Főzünk

Mákos pogácsa

Mákos pogácsa című cikk borítóképe
2018. 10. 23. | Klich Zsuzsa
Ez a gyorsan összeállítható süti a háziasszonyok álma: a délutáni tea mellé és az esti borozgatáshoz egyaránt tökéletes, ráadásul elkészíteni is egyszerű…

Sós, omlós, mindenki imádja. Ha egyszerre nagyobb mennyiséget gyúrunk be belőle, akkor a tészta egy részét lefagyaszthatjuk, aztán szükség esetén csak előkapjuk a mélyhűtőből, és már mehet is a sütőbe.

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 25 dkg hideg vaj vagy margarin
  • 1 tojássárgája
  • 1,5 kávéskanál só
  • 7 dkg reszelt sajt (legjobb a füstölt)
  • fél zacskó sütőpor
  • 0,8 dl mák (nem darált!)
  • 1 dl tejföl
A tetejére:
  • 1 tojásfehérje
  • szezámmag


Elkészítés:

1. A lisztben elmorzsoljuk/robotgéppel morzsásra keverjük a hideg(!) vajat.
2. Belekeverjük a sót, a sütőport és a mákot.
3. Beleöntjük a tejfölt, hozzáadjuk a tojássárgáját és a reszelt sajtot.
4. Gyorsan összeforgatjuk, bucit formázunk belőle. Minél kevesebb ideig fogjuk kézben, annál jobb!
5. Néhány órára/sütésig hűtőbe tesszük.
6. Kb. fél cm vastagra nyújtjuk, tetszőleges formával szaggatjuk (most esküvőre készült, ezért szív alakú).
7. A tetejüket megkenjük a megmaradt tojásfehérjével, és megszórjuk szezámmaggal (vagy bármivel, amit szeretünk: napraforgómag, tökmag, mandulaforgács…).
8. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk.
9. 20-25 perc alatt sül meg, de figyeljük, hamar megpirul a teteje!

40-50 db lesz belőle. Melegen csodás, de napokig rendkívül finom!

Zero waste tipp: a környezetünk megóvása érdekében próbáljuk meg kerülni a nejlonzacskók használatát. A piacon nyugodtan kérhetjük az árut a saját edényünkbe, textilszatyrunkba. A receptben szereplő hozzávalókat – a só és a sütőpor kivételével – kimérve vettük, így a főzés végére egyetlen szemetünk maradt: a tojás héja.

Fotó:
Klich Zsuzsa