Vissza

Lazacpisztráng serpenyőben, pirított zöldségekkel

2021.11.05. | Szabó Edit
Tápláló, tele van vitaminnal, gyorsan elkészíthető és nagyon-nagyon finom. Aki szereti a halat, süsse meg ezt a lazacpisztrángot olyan zöldségekkel, amilyeneket éppen a szezon diktál, és kínáljon mellé egy pohár üde rozét…

Ünnepi lakomának is beillik, és tényleg nagyon gyorsan elkészül. Mi a Vylyan Pincészet 2021-es Kakas rozéját nyitottuk hozzá, és nagyon bevált.



A bor üde, málnás, cseresznyés, őszibarackos karakterű, olyan, mintha friss gyümölcsbe harapnánk. Kirobbanóan gyümölcsös, tele van lendülettel. Hűtve kínáljuk, tökéletesen illeni fog ehhez a fogáshoz.


 
Hozzávalók 2 személyre:
3 dkg vaj
4 szelet lazacpisztrángfilé
só, bors, ízlés szerint
idényzöldségek (sárgarépa, bébirépa, kelbimbó, póréhagyma, gomba, brokkoli stb.)


 
Elkészítése:
A zöldségeket megtisztítjuk és felszeleteljük. A gombát és a kelbimbót félbevágjuk, a brokkolit rózsáira szedjük és azt is félbevágjuk, a sárgarépát nagyjából megegyező méretű hasábokra szeljük.

A halat közvetlenül sütés előtt sózzuk, borsozzuk.



Elővesszük a legnagyobb serpenyőnket, felhevítjük benne a vajat, és sütni kezdjük a zöldségeket. Először a sárgarépát dobjuk be, annak kell a legtöbb idő, aztán amikor a répa kap egy kis színt, apránként mehet bele minden. A gombát hagyjuk a végére. Sütés közben sózzuk és borsozzuk a zöldségeket. Figyelem, nem kell megpuhulniuk: az a lényeg, hogy kapjanak egy kis hőkezelést, de maradjanak roppanósak.



Ha úgy látjuk, hogy néhány perc múlva megpirulnak a zöldségek, csináljunk helyet a serpenyő közepén, és tegyük bele a halfilét. Először a bőrös felével lefelé süssük 3 percig, majd fordítsuk meg, és jöhet még 2 perc. Ennyi idő elég is neki.



Az ételt tálalhatjuk a serpenyőben, úgy is nagyon látványos, de ha szeretnénk, akkor szépen elrendezhetjük a tányéron is. Semmi más nem kell hozzá, csak az az egy pohár rozé.



 
:
Fotó:
Szabó Edit -

címkék

ausztria (4) bacsó andrás (4) badacsony (17) balassa bor (4) balaton (80) balatonboglári borvidék (7) balatonfüred csopaki borvidék (14) balla géza (5) beszélgetünk (20) bikavér (21) bio (14) biodinamikus (7) bocuse d'or (9) bor (283) borász (50) borászok borásza (9) borbár (31) borfesztivál (31) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (33) borshanta (15) borterasz (15) borteszt (145) bortúra (26) borvacsora (15) borverseny (21) bott pince (31) bottszerda (21) budapest (198) cabernet franc (10) cava (7) CEWI (14) csirke (8) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (11) cuvée (10) dél-balaton (6) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (84) eger (45) egészséges (10) egri csillag (6) egzotikus (7) eper (5) erdőbénye (6) eszünk (4) étterem (131) etyek (15) etyek budai borvidék (10) etyeki kúria (11) fehérbor (35) fesztivál (41) figula (4) franc&franc (5) franciaország (4) frittmann (4) furmint (74) furmint február (10) gál szőlőbirtok és pincészet (4) gin (7) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hárslevelű (16) házhozszállítás (4) heimann (8) húsvét (9) interjú (132) iszunk (8) juhfark (6) kadarka (17) káli-medence (9) karácsony (22) karantén (23) kávé (41) kavezok (8) kékfrankos (18) kéknyelű (5) kenyér (9) késői szüret (4) koktél (12) könnyű (10) környezettudatosság (4) koronavírus (29) kóstoló (57) kovács nimród winery (8) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (9) külföld (10) kunsági borvidék (11) laposa birtok (5) leves (14) london (16) luka enikő (4) mád (12) magnamátra (11) mátra (49) merlot (13) mi a kő (4) michelin-csillag (8) miskolc (4) monyo brewing co (6) mór (6) művészinterjú (15) narancsbor (4) nyár (14) nyaralás (5) nyári (5) olaszország (23) olaszrizling (27) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (4) pálinka (12) pálinkaverseny (9) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pékség (4) pét-nat (11) pezsgő (56) piac (13) pinot noir (9) pizza (5) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (28) promóció (8) rácz jenő (5) rajnai rizling (8) recept (163) rosalia (5) rozé (38) saláta (8) sanzon (7) sauvignon blanc (11) somló (26) sommelier (11) soproni borvidék (12) sör (42) sós (70) spanyolország (15) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (12) super 12 (5) sütemény (39) süti (16) svét (17) syrah (7) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (52) száraz szamorodni (5) szekszárd (33) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) szentesi józsef (5) szepsy istván (4) szicília (4) tállya (12) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (9) tavasz (13) tavaszi recept (7) tea (8) tenger (4) tenger gyümölcsei (5) természetes bor (8) tészta (12) tesztelünk (48) tokaj (130) tokaj oremus szőlőbirtok (6) tokaj-hegyalja (92) tokaji aszú (36) torta (4) tramini (5) tudnivalok (4) túra (6) utazás (39) utazunk (22) vacsora (9) verseny (12) villány (14) villányi borvidék (62) vörösbor (56) vylyan (20) zarándokút (6) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (7)