Vissza

Krumplirózsa

2017.02.13. | Varga Anita
Egyszerű, látványos, és ráadásul nagyon finom! Varga Anita Valentin-napi borkorcsolyáját akár a kezdő konyhatündérek is könnyedén elkészíthetik. Egy palack jó bor kell még hozzá, és kezdődhet a meghitt este…

 

A jó melós és időigényes olajbogyós kiflicskék után most egy kicsit alacsonyabb sebességi fokozatba kapcsolunk. A krumplirózsa nagyon hálás sós süti, és azok is jól boldogulnak vele, akik ritkán időznek a konyhában. Nem, nem a Frankie and Johnny című filmből való, de úgy gondolom Al Pacinónak is bejönne, ha megkóstolná ezt a muffinsütőben kivirágzó, baconnel, sajttal és burgonyaszeletkékkel készült borkorcsolyát.



Akár egyszerű vacsoraként is megállja a helyét, laza fél óra alatt elkészül, és a megspórolt időt arra fordíthatjuk, amivel a legjobban szeretnénk tölteni az estét. Játszhatunk egy nagyot a gyerekekkel, vehetünk egy kellemes fürdőt, elmerülhetünk egy izgalmas könyvben, vagy akár a kedvesünk két szép szemében – én így Valentin-nap közeledtével talán az utóbbit választanám. Ennek a rózsának egy férfi is örül, hiszen kívánatos, esztétikus és nagyon finom. A fáradtan, éhesen hazaérkező kedvesek biztosan értékelni fogják!



Hozzávalók:
  • 1 csomag leveles tészta
  • 5-6 db közepes méretű burgonya, gyalun vagy éles késsel felkarikázva
  • 6 szelet bacon
  • 6 szelet sajtcsík (akármilyen keménysajttal próbálkozhatunk)
  • só, bors, fűszerpaprika
  • kevés vaj a muffinsütő kikenéséhez



Elkészítés:

1. A kicsomagolt leveles tésztánkat lefektetjük magunk elé a munkaasztalra, és egy pizzavágó segítségével hat egyforma, (kb 6,5 cm-es) csíkot vágunk belőle.
2. A burgonyakarikákat rakosgatni kezdjük az első tésztacsík hosszanti részére úgy, hogy egy kicsit fedjék egymást. Ez alkotja majd a rózsa szirmait. Túl sokat nem érdemes rápakolni, mert a felgöngyöléskor ki fog csúszni a virágunkból (a krumpliszelet vastagságától függően nagyjából 7-8 karika a megtapasztalt ideális mennyiség).
3. A burgonyakorongokra fektetünk egy szelet bacont, majd egy sajtcsíkot, aztán jöhet a fűszerezés: só, bors, fűszerpaprika.
4. Az alsó, hosszanti részen megmaradt tésztát ráhajtjuk a burgonya -bacon-sajt töltelékre, és rögzítjük, majd oldalról elindulva feltekerjük a virágunkat, vigyázva hogy a krumpli ne csússzon ki a kompozícióból.
5. Kivajazott muffinformában, 200-220 fokra előmelegített sütőben sütjük készre. (Ne ijedjünk meg a magas hőfoktól, ha valaki jobban szereti kicsit roppanósan, érdemes kipróbálni.) A rózsáink nagyjából 15-20 perc alatt sülnek szép pirosra.
6. Miután kicsit hűltek, egy lapos kés segítségével egyesével kiemeljük őket a muffinsütő mélyedéseiből, kitöltünk egy pohár bort, és gyertyát gyújtunk.



Megjegyzés: fűszeres, erős karakterű sütemény, jól bírja a testesebb borokat is.

 
Fotó:
Varga Anita

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (53) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (12) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (34) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (9) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (114) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (29) etyek budai borvidék (31) etyeki kúria (19) ezerjó (13) fehérbor (123) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (5) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (15) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (21) laposa birtok (5) leves (29) london (21) luka enikő (4) mád (15) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (17) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (96) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (277) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (51) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (22) sör (46) sós (111) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (53) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (245) tokaj (156) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (112) tokaji aszú (46) török (43) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (4) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (13) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (99) vörösbor (153) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (13) zsirai pincészet (7) zweigelt (4)