Vissza

Habot verni kottából, vonóval

2017.03.12. | Szabó Ágnes
Ha izzik a szenvedély, kit érdekel a precíz receptúra? Fekete csokoládélöket egy hűvös délutánon. Rigójancsi, a szívhez szóló…
 

A bohém ember szerelme nem kopog az ablakon. Brácsája van, vagy hegedűje, muzsikája, a szemének parázs a tüze. Csípőjén táncol a szenvedély, a dallam hordja bele az átkokat. Kocsmában nyílik a virág, nem a templomkertben. A muzsikus lábánál csak éjjel bont szirmot a tubarózsa. Borvirágból születik a csók. Hajnalban temetik, köd a párnája és szégyen a koporsója.
 
Az 1800-as évek végén a párizsi Payard étteremben a leves mellé bazsevát is felszolgáltak. Bormámoros édes esték, szerelmek, kalandok, urak, hamiskártyások, hercegek és bolondok mind a kaposvári cigányok vonóin pihentették a fülüket. A jóllakott urak és hölgyek mámorálmos pillanataikban úgy kívánták a zenét, mint a jó bort. A nóta elkergette a bánatot, a pompa pedig világra hívta a káprázatot. A terem minden oldalán visszhangzott a brácsa hangja, a hegedűszó és a bogárszemű Rigó Jancsi bazsevája. Clara Wardnak húzta, a belga herceg asszonyának. Jancsi fekete szemével az asszony szívén is megpendítette a húrokat. S hiába a hercegi hitves, a két gyerek, a nagyvilági pompa, Clara és Jancsi elszökött a kormos éjszakában.
 
Rövid szerelmüket a botrány verte habbá. A romantikát hamar megette a nyomor. A szenvedélyt eloltotta a szegénység és a kicsapongás, Clara pedig egy forró nápolyi éjszakán elhagyta Jancsit, és megszökött egy olasz portással.
 
Azt mesélik, Rigó Jancsi még sokat húzta a vonóját sötét lebujokban, ócska hegedűjén magánál is keserűbb nótákat játszott.
 

 
A rigójancsi sütemény más néven cigánykocka. A teteje – épp, mint a cipője – édes, barna, kakaós piskóta.
 
Hét tojásból, kettéválasztva, lisztet kakaóval összeszitálva. Amikor megsül, kettévágom, hagyom kihűlni. Ha van otthon egy kis bourbon, jó ötlet vele meglocsolni.
 
Csokoládét olvasztok vízgőz felett. Amíg a csokoládé elolvad, a tejszínt kemény habbá verem, és a már megolvadt csokoládét lassan belecsorgatom.
 
A krémet betöltöm a két piskótalap közé. Amíg a tortabevonót készítem, a töltött piskóta a hűtőben szundíthat!

 

A tetejére a csokoládét olvasztás után olajjal elkeverem.
 
A rigójancsi boldogságban ajánlott, szerelmi bánatra kötelező!
 
 
És ami kell hozzá:
 
 
Piskóta: 7 tojás, 140 g cukor, 120 g kakaópor, 20 g liszt
 
Krém: 25 g habfixáló, 500 g habtejszín, 500 g csokoládé
 
Tortabevonó: 2 tábla étcsokoládé, 2 evőkanál olaj


 
:
Fotó:
Mármarosi Gábor



címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (69) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (4) kovács nimród winery (14) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (15) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (246) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (98) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (16) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (206) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (20) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (30) villányi borvidék (90) vörösbor (139) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)