Vissza

Lecsó kenyértésztában

2017.09.29. | Varga Anita
Ahány ház, annyi lecsó. A klasszikus, a nagyi receptje, a szomszédé... de azért mindig a saját a legjobb. Néha persze jó kalandozni, újdonságokat kipróbálni. Varga Anita most kenyértésztába sütötte nekünk...
 

Még talán nem késő körülnézni a piacon, biztosan találunk paradicsomot, paprikát. Ugyan már nem tonnaszám, mint néhány héttel ezelőtt, de a szenvedély az szenvedély. A gyerekeim is imádják. „Mit szólnátok, ha ma lecsó lenne vacsorára?” – kérdeztem. „Lecsó!! Azt imádom! – hangzott a válasz, majd a folytatás: Csak a paprikát és a paradicsomot nem szeretem benne.” Hmm… Már megfigyeltem, hogy akármennyire is válogatósak, a tűzön rotyogó étel illata meghozza az étvágyukat, és beindítja a fantáziájukat is. Sokszor nyitottabban fogadják az új ízeket, ha az érzékszerveiket bevonom az előkészületekbe. A frissen sült kenyeret pedig tényleg imádják; innen jött az ötlet, hogy valami olyan receptet keressek, amiben a nyár visszahozhatatlan emlékei integrálódnak a tésztában. A terv működött, igaz ugyan, hogy a sült zöldségeket végül én ettem meg, de a lecsózaftos kenyér is hiba nélkül elfogyott a kis színes gyerektányérokról.

A lecsó szerb eredetű étel, a Balkánról került hazánkba – mi, magyarok viszont úgy véljük, hogy a hazai gasztronómia tette ismertté világszerte. Hasonló, hagymából, paprikából és paradicsomból készült „pörköltet” már jóval korábban is készítettek, lecsó néven receptet először mégis csak 1940-ben jegyeztek le. Az alapanyagai valódi hungarikumok: a makói vöröshagyma, a fehér húsú cecei zöldpaprika és az ízes, édes magyar paradicsom. A lecsó igazi retró fogás, a mai sztárséfek és a menő éttermek nagy kihívásnak veszik, hogy saját elképzeléseik alapján visszahozzák a nimbuszát.



Hozzávalók:
  • 400 g liszt
  • 1 teáskanál oregánó
  • 2 teáskanál só
  • 3 evőkanál olaj
  • 2,5 dl langyos víz
  • 20 g élesztő
A lecsóhoz:
  • 3 db húsos tv paprika
  • 4-5 db paradicsom
  • 1 fej lilahagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 3 tojás
  • 1 pár virsli
  • só, bors, olaj
A szószhoz:
  • 3 db különböző színű kaliforniai paprika
  • olívaolaj, só, bors
  • pár evőkanál tejföl


Elkészítés:

1. A hozzávalókból lágy kenyértésztát dagasztunk, nagyjából 40 perc alatt hagyjuk a duplájára kelni.

2. Bő olajon megsütjük a feldarabolt, színpompás kaliforniai paprikáinkat, majd kevés tejföllel összekeverve pépesítjük. Ebből egy keveset a tésztára fogunk kenni, közvetlenül a lecsónk alá, a többit pedig a tálalásnál kínáljuk az étel mellé. 

3. Elkészítjük a lecsót. Én most tojással és virslivel főztem, de ez csak egy a rengeteg variáns közül, bármelyik megállja a helyét ebben a receptben.



4. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, kettéosztjuk, majd miután a két fél bucit újabb 5-10 percig pihentettük, egyesével téglalapot nyújtunk belőlük.

5. Gondolatban három részre osztjuk őket, a szélső harmadokat egy pizzavágóval vagy egy éles késsel nagyjából kétujjnyi vastagon beirdaljuk.

6. A középső részt megkenjük a paprikakrémmel, mintegy megágyazva a lecsónak, amit aztán fele-fele arányban ráhalmozunk.



7. A tészta felvágott széleit két oldalról ráhajtogatjuk a töltelékünkre, majd sütőpapíros tepsire fektetjük őket.

8. 190 fokra előmelegített sütőbe toljuk a vízzel lepermetezett tésztákat, és 25-30 perc alatt pirosra sütjük.



9. Gyönyörű látvány, ahogy a lecsó szaftja sütés közben kibugyog a tészta tetején áthajtogatott lyukakon, csodás színekkel festve meg a kenyeret.
 


 

 
Fotó:
Varga Anita

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (20) biobor (5) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (53) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (12) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (33) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (9) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (114) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (29) etyek budai borvidék (31) etyeki kúria (19) ezerjó (13) fehérbor (122) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (5) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (15) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (21) laposa birtok (5) leves (29) london (21) luka enikő (4) mád (15) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (17) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (33) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (96) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (276) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (51) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (21) sör (46) sós (111) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (53) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (244) tokaj (156) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (112) tokaji aszú (46) török (42) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (4) utazás (84) utazási tippek (46) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (13) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (99) vörösbor (153) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (12) zsirai pincészet (7) zweigelt (4)