Vissza

Mandarinlekvár karácsonyra

2018.12.23. | Klich Zsuzsa
A mandarinlekvár az egyik legfinomabb téli csemege, de nagyszerű karácsonyi ajándék is – főleg ha mi magunk festjük hozzá a személyre szóló üveget. Sütemények vagy vajas kenyér mellé isteni, már az illata is ellenállhatatlan…

 
Ez a keserédes ínyencség sokak kedvence, a háziasszonyok többsége mégsem áll neki, mert attól tart, hogy túl sok idejét rabolná el a lekvárfőzés. Mi most mutatunk egy egyszerűen elkészíthető változatot. Ez sem megy ripsz-ropsz, de nem kell ott állni fölötte. A karácsonyi készülődés közepette elrotyog magában. Érdemes kipróbálni, nálunk nagyon bevált.



 

Hozzávalók:
  • 1,5 kg mandarin (az apróbb, vékony héjú Clementine a legjobb)
  • kb. 60 dkg kristálycukor
Elkészítés:

A mandarinokat egyenként, körömkefével jó alaposan megsikáljuk, majd egy nagyobb lábosba vizet engedünk, beledobjuk a megsikált gyümölcsöt, és héjastól főzni kezdjük (igen, vízben, nem tévedés).

Másfél-két óra rotyogás után leöntjük a vizet, és a gyümölcsöt hagyjuk kihűlni. Ha már nem túl forró, meghámozzuk – csak a héj felére lesz szükségünk, a másik felét így karácsony táján bármihez használhatjuk, aminek illatot, ízt ad. A Clementine-ben viszonylag kevés a mag, de azért nézzük át alaposan a gyümölcshúst, hogy véletlenül se maradjon benne.

Mérjük meg a gyümölcsöt és a fele mennyiségű héjat, és feleannyi cukrot adjunk hozzá, mint amennyit nyom.
Tegyük vissza a lábosba, forraljuk fel, aztán a legkisebb lángon rotyogtassuk 2-3 órát. Az idő attól is függ, hogy mennyire lédús a mandarin. (Aki türelmetlenebb, botmixerrel homogenizálhatja a masszát, így kicsit gyorsabb a folyamat.) Nem kell túl sűrűre főzni, mert akkor édes lesz és nagyon ragacsos. Sokkal finomabb, ha könnyen kanalazható. Ha botmixert használunk, ügyeljünk rá, hogy ne legyen teljesen homogén a lekvár, maradjanak benne apróbb darabkák, úgy az igazi. Vigyázzunk, hogy ne fröccsenjen oda sehová, a forró lekvár nagyon veszélyes.

Amikor megfelelőnek találjuk az állagát – az üvegben még egy kicsit sűrűsödik –, levesszük a tűzről, és tiszta, csírátlanított üvegekbe töltjük. Szorosan lezárjuk, fejtetőre állítjuk, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Ha kihűlt, kivesszük a dunsztból, és feltesszük a kamrapolcra. Valószínűleg sokáig eláll, de erre nincs adat, nálunk mindig gyorsan elfogy.

Ebből a mennyiségből 5 kicsi üvegnyi lekvár készül.



Borsmenta–tipp 1: használjunk kisebb befőttesüvegeket! Praktikusabb, és jobban el is áll benne a lekvár.

Borsmenta-tipp 2: a makacs ragasztómaradékot hiába próbálod körömkefével, áztatással, forró vízzel eltávolítani, soha nem lesz tökéletes. A mosószóda-étolaj keverékkel azonban könnyedén megtisztítható a felület. Készíts masszát, kend be vele az üveget, néhány perc múlva töröld le, és ta-dámm! Gyönyörű lesz. 

Zero waste (hulladékhasznosítási) tanács: ha nincs otthon üvegünk, kérdezzük meg a szomszédokat és az ismerősöket, így általában összejön az a néhány darab, ami szükséges. Ha több kellene, nézzük meg a hulladékcserebere-hulladékvadász oldalakat, ott – máskor is – jó eséllyel megtaláljuk, amit keresünk. (Én például a „Budapest Minden Ingyen” csoportból szereztem be 30 egyformát.)
 
:
Fotó:
Klich Zsuzsa

címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (69) balatonfüred csopaki borvidék (8) beszélgetünk (14) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (266) borász (32) borászok borásza (5) borbár (28) borfesztivál (27) bori mami (5) boriroda (11) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (25) borshanta (12) borterasz (14) borteszt (90) bortúra (22) borvacsora (14) borverseny (14) bott pince (29) bottszerda (21) budapest (189) cabernet franc (7) cava (7) CEWI (13) csirke (6) csokoládé (10) cukrászda (11) dél-balaton (4) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (75) eger (34) egészséges (5) egri csillag (4) erdőbénye (6) étterem (124) etyek (11) etyeki kúria (9) fehérbor (16) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (54) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) hárslevelű (10) heimann (8) húsvét (8) interjú (102) iszunk (4) kadarka (13) káli-medence (4) karácsony (15) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (10) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (55) kovács nimród winery (7) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (7) laposa birtok (5) leves (10) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (36) merlot (12) michelin-csillag (8) monyo brewing co (5) mór (5) művészinterjú (10) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (13) olaszrizling (22) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (9) pálinkaverseny (7) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pezsgő (49) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (7) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (129) rosalia (5) rozé (29) saláta (7) sanzon (6) sauvignon blanc (8) somló (11) sommelier (10) soproni borvidék (12) sör (41) sós (60) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (7) super 12 (4) sütemény (28) süti (15) svét (16) syrah (6) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (26) szekszárd (27) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) tállya (9) támogatott írás (6) tanfolyam (4) tarcal (8) tavasz (12) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (7) tészta (8) tesztelünk (4) tokaj (111) tokaj-hegyalja (70) tokaji aszú (29) tudnivalok (4) túra (4) utazás (19) vacsora (9) verseny (10) villány (7) villányi borvidék (39) vörösbor (34) vylyan (10) zenit (5) zöld veltelíni (4)