Húsvéti fonott kalács

2017.04.14. | Varga Anita
Varga Anita kelt kalácsa rendkívül jól mutat az ünnepi asztalon, és ráadásul finom is. Érdemes próbálkozni vele, megéri a befektetett energiát…
 

Nekem nincs loknis-copfos kislányom, akinek a hajzuhatagán kiélhetném a „fonhatnékomat”, így aztán a kalácsaimon pótolom ezt be. Annak idején nagy lelkesedéssel néztem utána  a neten a különböző fonástípusoknak: két száltól a hatszálasig, egyenes vonal mentén a körbefont kalácsig, a minikalácstól a kétkilósig, gyakoroltam a gyerekek gyurmáján vagy a nagymama által kötött megannyi használaton kívüli sálon (bocs, anyu!), és a mai napig átjár az alkotás izgalma, ha kalácsot készítek: a sütő ablakán át lesem, mivé válik a kezem munkája odabent a hő hatására. És bizony előfordul így is, hogy nem az sül ki belőle, aminek szántam, aminek tűnt még akár nyersen is.



Megveszed a boltban a gyönyörű cserepes virágot, büszke vagy rá, és még talán locsolod is rendszeresen, mégis biztosan kihal, ha nem szereted meg igazán, ha nem érzel rá a rezdüléseire. Ilyen a kelt tészta is: érzékeny, önálló életet él, meg kell tanulni megszelídíteni. Nagyon régen, amikor a konyhába lépve még csak sejtettem, hogy valami különleges viszonyom lesz a liszttel meg a sodrófával, hirtelen felindulásból megvettem egy méregdrága multifunkciós dagasztó-kelesztő-kenyérsütő gépet, beletettem minden alapanyagot, mégis cipőtalpat rágcsáltam vacsorára. A kelt tészta nem egyszerű eset, de annál nagyobb sikerélmény meghódítani.

Ez a recept már önmagában is különleges, citrusos-fűszeres ízvilágot ígér. Ha valamiért a lenti okok közül nem kelne meg, vagy csálén állnának a szálai a kezedben, esetleg a már kisült kalács formájával nem lennél elégedett, akkor is várd meg, amíg kihűl, mert hidd el, el fog fogyni!



Hozzávalók (6 kicsi kalácshoz):
  • 340 g liszt
  • 34 g porcukor
  • 34 g tojássárgája (nagyjából 2 kisebb tojásé)
  • 20 g élesztő
  • 4 g só
  • 165 ml langyos tej
  • 1 vaníliarúd kikapart belseje
  • ½ citrom reszelt héja
  • ½ narancs reszelt héja
  • egy tojás és szórócukor a tetejére


Elkészítés:


1. A meglangyosított tejben keverjük el az élesztőt. Itt is, mint minden kelt tésztánál, nagyon fontos, hogy a folyadék, amiben felfuttatjuk az élesztőt, ne legyen hideg, mert abban nem tudnak szaporodni az élesztőgombák, de ugyanakkor ne legyen forró sem, mert abban pedig elpusztulnak.

2. Hozzákeverjük először a porcukrot és a tojássárgáját, majd az összes többi összetevőt is. Együtt összegyúrjuk, simává dagasztjuk.

3. Ezután hagyjuk érni a tésztát 20 percig, majd átgyúrjuk, és további 20 percig pihentetjük. A kelt tészta lelke a levegő, ezért érdemes ezt a mozzanatot nem elsinkófálni: kevésbé tömör, omlós tésztát kapunk, ha megtesszük neki ezt a szívességet és „átszellőztetjük” kicsit.

4. A tésztánkat osszuk 12 egyenlő részre, és gömbölyítsük fel a kis darabokat.



5. Rövid pihentetés (10 perc) után sodorjuk meg a szálakat; figyeljünk rá, hogy a szálak a végeik felé folyamatosan kicsit vékonyodjanak.

6. Tegyünk magunk elé 2 szálat, csíptessük össze őket az egyik végüknél, majd kezdjük el fonni őket úgy, mintha csak hajat fonnánk. Ha a végére értünk, kanyarítsuk össze az elejével, és bátran nyomjuk össze a tésztát, hogy jól összeragadjanak a szálak, és úgy is maradjanak. Ismételjük ezt meg a maradék 10 szálunkkal is, így kapunk összesen 6 kicsi kalácsot.

7. Kenjük le egész tojással őket, majd 20 percig kelesszük szobahőmérsékleten, míg meg nem szárad rajtuk a tojás. Ekkor kenjük le újra, szórjuk meg színes cukorkával (tetszés szerint, akár ki is hagyható), és továbbra is hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni, míg meg nem szárad rajtuk a tojás. Így összesen maximum 35 percet keljenek.

8. 190 Celsius-fokos előmelegített sütőben nagyjából 20 perc alatt süssük őket készre.



Kellemes húsvéti ünnepeket! :)

 
:
Fotó:
Varga Anita

címkék

ausztria (4) bacsó andrás (4) badacsony (13) balassa bor (4) balaton (74) balatonfüred csopaki borvidék (11) balla géza (4) beszélgetünk (19) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (273) borász (43) borászok borásza (6) borbár (29) borfesztivál (27) bori mami (5) boriroda (12) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (31) borshanta (15) borterasz (14) borteszt (109) bortúra (25) borvacsora (14) borverseny (19) bott pince (29) bottszerda (21) budapest (194) cabernet franc (9) cava (7) CEWI (13) csirke (8) csokoládé (11) cukrászda (11) cuvée (5) dél-balaton (4) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (80) eger (41) egészséges (6) egri csillag (5) erdőbénye (6) eszünk (4) étterem (128) etyek (13) etyek budai borvidék (8) etyeki kúria (9) fehérbor (25) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (61) furmint február (10) gin (5) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) gyümölcsös (4) hárslevelű (12) házhozszállítás (4) heimann (8) húsvét (9) interjú (119) iszunk (7) kadarka (16) káli-medence (5) karácsony (22) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (14) kéknyelű (5) kenyér (8) késői szüret (4) koktél (11) koronavírus (29) kóstoló (57) kovács nimród winery (7) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (7) külföld (8) kunsági borvidék (8) laposa birtok (5) leves (12) london (14) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (40) merlot (12) mi a kő (4) michelin-csillag (8) monyo brewing co (6) mór (5) művészinterjú (14) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (17) olaszrizling (23) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (4) pálinka (12) pálinkaverseny (9) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pékség (4) pezsgő (54) piac (13) pinot noir (9) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (27) promóció (7) rácz jenő (5) rajnai rizling (8) recept (151) rosalia (5) rozé (32) saláta (8) sanzon (7) sauvignon blanc (11) somló (15) sommelier (10) soproni borvidék (12) sör (42) sós (69) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (11) super 12 (5) sütemény (34) süti (16) svét (16) syrah (7) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (41) száraz szamorodni (4) szekszárd (29) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) szentesi józsef (5) szicília (4) tállya (12) támogatott írás (6) tanfolyam (4) tarcal (9) tavasz (12) tavaszi recept (4) tea (8) tenger (4) tenger gyümölcsei (5) természetes bor (8) tészta (11) tesztelünk (15) tokaj (116) tokaj oremus szőlőbirtok (6) tokaj-hegyalja (80) tokaji aszú (30) tudnivalok (4) túra (6) utazás (27) utazunk (9) vacsora (9) verseny (10) villány (9) villányi borvidék (51) vörösbor (44) vylyan (17) zengő (4) zenit (5) zöld veltelini (7)