Vissza

Gombás-medvehagymás quiche

2016.04.14. | Szabó Edit
A quiche nem más, mint egy francia omlós tészta, amit tejszínes, tojásos feltéttel sütünk össze. Könnyen elkészíthető, pazar és megunhatatlan, hiszen a variációknak csak a fantáziánk szab határt…
 

Quiche. Már a szót is jó ízlelgetni. Frappáns, mégis elegáns, a franciás hangzástól kissé előkelő, de nem amolyan orrfennhordós módon, csak épp annyira, hogy kissé megfűszerezzen egy fáradtnak induló hétköznapi estét.
A quiche nem más, mint egy francia omlós tészta, amit tejszínes, tojásos feltéttel sütünk össze. Könnyen elkészíthető, pazar és megunhatatlan, hiszen a variációknak csak a fantáziánk szab határt. Készülhet bármilyen idényzöldségből, de tehetünk bele darált húst, rákot, halat, sonkát, ami jól illik a hangulatunkhoz – vagy amit éppen találtunk a hűtőben.
Mi most a gombás-medvehagymás változatot sütöttük meg.
Ha a lusta háziasszony tempóját választjuk, vegyünk a boltban egy csomag leveles tésztát. Nem olyan, mintha mi magunk gyúrtuk volna, de egy fárasztó nap végén tökéletes megoldás.
Íme a recept:

Hozzávalók 4-6 személyre:
A tésztához:
  • 20 dkg finomliszt
  • 8 dkg vaj
  • 1 db tojás
  • 2 evőkanál tejföl
  • só ízlés szerint
A töltelékhez:
  • 50 dkg csiperkegomba tisztítva és szeletelve
  • 1 csokor medvehagyma tisztítva és csíkokra vágva
  • 2 db tojás
  • 2 dl habtejszín
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 2 evőkanál étolaj
  • só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
  1. A tészta alapanyagait összegyúrjuk, majd 3-5 mm vastagságúra kinyújtjuk.
  2. Kibélelünk vele egy 25 cm átmérőjű, fodros szélű tortaformát, villával megszurkáljuk, és előmelegített sütőben 5 perc alatt elősütjük.
  3. A töltelékhez az olajon kicsit megfuttatjuk a gombát, ízlés szerint fűszerezzük, majd összeforgatjuk a medvehagymával, és néhány percig pároljuk.
  4. A tojásokat feltörjük, felverjük, majd hozzákeverjük a tejszínt és a reszelt sajt felét.
  5. A masszához keverjük a párolt gombát és a medvehagymát, és az egészet az elősütött tészta közepére öntjük.
  6. A masszát egyenletesen eloszlatjuk a formában, a tetejét pedig megszórjuk a reszelt sajt másik felével.
  7. 180 fokon, 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük. Akkor jó, ha a sajt ropogósra pirult a tetején.
  8. Friss salátával tálaljuk.

címkék

ausztria (4) bacsó andrás (4) badacsony (14) balassa bor (4) balaton (78) balatonboglári borvidék (4) balatonfüred csopaki borvidék (11) balla géza (4) beszélgetünk (20) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (7) bocuse d'or (9) bor (280) borász (47) borászok borásza (9) borbár (31) borfesztivál (30) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (31) borshanta (15) borterasz (15) borteszt (124) bortúra (25) borvacsora (15) borverseny (20) bott pince (31) bottszerda (21) budapest (197) cabernet franc (10) cava (7) CEWI (14) csirke (8) csokoládé (12) cukrászda (11) cuvée (5) dél-balaton (5) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (83) eger (41) egészséges (10) egri csillag (5) egzotikus (7) eper (5) erdőbénye (6) eszünk (4) étterem (130) etyek (15) etyek budai borvidék (9) etyeki kúria (10) fehérbor (31) fesztivál (41) figula (4) franc&franc (5) franciaország (4) frittmann (4) furmint (71) furmint február (10) gin (7) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyös (4) gyöngyözőbor (27) gyümölcsös (4) hárslevelű (15) házhozszállítás (4) heimann (8) húsvét (9) interjú (130) iszunk (8) juhfark (5) kadarka (17) káli-medence (9) karácsony (22) karantén (23) kávé (39) kavezok (8) kékfrankos (15) kéknyelű (5) kenyér (9) késői szüret (4) koktél (12) környezettudatosság (4) koronavírus (29) kóstoló (57) kovács nimród winery (7) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (8) külföld (9) kunsági borvidék (10) laposa birtok (5) leves (13) london (15) luka enikő (4) mád (12) magnamátra (11) mátra (43) merlot (12) mi a kő (4) michelin-csillag (8) miskolc (4) monyo brewing co (6) mór (6) művészinterjú (15) narancsbor (4) nyár (14) nyaralás (5) nyári (5) olaszország (21) olaszrizling (26) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (4) pálinka (12) pálinkaverseny (9) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pékség (4) pezsgő (55) piac (13) pinot noir (9) pizza (5) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (28) promóció (8) rácz jenő (5) rajnai rizling (8) recept (160) rosalia (5) rozé (35) saláta (8) sanzon (7) sauvignon blanc (11) somló (21) sommelier (11) soproni borvidék (12) sör (42) sós (70) spanyolország (12) spárga (4) specialty kávé (9) st andrea (11) super 12 (5) sütemény (38) süti (16) svét (16) syrah (7) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (41) száraz szamorodni (5) szekszárd (30) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) szentesi józsef (5) szepsy istván (4) szicília (4) tállya (12) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (9) tavasz (13) tavaszi recept (7) tea (8) tenger (4) tenger gyümölcsei (5) természetes bor (8) tészta (12) tesztelünk (27) tokaj (124) tokaj oremus szőlőbirtok (6) tokaj-hegyalja (91) tokaji aszú (35) torta (4) tudnivalok (4) túra (6) utazás (36) utazunk (18) vacsora (9) verseny (11) villány (13) villányi borvidék (60) vörösbor (46) vylyan (20) zengő (4) zenit (5) zöld veltelini (7)