Vissza
Ízletes nyári vacsora
2019.07.15. | Klich Zsuzsa
Zsenge főtt kukorica, friss saláta, zöldfűszerek, könnyű fetasajt – a meleg nyári napokon nem is kívánunk ennél komolyabb vacsorát…
Ha a hőmérő higanyszála tartósan 30 fok körül marad, leginkább könnyű ételekre vágyunk, és az sem baj, ha nem kell hosszú időt eltöltenünk a tűzhely mellett. Ilyenkor jöhetnek a friss saláták, a roppanós, üde kerti zöldségek. Nem érdemes túlgondolni, néha a legegyszerűbb dolgok a legnagyszerűbbek!
A következő két fogás nem is recept, inkább csak ötlet egy meleg nyári estére.
Főtt csemegekukorica
Hozzávalók:
- 4 cső csemegekukorica
- annyi víz, amennyi ellepi
- só, ízlés szerint
Elkészítés:
1. A kukorica külső leveleit eltávolítjuk, a zsengébb belső levelek felét és a bajszokat a lábos aljára tesszük.
2. A kukoricákat félbevágjuk vagy kettétörjük, és a 8 fél csövet szépen elrendezzük a lábosban, majd felöntjük vízzel, hogy épp ellepje, és hozzáadunk egy kiskanálnyi sót. (A só elhagyható, sőt ha valaki nagyon édesen szereti, csorgathat egy kiskanálnyi mézet is a főzővízbe, bár a csemegekukorica enélkül is elég édes.)
3. A levelek másik felével betakarjuk a csöveket, fedővel lefedjük, és főzni kezdjük. Forrás után még 20 percig főzzük lassú tűzön, aztán a levében hagyjuk kihűlni.
4. Melegen, nagy szemű sóval meghintve, igény szerint salátával körítve tálaljuk.
Megjegyzés: vásárláskor próbáljunk olyan csöveket választani, amelyeken sok az üdezöld csuhé, mert ez védi a kukoricát a kiszáradástól. Bontsuk meg egy kicsit a csuhét, és körömmel nyomjuk meg a szemet. Akkor a legfinomabb, ha a nyomás helyén tejszerű lé buggyan ki a kukoricából. (Persze előtte kérjünk erre engedélyt az árustól, mert nem mindenki örül egy ilyen akciónak.)
Borsmenta-tipp 1.: ha a csöveket kettétörjük, kisebb lábos is elég a főzéshez, tehát spórolunk az energiával. A gyerekek sokszor különben sem tudnak megenni egy egész cső kukoricát.
Borsmenta-tipp 2.: a zsenge kukoricából idényben érdemes egy kicsit többet vásárolni, megfőzni, lemorzsolni a szemeket, és kisebb adagokban lefagyasztani. Igaz, hogy kicsit macerás leszemezni a kihűlt csöveket, de télen nagyon fogunk örülni neki, amikor elővesszük a fagyasztóból. Sokkal finomabb, mint a boltban kapható fagyasztott vagy konzervkukorica, ráadásul hulladékmentes, és nagyságrendekkel olcsóbb is.
Friss saláta fetával
Ez a fogás valóságos vitaminbomba, és rendkívül egészséges.
A paradicsom segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, csökkenti a koleszterinszintet, ráadásul magas rosttartalma miatt aktív működésben tartja az emésztőrendszert. A Lucullus paradicsom (különböző fajtái vannak) húsa vastag, kevés magja van, édesebb, aromásabb, mint a kerek fajták.
Kevesen tudják, hogy az uborka 90%-a víz, ennek köszönhetően segít egyensúlyban tartani szervezetünk vízháztartását. Belsőleg is hűsít, de ismert bőrnyugtató, regeneráló hatása is: enyhíti a napégés okozta kipirosodást. Gyulladáscsökkentő: szemhéjra helyezve leapasztja az árkokat és a duzzanatokat. Segíti az emésztést és a méreganyagok lebontását. Tartalmaz A-, C- és B-vitamint, serkenti az immunműködést, nyomelemekben rendkívül gazdag, ráadásul alacsony a kalóriatartalma, így még a súlycsökkentésben is segítségünkre lehet.
A bazsalikom dísz-, fűszer- és gyógynövény, jellegzetes illatát és ízét szinte mindenki ismeri, de azt kevesen tudják, hogy igen magas a C-vitamin-tartalma. Ismert afrodiziákum, javítja az étvágyat, az emésztést, szél- és vizelethajtó, nyugtató hatású, és még a köhögést is csillapítja.
A lila hagyma valóságos csodaszer! C-vitamin-bomba, csökkenti a vércukorszintet, vízhajtó hatása van, és segíti a méregtelenedési folyamatokat.
A feta a görög konyha emblematikus alapanyaga. Sózott vízben vagy tejsavóban tárolják, így sótartalma igen magas. Fehérjében és kalóriában igen gazdag, található benne A- és B2-vitamin, sőt nagyobb mennyiségű kalcium is.
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 db Lucullus paradicsom
- 2 db kovászolni való uborka
- 1 fej lila hagyma
- 2-3 ujjnyi szelet feta
- néhány fekete olajbogyó
- 6-8 húsos bazsalikomlevél
- néhány csepp extra szűz olívaolaj
- só, bors, citromlé igény szerint
Elkészítés:
1. A paradicsomot gondosan mossuk meg, majd vágjuk 8 cikkre, az uborkát és a hagymát hámozzuk meg, és azokat is szeleteljük fel. (Ha valaki szereti, egy húsos zöldpaprikát vagy kaliforniai paprikát is csíkokra vághat még mellé.)
2. A bazsalikomleveleket egy kicsit tépkedjük össze, a fetát törjük nagyobb darabokra.
3. Rendezzük tányérra a zöldségeket és a sajtot, dobjunk rá néhány szem olívabogyót, permetezzük meg egy kis olívaolajjal, és már tálalhatjuk is. Ha szeretjük, két kiskanál olívaolaj, egy kiskanál citromlé, csipetnyi só és őrölt bors keverékéből készítsünk öntetet, és ezzel locsoljuk meg a zöldségeket.
4. Frissen készítsük és frissen fogyasszuk! Már néhány perc állás után sem az igazi.
Megjegyzés: saláták készítésekor általában extra szűz olívaolaj használunk, de bátran kísérletezzünk más hidegen sajtolt olajakkal is! Itt van például a karakteres ízű tökmagolaj, a szezámmagolaj, a szőlőmagolaj vagy a mogyoró-, a mák-, a len- és a dióolaj.
Borsmenta-tipp: az egynyári bazsalikom remekül megél a balkonládában, érdemes tartani otthon. Figyeljünk rá, hogy legyen földje bőségesen, ne ültessük kicsi cserépbe. Szereti a meleget, de a túl sok vizet nem; az a legjobb, ha mindennap kap egy keveset.
Hulladékcsökkentési tipp: a piacokon kérjük saját edénybe a sajtot – és persze a tejet, tejfölt is, ha éppen arra van szükségünk. A termelők, házi sajtosok legtöbbje szívesen adagolja a mi üvegünkbe, dobozunkba a portékáját.
Fotó:
Klich Zsuzsa