Vissza
Főzünk

Krémes, selymes sajtleves

Krémes, selymes sajtleves című cikk borítóképe
2019. 03. 26. | Klich Zsuzsa
Ezt a levest a textúrák találkozása teszi különlegessé. Válasszuk a kedvenc sajtjainkat, és kísérletezzünk bátran!

Imádjuk a baráti vacsorákat, és nemcsak azért, mert végre kedvünkre kibeszélgethetjük magunkat, hanem azért is, mert ilyenkor az ember különlegesen jó receptekre bukkanhat. Ezt a levest egy barátnőnk tálalta nemrég. Annyira ízlett, hogy elkészítettem otthon is, kifejezetten azért, hogy megmutathassam a Borsmenta olvasóinak. Ez most a szelíd változat, de kísérletezhetünk markánsabb ízű sajtokkal is. Akár 4-5-félét is bele lehet tenni. Füstölt, kecske-, márványsajt… – minden jöhet, a lehetőségek száma végtelen.

Hozzávalók:

  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 1 kávéskanál őrölt édes fűszerpaprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 l zöldség- vagy húsleves (lehet kockából is)
  • 10 dkg krémsajt
  • 10 dkg reszelt trappista sajt
  • 2 dl főzőtejszín
A tetejére
  • 15 dkg főtt csemegekukorica
  • pirított kenyérkocka
  • csilipehely
  • reszelt sajt




Elkészítés:

1. Az apróra vágott hagymát olajon megdinszteljük, belereszeljük a fokhagymát, gyorsan megszórjuk a paprikával, utána a liszttel.

2. Keveset pirítjuk, majd apránként, kitartóan kevergetve (nehogy csomós legyen) felöntjük a levessel, és 5-6 percet főzzük.

3. Ezalatt egy külön tálban elkeverjük a tejszínt, a krémsajtot és a reszelt sajtot. Kanalazunk hozzá a forró levesből, csomómentesre keverjük, és szép óvatosan belecsorgatjuk a lábosba.

4. 2-3 perc alatt összeforraljuk, megkóstoljuk, és ha szükséges, egy kicsit sózzuk.

5. Tálalhatjuk pirított kenyérkockákkal vagy – ha szeretjük a csípőset – csilipehellyel megszórva, de még tartalmasabb lesz, ha egy-egy marék főtt kukoricát teszünk a tányérba betét gyanánt.

Könnyű vörösbor vagy testesebb fehérbor illik hozzá.

Borsmenta-tipp: bármilyen sajtot választhatunk, de a minőségre ügyeljünk. Ha megtaláltuk a legmegfelelőbbet, kisebb kockákra vágva akár le is fagyaszthatjuk a következő adag leveshez valót. A főtt kukorica is fagyasztható. Vegyük meg bátran akkor, amikor szezonja van, és megfőzve, lemorzsolva, kis tálkákba adagolva tegyük a fagyasztóba.

Hulladékcsökkentési tipp: ha tudatosan szeretnénk vásárolni, vigyük a piacra a saját dobozkáinkat, és azokba kérjük a hozzávalókat.

Fotó:
Klich Zsuzsa