Vissza
Főzünk

Malacvariáció újévi „lencsefőzelékkel”

Malacvariáció újévi „lencsefőzelékkel” című cikk borítóképe
2018. 01. 01. | Szabó Edit
Nagy Krisztián, a csopaki Víg Molnár Csárda kreatív séfje ezzel a kedves, színes lencsefőzelékkel kíván nekünk boldog új évet…

Az étel elkészítése kissé időigényes. Ha nincs kedvünk rászánni egy napot, csapjunk egy csopaki kirándulást, és a Víg Molnár Csárdában megkóstolhatjuk.

Hozzávalók 4 főre

A malachoz:

  • 60 dkg malaccomb
  • 40 dkg malaccsászár
  • 20 dkg malackolbász
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 5-6 babérlevél

A barna lencsés jus-höz:
  • 1/2 kg oldalas
  • 1/2 kg csirkeszárny
  • 10 dkg sárgarépa
  • 10 dkg zeller
  • 10 dkg fehérrépa
  • 10 dkg salottahagyma
  • 1 liter szárnyasalaplé
  • 1/2 dl száraz vörösbor
  • 10 dkg barna lencse
  • 5 dkg vaj

A lencsefőzelékhez:
  • 15 dkg barna lencse
  • 10 dkg vörös lencse
  • 10 dkg fekete lencse
  • 1 liter zöldségalaplé
  • 2-3 ág kakukkfű
  • só, bors

A vajas zöldségekhez:
  • 10 dkg sárgarépa
  • 10 dkg angolzeller
  • 3 dkg vaj

A zellerpüréhez:
  • 20 dkg zeller
  • 5 dkg vaj
  • 1 dl zöldségalaplé
  • 1 kávéskanál dijoni mustár

Először a malachúsokat készítjük el:

1. A kötözött malaccombot és a malaccsászárt 10%-os sóoldatban két órán át marináljuk, majd leöblítjük.

2. A húsokat vöröshagymával, fokhagymával, babérlevéllel ízesített zsírban 75 fokon konfitáljuk. Amikor a húsok vajpuhák, kiemeljük őket, és ha kihűltek, daraboljuk, szeleteljük. Tálalás előtt serpenyőben, kevés zsiradékon ropogósra körbesütjük a kolbásszal együtt.

A lencsefőzelék elkészítése:

A lencséket két órára beáztatjuk, majd kakukkfűvel ízesített zöldségalaplében forráspont alatt lassan főzzük puhára, így a vörös és a fekete lencse színe megmarad. Leszűrjük, tálaláskor a lencsés jus-ben átforgatjuk.

A barna lencsés jus elkészítése:

1. A sertésoldalast és a csirkeszárnyat sütőben, kevés olajon, 220 fokon körülbelül harminc percig sütjük, az utolsó pár percben hozzáadjuk a vajat, ezzel fejezzük be a sütést.
2. A zöldségeket nagyobb darabokra vágjuk, egy fazékban kevés zsiradékon rozsdabarnára pirítjuk, majd ráöntjük a vörösbort, és hagyjuk, hogy lassan elfőjön. Akkor felöntjük szárnyasalaplével, hozzáadjuk a húsokat, és – a habot folyamatosan eltávolítva a tetejéről – főzni kezdjük. 5-6 óra főzés után átszűrjük, zsírtalanítjuk, majd sziruposra sűrítjük.

A vajas zöldségek elkészítése:

A kockára vágott sárgarépát és angolzellert blansírozzuk, tálaláskor vajon átforgatjuk.

A zellerpüré elkészítése:

A megtisztított zellert egy kevés vajon átforgatjuk, zöldségalaplével puhára pároljuk, hozzáadjuk a mustárt,turmixoljuk, majd hideg vajjal elkeverjük.

A fotón látható módon tálaljuk.

Sikeres, boldog új évet kívánunk!

Fotó:
Víg Molnár Csárda