Vissza

Fasírt egyszerűen

2018.11.26. | Klich Zsuzsa
Egyszerű, finom, tápláló, fűszeres, mégis könnyű, számtalan formában létezik, és mindenki a saját családi receptjére esküszik – mi az? Hát persze, hogy a fasírt! Mi most a Klich Zsuzsanna-féle változatot mutatjuk be. Kipróbáltuk, meggyőző…
 


A fasírt az egyik legismertebb húsételünk. Talán nincs is olyan háztartás az országban, ahol ne készítenék valamilyen változatban. Tálalhatjuk krumplival, paradicsomos káposztával, salátával vagy egyszerűen kenyérrel, fogyaszthatjuk ebédre, uzsonnára, vacsorára, de a piknikkosárba is csomagolhatunk belőle, mert hidegen is finom. Könnyebb vörösbor illik mellé.



Hozzávalók:
  • 25 dkg darált marhahús (sertés- vagy szárnyashús is jó)
  • 1 zsemle vagy 1 szelet kenyér
  • 1,5 dl tej
  • 1 fej hagyma, finomra vágva
  • 2-3 gerezd fokhagyma, áttörve
  • 1 tojás
  • fél kávéskanál só
  • 1 csapott evőkanál mustár (lehet dijoni, ha valaki azt szereti, de abból elég 1 teáskanál)
  • 1 teáskanál piros fűszerpaprika
  • 1 púpos teáskanál majoránna
  • fél kávéskanál őrölt feketebors (én kihagyom, mert a kisasszony nem szereti…)
  • 5-6 evőkanál zsemlemorzsa
  • zsiradék a sütéshez


Elkészítés:
  1. A zsemlét kisebb kockákra vágjuk, leöntjük a tejjel, átforgatjuk – jól el kell áznia.
  2. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, a fokhagymát lereszeljük.
  3. Ha a zsemle már elázott, a levével együtt hozzáadjuk a darált húshoz, és hozzákeverjük az összes hozzávalót.
  4. Jó alaposan összenyomkodjuk. Hagyhatjuk állni a hűtőben, de azonnal is haladhatunk tovább.
  5. Evőkanálnyi masszából gombócokat formálunk, meghempergetjük a zsemlemorzsában. Kicsit lapítsuk ki őket. (Ha levesesnek tűnik a massza, és nem jól formálható, bátran adjunk hozzá 1-2 evőkanál zsemlemorzsát.)
  6. A húspogácsákat annyi forró zsiradékba – lehet olaj, állati vagy növényi zsír – dobjuk, amennyi szinte ellepi őket(lehet bővebb is, én spórolós vagyok). Figyeljünk rá, hogy a fasírtgolyók ne kerüljenek nagyon szorosan egymás mellé az edényben. Kb. 5-6 percet sütjük az egyik oldalukat, majd ügyesen megforgatjuk őket. A másik felüknek már kevesebb idő is elég. (Bővebb zsiradékban nem kell forgatni.)
  7. Ha kész, szűrőre vagy papírra tesszük, hogy a felesleges zsiradék lecsepegjen róla, és már tálalhatjuk is. Köretként adhatunk mellé főtt vagy sült krumplit, de önmagában vagy salátával is nagyon finom.


Borsmenta-tipp 1:
ez az alapanyag-mennyiség elkészíthető egybefasírtként is. Akkor egy kisebb őzgerincformát kikenünk olajjal, belesimítjuk a masszát, a tetejét elegyengetjük, ecsettel megolajozzuk. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, kb. 45-50 perc alatt készül el. A sülési idő első felében legyen rajta alufólia! Ha kicsit kihűlt, szeletelhetjük. Ha maradnánk a kisebb méretnél, de zsiradék nélkül készítenénk, kiolajozott muffinformában is remek lesz! Kb. 35 perc alatt készül el, de érdemes nézegetni.

Borsmenta-tipp 2: ha megszárad a kenyér, a kifli, a zsemle, készítsünk belőle morzsát! Reszeljük vagy daráljuk le, szitáljuk át, és már készen is van. Pillanatok alatt elkészül, nem kell kidobnunk a már megvásárolt élelmiszert, és nem kell a boltból hazacipelnünk a zsemlemorzsát!

Zero waste (hulladékcsökkentési) tanács: a Coop üzletek a használt olaj literjéért 80 Ft értékű kupont adnak. A MOL pedig díjmentesen átveszi (meghatározott töltőállomásain), sőt gyűjtőflakont is biztosít hozzá!
 
:
Fotó:
Klich Zsuzsa

címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (72) balatonfüred csopaki borvidék (10) balla géza (4) beszélgetünk (17) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (270) borász (37) borászok borásza (5) borbár (29) borfesztivál (27) bori mami (5) boriroda (12) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (27) borshanta (12) borterasz (14) borteszt (108) bortúra (24) borvacsora (14) borverseny (18) bott pince (29) bottszerda (21) budapest (193) cabernet franc (9) cava (7) CEWI (13) csirke (7) csokoládé (11) cukrászda (11) cuvée (5) dél-balaton (4) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (77) eger (38) egészséges (5) egri csillag (4) erdőbénye (6) étterem (127) etyek (11) etyek budai borvidék (5) etyeki kúria (9) fehérbor (25) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (59) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) gyümölcsös (4) hárslevelű (11) heimann (8) húsvét (8) interjú (109) iszunk (5) kadarka (16) káli-medence (5) karácsony (22) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (12) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (56) kovács nimród winery (7) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (7) külföld (8) kunsági borvidék (8) laposa birtok (5) leves (12) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (39) merlot (12) mi a kő (4) michelin-csillag (8) monyo brewing co (5) mór (5) művészinterjú (12) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (17) olaszrizling (23) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (4) pálinka (11) pálinkaverseny (9) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pezsgő (53) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (27) rácz jenő (5) rajnai rizling (8) recept (140) rosalia (5) rozé (29) saláta (8) sanzon (6) sauvignon blanc (8) somló (13) sommelier (10) soproni borvidék (12) sör (41) sós (65) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (10) super 12 (5) sütemény (31) süti (16) svét (16) syrah (7) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (41) száraz szamorodni (4) szekszárd (29) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) szentesi józsef (4) szicília (4) tállya (12) támogatott írás (6) tanfolyam (4) tarcal (9) tavasz (12) tea (8) tenger (4) tenger gyümölcsei (5) természetes bor (8) tészta (8) tesztelünk (15) tokaj (113) tokaj-hegyalja (74) tokaji aszú (30) tudnivalok (4) túra (4) utazás (26) utazunk (6) vacsora (9) verseny (10) villány (8) villányi borvidék (43) vörösbor (41) vylyan (11) zengő (4) zenit (5) zöld veltelíni (5)