Vissza
Főzünk

Habart tojás snidlinggel, lazaccal és sonkával

Habart tojás snidlinggel, lazaccal és sonkával című cikk borítóképe
2017. 05. 01. | Szabó Edit
Egyszerű, látványos fogás, kitűnő előétel, de reggeliként is megállja a helyét. Egy pohár jó rozé illik hozzá...

A habart tojás és a rántotta között az a különbség, hogy a habart tojás sokkal finomabb szerkezetű, mint a rántotta, mivel ezt nem kevergetjük olyan sűrűn sütés közben. Mindkét készítési módnál ügyeljünk arra, hogy ne melegítsük túl, mert a tojás könnyen kiszáradhat.
Ebben a receptben a tejföl különösen krémes állagúvá varázsolja ezt a hagyományos ételt. Az angol muffin (apró cipó) helyettesíthető zsemlével vagy tósztkenyérből pogácsaszaggatóval kiszúrt korongokkal.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 10 db tojás
  • 2 teáskanál vaj
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 evőkanál metélőhagyma, apróra vágva
  • 6 db angol muffin, vagy 2 db zsemle, vagy 6 szelet tósztkenyér
  • só ízlés szerint
  • 2 szelet füstölt lazac, vékony metéltre vágva
  • 2 szelet szárított parasztsonka, vékony metéltre vágva
Elkészítés:
  1. Az angol muffint félbevágjuk, megvajazzuk, és serpenyőben aranybarnára sütjük.
  2. A tojásokat felütjük egy tálba, kicsit megsózzuk, és villával alaposan átkeverjük. Nem cél az egynemű állag elérése, hiszen sütés közben is fogjuk még keverni.
  3. Pár centiméter mély serpenyőben vajat melegítünk, és hozzáöntjük a tojást.
  4. Gyors mozdulatokkal kevergetjük, hogy egységesen sűrűsödjön. Ha túl gyorsan kezdene összeállni, akkor húzzuk le a tűzről, de folyamatosan kevergessük, majd tegyük vissza, ha indokolt. Akkor jó, ha apró darabokban összeáll, de még lágy marad.
  5. A tűzről levéve belekeverjük a tejfölt és a metélőhagymát. Sózzuk ízlés szerint.

Tálalás:
A habart tojást a megpirított kenyérfélére kanalazzuk. A halmok tetejét csíkokra vágott füstölt lazaccal vagy parasztsonkával díszíthetjük.

Az ételt Gullner Gergő készítette el.

Fotó:
Dancsecs Ferenc / FurmintPhoto - honlap