Vissza

Június ajándéka: a cseresznye

2016.06.21. | Raab Zsuzsanna
Kívül ropog, a húsa lédús, jelentős százaléka víz, maga a vitalitás. Nem csoda, hogy már az ókorban az „istenek eledelének” tartották...

Emlékszünk, amikor a legsötétebb, legzordabb téli napon azt kívántuk, hogy bárcsak itt lenne már a nyár? Több fényre, több színre, több illatra vágytunk. Lassan eltelt a tél, kicsit gyorsabban a tavasz, majd eljött a június, és vele az eleven természet és a friss gyümölcsök időszaka. Ilyenkor valahogyan könnyebb élni: minden reggelben ott van a nyár ígérete, este 9-kor még szinte világosban ücsöröghetünk kedvenc teraszunkon egy pohár finom itallal, hétvégente nyugodtan grillezhetünk a barátokkal, és bátran tervezhetünk szabadtéri programot, mert még ha el is ered az eső, a nyári zápornál kevés finomabb dolog van a világon.

A júniusban érő cseresznye gyönyörű gyümölcs. Kívül ropog, a húsa lédús, jelentős százaléka víz, maga a vitalitás. Nem csoda, hogy már az ókorban az „istenek eledelének” tartották. Frissen fogyasztva a legízletesebb, nyugodtan ehetünk belőle annyit, amennyi jól esik, nem fog megártani (csak vizet ne igyunk közvetlenül utána, mert könnyen gyomorfájás következhet be). Szervezetünkre igen jótékonyan hat: elősegíti az emésztést, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, vértisztító, fájdalomcsillapító és bőrmegújító csemege.

Akinek van kertje, és saját cseresznyefával büszkélkedhet, maga szüretelheti a gyümölcsöt. Ha ez az élmény nekünk nem adatik meg, és a piaci kínálattal kell beérnünk, ne bánkódjunk: a piaci árusok bódéi között nézelődve is kiváló cseresznyére bukkanhatunk. Viszont mindig alaposan vizsgáljuk meg a gyümölcsöt: legyen kemény és fényes héjú, sérülésmentes – így biztosan nem bánjuk meg a vásárlást.

A cseresznye konyhai felhasználása igen sokoldalú, a magyar gasztronómia egyik kedvelt alapanyaga: bátran jöhetnek hát a torták és a különféle sütemények, de tehetjük salátába, levesbe, vagy készíthetünk belőle mártást is.

A Borsmenta tippje: Egy tál friss cseresznye kellemes kísérője lehet egy palack bornak, lekvárként pedig üvegbe zárhatjuk a nyár ízét. Hónapokkal később, egy sötét és zord téli napon elővéve hálásak leszünk magunknak a gondoskodásért.
 

címkék

ausztria (5) az év bortermelője (6) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (29) balassa bor (4) balaton (92) balatonboglári borvidék (10) balatonfüred csopaki borvidék (17) balla géza (7) beszélgetünk (20) bikavér (23) bio (16) biodinamikus (7) bocuse d'or (9) bor (286) borász (52) borászok borásza (11) borbár (33) borfesztivál (35) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (41) borshanta (21) borterasz (15) borteszt (203) bortúra (27) borvacsora (18) borvendéglő (5) borverseny (26) bott pince (31) bottszerda (21) brut (10) budai zöld (4) budapest (210) cabernet franc (10) cabernet sauvignon (10) cava (7) CEWI (14) chardonnay (4) csányi pincészet (5) csirke (8) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (11) cuvée (13) dél-balaton (8) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (87) eger (54) egészséges (10) egri csillag (8) egzotikus (7) eper (5) erdőbénye (6) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (142) etyek (21) etyek budai borvidék (23) etyeki kúria (14) fehérbor (56) fesztivál (43) figula (4) franc&franc (5) franciaország (5) friss (4) frittmann (5) furmint (81) furmint február (11) gál szőlőbirtok és pincészet (4) gere attila pincészete (4) gin (9) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (4) hárslevelű (18) hawaii (7) házhozszállítás (4) heimann (9) húsvét (9) interjú (140) iszunk (10) juhfark (6) kadarka (33) káli-medence (9) karácsony (25) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (19) kéknyelű (15) kenyér (10) késői szüret (5) koktél (12) könnyű (15) környezettudatosság (4) koronavírus (29) kóstoló (58) kovács nimród winery (10) köveskál (4) közben esznek (10) kreinbacher birtok (9) külföld (10) kunsági borvidék (14) laposa birtok (5) leves (18) london (17) luka enikő (4) mád (12) magnamátra (11) mátra (55) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (4) michelin-csillag (8) miskolc (8) monyo brewing co (6) mór (7) művészinterjú (17) narancsbor (4) nemzetközi borvásár (4) nyár (15) nyaralás (5) nyári (5) olaszország (29) olaszrizling (27) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (5) pálinka (14) pálinkaverseny (10) pannonhalma (12) pannonhalmi apátsági pincészet (7) pázmánd (4) pécs (9) pékség (5) pét-nat (14) pezsgő (81) piac (13) pinot noir (21) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (28) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (8) recept (185) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (45) saláta (11) sanzon (8) sauvignon blanc (20) somló (32) sommelier (11) soproni borvidék (14) sör (44) sós (79) spanyolország (15) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (12) super 12 (5) sütemény (44) süti (16) svét (17) syrah (7) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (80) száraz szamorodni (5) szekszárd (42) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (15) szentesi józsef (5) szepsy istván (4) szicília (7) sziegl pince (4) tállya (13) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (10) tavasz (14) tavaszi recept (9) tea (8) tenger (4) tenger gyümölcsei (6) természetes bor (9) tészta (12) tesztelünk (120) tokaj (140) tokaj oremus szőlőbirtok (6) tokaj-hegyalja (102) tokaji aszú (38) torta (4) tramini (5) tudnivalok (4) túra (7) utazás (51) utazási tippek (10) utazunk (26) vacsora (10) váli péter (4) vega (5) verseny (12) villány (19) villányi borvidék (68) vörösbor (92) vylyan (23) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (8)