Főzünk

Gyümölcskenyér

Gyümölcskenyér című cikk borítóképe
2020. 01. 20. | Klich Zsuzsa
Aszalt gyümölcsök, roppanó magvak, puha tészta – egy jó gyümölcskenyérben minden benne van, amitől a mogorva téli napokon is jobb lesz a kedvünk…

Ha az ember tiramisut készít, mindig megmarad a tojásfehérje. Igaz, hogy a fagyasztóban nagyszerűen elvan, de mégjobb, ha összedobunk egy gyümölcskenyeret, amihez a maradék fehérje tökéletesen felhasználható. Ha vendégeket várunk, szinte biztosan el is fogy mindkét sütemény, ha pedig véletlenül marad belőle, isteni lesz a reggeli kakaóhoz, a délutáni kávéhoz, vagy uram bocsá’ egy korty késői szüretelésű bor mellé.

Hogy mi a különbség a gyümölcskenyér és a püspökkenyér között, abba most ne menjünk bele. Sokkal fontosabb, hogy a mi változatunk rétesliszttel készül, és a receptet Buzási Zoltántól kaptuk. (Hogy ő hol bukkant rá, azt ma már nehéz lenne kinyomozni, de a lényeg az, hogy kipróbált receptről van szó, így nyugodt lelkiismerettel tesszük közkinccsé.)

Hozzávalók:

  • 1 egész tojás
  • 15 dkg porcukor
  • 18 dkg puha vaj
  • 5 dkg étcsokoládé, apróra törve (lehet csokicsepp is)
  • 10 dkg aszalt gyümölcs (barack, körte, szilva, mangó – ízlés szerint, vegyesen)
  • 5 dkg mazsola (20 percre forró vízbe/rumba áztatva)
  • 5 dkg dió/török mogyoró, akár vegyesen
  • 25 dkg rétesliszt
  • 1 sütőpor
  • nagy csipet só
  • 5 tojásfehérje


Elkészítés:

1. A mazsolát áztassuk be.

2. Az aszalványokat, a csokit és a diót/mogyorót vágjuk kis kockákra. Hintsük meg egy lapos leveseskanál liszttel, és keverjük bele, hogy mindenhol bevonja őket (így nem süllyednek majd a tészta aljára).

3. A puha vajat keverjük habosra a porcukorral. Adjuk hozzá az egész tojást is.

4. Keverjük bele a krémbe a finomságokat.

5. Adjuk hozzá a rétesliszt és sütőpor keverékét.

6. A tojásfehérjéket verjük habosra a sóval.

7. Óvatosan forgassuk hozzá a masszához.

8. Egy 1 literes őzgerincformát vajazzunk ki, és hintsük meg liszttel.

9. Öntsük bele a tésztát, süssük 50 percet légkeverésen, 170 fokra előmelegített sütőben.

10. Ha elkészült, hagyjuk a formában még 20-25 percet, ne forrón szeleteljük!

Hűtőben, bedobozolva egy hétig friss marad. Kávé vagy kakaó mellé kiváló, de mehet az uzsonnacsomagba is.



Borsmenta-tippek:

Az aszalványok a hűtőben hónapokig, sőt évekig is elvannak. Ha betárazunk belőlük, a gyümölcskenyér hirtelen ötlettel is bármikor elkészíthető!

Csokoládécseppeket kimérve lehet kapni a piacon, az aszalványos pultnál; nagyon praktikus, sok mindenhez felhasználható.

Megjegyzés:

A mangó messziről érkezik hozzánk, ezért az átlag magyar család asztalán viszonylag ritka csemege. Éretlenül szállítják, szállítás közben, illetve otthonunkban, a vásárlás után érik be. Félkeményen vegyük, teljesen puhán már túlérett. Akkor ideális, ha a gyümölcs állaga olyan, mint az őszibaracké. Indiában a nemzet fája, valamint a hatalom és a szerelem szimbóluma. Igazi vitaminbomba, megtalálható benne a C-, az E- és az A-vitamin, de tartalmaz cinket, káliumot, kalciumot, nátriumot és foszfort is.

Fotó:
Klich Zsuzsa