Húsvéti fonott kalács

2017.04.14. | Varga Anita
Varga Anita kelt kalácsa rendkívül jól mutat az ünnepi asztalon, és ráadásul finom is. Érdemes próbálkozni vele, megéri a befektetett energiát…
 

Nekem nincs loknis-copfos kislányom, akinek a hajzuhatagán kiélhetném a „fonhatnékomat”, így aztán a kalácsaimon pótolom ezt be. Annak idején nagy lelkesedéssel néztem utána  a neten a különböző fonástípusoknak: két száltól a hatszálasig, egyenes vonal mentén a körbefont kalácsig, a minikalácstól a kétkilósig, gyakoroltam a gyerekek gyurmáján vagy a nagymama által kötött megannyi használaton kívüli sálon (bocs, anyu!), és a mai napig átjár az alkotás izgalma, ha kalácsot készítek: a sütő ablakán át lesem, mivé válik a kezem munkája odabent a hő hatására. És bizony előfordul így is, hogy nem az sül ki belőle, aminek szántam, aminek tűnt még akár nyersen is.



Megveszed a boltban a gyönyörű cserepes virágot, büszke vagy rá, és még talán locsolod is rendszeresen, mégis biztosan kihal, ha nem szereted meg igazán, ha nem érzel rá a rezdüléseire. Ilyen a kelt tészta is: érzékeny, önálló életet él, meg kell tanulni megszelídíteni. Nagyon régen, amikor a konyhába lépve még csak sejtettem, hogy valami különleges viszonyom lesz a liszttel meg a sodrófával, hirtelen felindulásból megvettem egy méregdrága multifunkciós dagasztó-kelesztő-kenyérsütő gépet, beletettem minden alapanyagot, mégis cipőtalpat rágcsáltam vacsorára. A kelt tészta nem egyszerű eset, de annál nagyobb sikerélmény meghódítani.

Ez a recept már önmagában is különleges, citrusos-fűszeres ízvilágot ígér. Ha valamiért a lenti okok közül nem kelne meg, vagy csálén állnának a szálai a kezedben, esetleg a már kisült kalács formájával nem lennél elégedett, akkor is várd meg, amíg kihűl, mert hidd el, el fog fogyni!



Hozzávalók (6 kicsi kalácshoz):
  • 340 g liszt
  • 34 g porcukor
  • 34 g tojássárgája (nagyjából 2 kisebb tojásé)
  • 20 g élesztő
  • 4 g só
  • 165 ml langyos tej
  • 1 vaníliarúd kikapart belseje
  • ½ citrom reszelt héja
  • ½ narancs reszelt héja
  • egy tojás és szórócukor a tetejére


Elkészítés:


1. A meglangyosított tejben keverjük el az élesztőt. Itt is, mint minden kelt tésztánál, nagyon fontos, hogy a folyadék, amiben felfuttatjuk az élesztőt, ne legyen hideg, mert abban nem tudnak szaporodni az élesztőgombák, de ugyanakkor ne legyen forró sem, mert abban pedig elpusztulnak.

2. Hozzákeverjük először a porcukrot és a tojássárgáját, majd az összes többi összetevőt is. Együtt összegyúrjuk, simává dagasztjuk.

3. Ezután hagyjuk érni a tésztát 20 percig, majd átgyúrjuk, és további 20 percig pihentetjük. A kelt tészta lelke a levegő, ezért érdemes ezt a mozzanatot nem elsinkófálni: kevésbé tömör, omlós tésztát kapunk, ha megtesszük neki ezt a szívességet és „átszellőztetjük” kicsit.

4. A tésztánkat osszuk 12 egyenlő részre, és gömbölyítsük fel a kis darabokat.



5. Rövid pihentetés (10 perc) után sodorjuk meg a szálakat; figyeljünk rá, hogy a szálak a végeik felé folyamatosan kicsit vékonyodjanak.

6. Tegyünk magunk elé 2 szálat, csíptessük össze őket az egyik végüknél, majd kezdjük el fonni őket úgy, mintha csak hajat fonnánk. Ha a végére értünk, kanyarítsuk össze az elejével, és bátran nyomjuk össze a tésztát, hogy jól összeragadjanak a szálak, és úgy is maradjanak. Ismételjük ezt meg a maradék 10 szálunkkal is, így kapunk összesen 6 kicsi kalácsot.

7. Kenjük le egész tojással őket, majd 20 percig kelesszük szobahőmérsékleten, míg meg nem szárad rajtuk a tojás. Ekkor kenjük le újra, szórjuk meg színes cukorkával (tetszés szerint, akár ki is hagyható), és továbbra is hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni, míg meg nem szárad rajtuk a tojás. Így összesen maximum 35 percet keljenek.

8. 190 Celsius-fokos előmelegített sütőben nagyjából 20 perc alatt süssük őket készre.



Kellemes húsvéti ünnepeket! :)

 
:
Fotó:
Varga Anita

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (43) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (117) balatonboglári borvidék (14) balatonfüred csopaki borvidék (21) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (63) bornapló (6) borshanta (21) borterasz (16) borteszt (284) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (233) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (104) eger (68) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (84) furmint február (14) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (150) ipacs szabó istván (4) iszunk (12) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (22) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (12) kovács nimród winery (13) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (24) london (19) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (66) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (6) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (45) olaszrizling (30) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (22) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (239) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (11) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (33) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (18) sör (46) sós (97) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (49) süti (17) svét (19) syrah (9) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (56) szekszárdi borvidék (14) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (18) tészta (17) tesztelünk (199) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (14) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (13) utazás (74) utazási tippek (34) utazunk (37) vacsora (12) váli péter (4) vega (10) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (29) villányi borvidék (88) vörösbor (132) vylyan (29) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)