Vissza
Főzünk

Lazac brokkolibundában

Lazac brokkolibundában című cikk borítóképe
2018. 12. 31. | Pleszkán Écska
A fiatal énekesnő, Pleszkán Écska igencsak otthonosan mozog a konyhában. Tőle kaptuk ezt az izgalmas receptet. Aki szereti a lazacot, próbálja ki, nem fog csalódni…

A brokkolibundába bújtatott lazac nemcsak nagyon finom, de a színei is gyönyörűek. Ha ezzel a pikáns, gyömbéres kápiasalátával tálaljuk, olyan lesz majd, mintha egy tányérnyi mediterrán világ költözött volna a konyhánkba. A morcos téli ködben üdítő látvány, az íze pedig leírhatatlan.

Hozzávalók (2 személyre):

  • 2szelet filézett lazac (150-200 g/szelet)
  • 5-6 brokkolirózsa
  • 1 csokor friss koriander
  • 1 lime
  • 1 citrom
  • rózsabors
  • 1 csipet só
  • 1 nagy tojás
  • 3 evőkanál liszt
  • olívaolaj
  • 4-5 kápia paprika
  • 3 közepes méretű sárgarépa
  • 1 ujjnyi gyömbér



Elkészítés:

1. A panírhoz konyhai robotgéppel összeaprítjuk a brokkolit (ha nincs aprítónk, kislyukú reszelőn is lereszelhetjük, nem fog megsértődni). Hozzáadjuk az apróra vágott koriander felét, a lime és a citrom lereszelt héját, a sót és a – lehetőleg – frissen tört rózsaborsot.

2. A halszeleteket lemossuk, konyhai papírtörlő segítségével szárazra töröljük, mindkét oldalukat sózzuk, borsozzuk.

3. Három tányért veszünk elő: az egyikbe kerül a brokkolis keverék, a másikba a felvert tojás, a harmadikba pedig a liszt. A halszeleteket a hagyományos módon bepanírozzuk, csupán az a különbség, hogy zsemlemorzsa helyett ezúttal a brokkolis keveréket használjuk.

4. Ezután egy felforrósított serpenyőben, kevés olívaolajon pár perc alatt (kb. 1-2 perc/oldal) rásütjük a panírkérget a halszeletekre. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl, így megmarad a panír jellegzetes zöld színe. Ezután a szeleteket 180 fokos előmelegített sütőben további 15 percig sütjük.

5. A kápia paprikákat apró kockákra vágjuk, a megtisztított sárgarépát és a gyömbért lereszeljük. Hozzáadjuk a lime levét, egy kevés olívaolajat, az apróra vágott koriander másik felét, majd sózzuk és borsozzuk. Ha nem érezzük elég intenzívnek az ízeket, akkor előbb egy kis citromlével próbálkozzunk a további sózás helyett. Az íze kiválóan passzol majd a lazachoz, és a látvány is önmagáért beszél.

Écska szerint egy pohár jól behűtött chardonnay remekül illik hozzá. (Mi a magunk részéről rozé pezsgővel is el tudjuk képzelni...)

Pleszkán Écskával készített interjúnk itt olvasható:
Hedonista vagyok

Fotó:
Pleszkán Écska - honlap