Vissza

Kókusztejes csirkeleves – Tom Kha Gai

2019.12.16. | Klich Zsuzsa
A Tom Kha Gai a thai konyha egyik remeke. A friss, illatos, édes csodaleves hozzávalói már itthon is beszerezhetők, így elkészítésével bárki sikeresen próbálkozhat. Íme a Thaiföldről hozott recept…
 


A Tom Kha Gai Thaiföld egyik gasztronómiai alapvetése, amit egyszer az életben mindenkinek meg kell kóstolnia. (Utána nem is értjük, hogyan élhettünk eddig nélküle.) A szükséges alapanyagokat és egzotikus fűszereket ma már itthon is beszerezhetjük, és fantasztikus, amikor a citromnád, a kaffir lime-levél, a galanga, a csili, a lime és a friss koriander illata betölti a konyhát. Az íze csodás, karakteres, egyszerre sós, savanykás és édes. Készülhet rákkal, vagy akár hús nélkül is, mi most a csirkés verziót mutatjuk meg.



Ebből a mennyiségből két felnőtt számára bőségesen elegendő leves készíthető. Bizonyos alapanyagok (pl. galanga, citromnád, kaffir lime-levél) a főzés után is kemények maradnak, azokat természetesen nem kell megenni, az ízük miatt kerültek az ételbe.
 
Hozzávalók:
  • 2,5 dl kókusztej (ha sűrűnek látjuk, óvatosan, apránként hígíthatjuk vízzel – akár 3 vagy 3,5 dl is lehet)
  • 10 dkg csirkemell, nagyjából 2x2 cm-es kockákra vágva
  • fél citromfűszár, 3 cm-es darabokra vágva (citromnádnak is nevezik, külsőre leginkább egy kisebb botra vagy egy szál újhagymára hasonlít, de keményebb, szárazabb)
  • 3 2x2 cm-es kocka galanga, azaz thai gyömbér
  • 3-4 friss kaffir lime-levél (vagy 5-6 szárított)
  • fél kisebb vöröshagyma, vastagabb szeletekre vágva
  • 3 dkg laskagomba, 2-3 cm-es darabokra vágva (lehet ördögszekérgomba is)
a fűszerezéshez
  • 1 evőkanál halszósz
  • 1 csapott evőkanál barna cukor
  • 2-3 szeletke friss csili (elhagyható)
  • 1 szűk evőkanál lime-lé
a tálaláshoz:
  • 1-2 szál friss koriander
  • néhány szál metélőhagyma vagy kevés újhagyma, apróra vágva
 


Elkészítés:


1. Mindent készítsünk a kezünk ügyébe, mert felsorolni a hozzávalókat tovább tart, mint ameddig a recept elkészül!

2. Vágjunk, szeleteljünk mindent megfelelő méretűre.

3. Tegyük fel melegedni a kókusztejet, közepes lángon. Dobjuk a fazékba a citromfűszárat, a galangadarabokat és a kaffir lime-leveleket. 1-2 percig lassú tűzön forraljuk.

4. Tegyük bele a csirkehúst, a gombát és a hagymát. Forraljuk tovább 3-4 percig (ameddig a csirkehús elkészül).

4. Fűszerezzük halszósszal, adjuk hozzá a cukrot és a csilit, ha valaki csípősen szereti.

5. Zárjuk el a tűzhelyet, csavarjunk a levesbe egy kis lime-levet, kóstoljuk meg, és esetleg fűszerezzük tovább. Ha sűrű vagy túl aromás, itt még pici vizet adhatunk hozzá.

6. Tálaljuk forrón, friss korianderrel és apróra vágott metélőhagymával meghintve



Megjegyzés:
a receptet egy autentikus thai főzőiskolából hoztuk, egyenesen Chiang Maiból. Rendkívül gyors, és valóban elronthatatlan!

Borsmenta-tipp: a hozzávalókat Budapesten a Lehel piac első emeletén lévő ázsiai boltban vagy a Vámház csarnok szomszédságában, a Pipa utca sarkán működő üzletben könnyedén megvásárolhatjuk, de szinte már minden nagyobb városban működnek ázsiai boltok. Beszerezhetünk egyszerre egy nagyobb adagot mindenből, mert:
  • a citromfűszár olcsó, és hosszú ideig kibírja a hűtőben;
  • a kaffir lime-levél általában szárítva kapható; tároljuk úgy, mint a babérleveleket, ha pedig friss, mehet a fagyasztóba hatosával, kis csomagban;
  • a galanga úgy viselkedik, mint a gyömbér, szintén sokáig elvan a hűtőben;
  • kókusztej kapható konzervben (érdemes a drágábbat választani), illetve szorult helyzetben kókusztejporból is készíthető;
  • halszószból (vagy angol nevén Fish Sauce-ból) rengetegfélét árulnak, de ebből is érdemes a jobb minőségű, drágább verziót választani – majd minden ázsiai ételhez elég 1-2 kanállal belőle, jó sokáig kitart.
:
Fotó:
Klich Zsuzsa

Beszélgetünk

Ngon = finom

2018.05.26. | Szakács Andrea
Új ázsiai fúziós étterem nyílt Budapesten, a Józsefvárosi piac tövében. A Ngon Street Foodról a két tulajdonos, apa és fia, Li és Dávid mesélt…  
Utazunk

Kin kao jang?

2019.12.13. | Klich Zsuzsa
A fenti mondat gyakori üdvözlés Thaiföldön. Azt jelenti: ettél már? Ebből is látható, hogy a társas étkezés a thaiföldi életmód szerves része. Elmeséljük, mit tapasztal meg mindebből az…

címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (69) balatonfüred csopaki borvidék (8) beszélgetünk (14) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (266) borász (32) borászok borásza (5) borbár (28) borfesztivál (27) bori mami (5) boriroda (11) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (25) borshanta (12) borterasz (14) borteszt (90) bortúra (22) borvacsora (14) borverseny (14) bott pince (29) bottszerda (21) budapest (189) cabernet franc (7) cava (7) CEWI (13) csirke (6) csokoládé (10) cukrászda (11) dél-balaton (4) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (75) eger (34) egészséges (5) egri csillag (4) erdőbénye (6) étterem (124) etyek (11) etyeki kúria (9) fehérbor (16) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (54) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) hárslevelű (10) heimann (8) húsvét (8) interjú (102) iszunk (4) kadarka (13) káli-medence (4) karácsony (15) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (10) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (55) kovács nimród winery (7) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (7) laposa birtok (5) leves (10) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (36) merlot (12) michelin-csillag (8) monyo brewing co (5) mór (5) művészinterjú (10) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (13) olaszrizling (22) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (9) pálinkaverseny (7) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pezsgő (49) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (7) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (129) rosalia (5) rozé (29) saláta (7) sanzon (6) sauvignon blanc (8) somló (11) sommelier (10) soproni borvidék (12) sör (41) sós (60) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (7) super 12 (4) sütemény (28) süti (15) svét (16) syrah (6) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (26) szekszárd (27) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) tállya (9) támogatott írás (6) tanfolyam (4) tarcal (8) tavasz (12) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (7) tészta (8) tesztelünk (4) tokaj (111) tokaj-hegyalja (70) tokaji aszú (29) tudnivalok (4) túra (4) utazás (19) vacsora (9) verseny (10) villány (7) villányi borvidék (39) vörösbor (34) vylyan (10) zenit (5) zöld veltelíni (4)