni kezdjük.
3. Hozzáadjuk a reszelt cukkinit és a sárgarépát, és nagy lángon addig pirítjuk, kevergetjük, amíg elmegy a leve.
4. Rádobunk egy nagyobb csipet sót, de azért óvatosan, főleg ha a szalonna is sós!
5. A paradicsomokat kereszt alakban bevagdossuk, rövid időre forró, majd hideg vízbe mártjuk – így könnyen lejön a héja. Aki szívesen fogyasztja a héját is, kihagyhatja ezt a műveletet.
6. A paradicsomokat összevágjuk, beledobjuk az edénybe. Mehet rá egy csepp cukor, de csak ha így szeretjük. Hozzáreszeljük a fokhagymát is.
7. Ha azt szeretnénk, hogy bő szaftja legyen az ételnek, adjunk hozzá egy teáskanál sűrített paradicsomot, bár a friss paradicsom általában elég levet enged.
8. Rotyogtassuk egy darabig, amíg elérjük a kívánt állagot. A zöldségeket hagyhatjuk roppanósra, de krémesen, puhán is kiváló!
Aki szereti, az utolsó 2-3 percben karikázza hozzá a virslit.
Puha kenyérrel tunkolva két felnőtt részére bőséges adag. Tálalhatjuk rizzsel, tarhonyával, bulgurral, de üthetünk rá tojást is, úgy is tökéletes.
Ha bulgurral adjuk, a bulgurt az alábbiak szerint készítsük el: egy kis pohárnyit átforgatunk kevéske olajon, aztán ráöntünk másfélszeres mennyiségű vizet. Nagy csipetnyi sóval ízesítjük, forrás után lezárjuk, szorosan lefedjük, érdemes letakarni is, hogy minél lassabban hűljön ki. 10-15 perc alatt megpuhul.
Borsmenta-tipp 1: mint minden paradicsomos ételbe, ebbe a lecsóba is remekül passzol egy csipetnyi cukor. (Mint apukám valaha, a kislányom sem tart elegendőnek egy csipetnyit…)
Borsmenta-tipp 2.: a kerek, fényes héjú, fürtös paradicsomnak van a legtöbb leve. A tojás alakú Lucullus nyersen talán finomabb, húsos, kevésbé lédús, azt tálaljuk inkább a vajas kenyér mellé.
Megjegyzés: a házi füstölt szalonnának nincs párja! Ha az ember hozzájut jóféle áruhoz, vegyen belőle többet bátran! A mélyhűtőben jól elvan, és ilyenkor csak lekanyarítunk egy ujjnyi szeletet. Az illata leírhatatlan. Ha tehetjük, keressük meg magunknak az állandó forrást. Mi szerencsések vagyunk, a nagypapa ellát minket a szükséges mennyiséggel, ezért is alakult úgy, hogy az ő füstölt szalonnája nagyon sok receptünknek az alapja.
Fotó:
Klich Zsuzsa