Vissza

Fonott kalács 6 szálból

2018.03.27. | Varga Anita
Tökéletes húsvéti kalács Varga Anita konyhájából…
 

Kedves húsvéti nyuszi! Egy kicsit náthásan írom most neked ezt a levelet. Hónapok óta prüsszög, köhög mindig valaki a családban, a rokonságban, a barátaink között. Kérlek, siess, és hozd el nekünk a tavaszt, jó volna már sál meg kesztyű nélkül indulni el otthonról reggelente. Mi már feldíszítettük a tojásokat, az órát is hozzád igazítottuk.
Ezt a kalácsot is most azért sütöttük, mert már elegünk van az unalmas téli reggeli nutellás kenyérből... Na jó, ez talán így nem egészen igaz, mindenesetre anya talált egy jó ürügyet arra, hogy egy kicsit feldobja a reggelinket. Olyan jóleső volt a frissen sült kalács illatara ébredni! Szóval, ha nem igyekszel, neked már nem is jut belőle.



Hozzávalók:
  • 130 ml langyos víz
  • 1 tasak porélesztő
  • 320 g finomliszt
  • 25 g porcukor
  • fél teáskanál só
  • 1 db tojás
  • 35 g olvasztott, langyos vaj
  • + 1 felvert tojás a kenéshez
     


Elkészítés:

1. A lisztet keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a kimért porcukrot, a sót és az instant élesztőt.
2. Meglangyosítjuk a vizet, belekeverjük a tojást. Ezt a folyékony részt a liszteshez öntjük, eldolgozzuk.
3. Amikor szépen összeállt, hozzácsurgatjuk a vajat is, és addig dagasztjuk a tésztát, amíg el nem válik a kezünktől, a dagasztótáltól.
4. A tésztából cipót formázunk, majd kilisztezett tálban, letakarva, huzatmentes helyen hagyjuk kelni, nagyjából 60 percet.
5. Enyhén lisztezett gyúródeszkára borítjuk a bucinkat, és 6 részre vágjuk. Egyesével átgyúrjuk őket, ilyenkor még érdemes egy pár percet pihentetni a kicsi bucikat is.
6. Egyesével összesen 6 db, egyenlő hosszúságú rudat sodrunk belőlük.



7. És most jön a lényeg: lefektetjük magunk elé a rudakat. 3-3 szálat a tetején összecsípünk, kicsit eltávolítjuk a 2 csoportot egymástól. Keresztbe tesszük magunk előtt a két kezünket úgy, hogy a jobb kezünk van felül, megfogjuk a jobb kezünkkel a bal oldali csoport legszélső tésztarúdját, a bal kezünkkel pedig a jobb oldali 3 rúd „legjobbikát”, és nekilátunk a fonásnak: a jobb kezünkben levő rudat behúzzuk középre, a jobb oldali csoport bal szélére, a felszabadult kezünkkel rögtön meg is fogjuk a jobb szélén szabadon maradt szálat, és azt pedig behúzzuk a bal oldali csoport közepére. Ezt a műveletet ismételjük addig, amíg a szálak el nem fogynak. Ügyeljünk arra, hogy ne túl szorosan fonjunk, mert akkor a kalács kirepedhet, de az se jó, ha túl lazán, mert akkor nem lesz tartása a tésztánknak. A végét is összecsípjük, a tészta alá hajtjuk.



8. Bátran megfogjuk két kézzel, és egy kicsit megsodorgatjuk a fonott kalácsunkat, ezzel utóformázzuk, nyújtjuk.
9. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, lekenjük felvert tojással. 15 percet még hagyjuk pihenni, mielőtt betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, és 25 perc alatt készre sütjük.



Fényes, ropogós héjat kapunk, és amint picit kihűlt, meglátjuk, hogy milyen gusztusos, foszlós a belseje. Vajjal, lekvárral, mézzel, na és persze nutellával megkenve isteni, de önmagában csipegetve is remek. Sőt, akár fel is lehet dobni a tésztát többféleképpen: lehet kakaót keverni a feléhez (15-20 g holland kakaóport 2 evőkanál tejjel elkeverve, amit az első kelesztés után dolgozunk hozzá), vagy mazsolát, szárított gyümölcsöt, csokoládédarabokat, marcipánt.



A tetejét is lehet díszíteni, kevés mandulaforgáccsal, szezámmaggal igazán csinosan mutat.

 
:
Fotó:
Varga Anita

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (43) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (117) balatonboglári borvidék (14) balatonfüred csopaki borvidék (21) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (63) bornapló (6) borshanta (21) borterasz (16) borteszt (284) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (233) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (104) eger (68) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (84) furmint február (14) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (150) ipacs szabó istván (4) iszunk (12) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (22) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (12) kovács nimród winery (13) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (24) london (19) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (66) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (6) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (45) olaszrizling (30) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (22) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (239) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (11) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (33) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (18) sör (46) sós (97) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (49) süti (17) svét (19) syrah (9) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (56) szekszárdi borvidék (14) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (18) tészta (17) tesztelünk (199) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (14) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (13) utazás (74) utazási tippek (34) utazunk (37) vacsora (12) váli péter (4) vega (10) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (29) villányi borvidék (88) vörösbor (132) vylyan (29) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)