Főzünk

Márványkuglóf

Márványkuglóf című cikk borítóképe
2017. 04. 10. | Varga Anita
A legjobb húsvéti reggeli annak, aki nem feltétlenül kedveli a hagyományos sonkás-tormás-tojásos vonalat…

A klasszikus. A meghitt családi összejövetelek, az ünnepek hangulatát idéző. A puha, az omlós, a porcukorral gazdagon meghintett, legyen tél vagy tavasz, bármikor jöhet, az élvezetek halmozásaképp egy kanálnyi házi lekvárral megkenve is akár. Ha mázlink volt, sütés előtt még maradt egy kis csokis rész a keverőtálban, amit koszos ujjakkal tisztára lehetett törölni, kit érdekelt, hogy nyers tojás van benne, amitől megfájdulhat a hasunk. A legjobb húsvéti reggeli annak, aki nem feltétlenül kedveli a hagyományos sonkás-tormás-tojásos vonalat. És ha marad belőle délutánra is, egy pohár természetes édes bort kínáljunk mellé.

Hozzávalók:

  • 25 deka puha vaj
  • 30 deka cukor
  • 1 vaníliarúd
  • 2 egész tojás és 3 tojássárgája
  • 30 deka finomliszt
  • 7 g sütőpor
  • csipet só
  • 3 és fél deci tej
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • kevés olvasztott vaj és egy fél maréknyi liszt, hogy a tészta ne ragadjon bele a formába
  • porcukor a tálaláshoz

Elkészítés:

  1. A vajat a cukorral és a rúdból kikapart illatos vaníliával robotgép segítségével jól összedolgozzuk. Fontos hogy a vaj tényleg puha legyen, készítsük ki jó előre, mert különben csomók maradhatnak a tésztában. A masszában egyenként elvegyítjük az egész tojásokat, majd a tojássárgákat is.
  2. A lisztet, a sütőport és a sót egy külön tálban összekeverjük. A robotgépet alacsony fokozatra kapcsoljuk, és lassan adagolva, felváltva hozzávegyítjük a lisztes keveréket, illetve a tejet. Sima, csomómentes tésztát készítünk.
  3. A tésztánkat megfelezzük. Itt nem érdemes hajszálpontosnak lennünk, elég, ha szemmértékkel dolgozunk. Az egyik részéhez hozzákeverjük a 3 evőkanál kakaóport, ettől ez a fele egy kicsit úgyis sűrűbb lesz, és a nehezebb fajsúly miatt a sima és a kakaós részek nem fognak teljesen összekeveredni.
  4. Egy klasszikus kuglófsütő formára lesz szükségünk, ami nagyjából 23 centi átmérőjű és 11 centi magas. Miután kivajaztuk-kiliszteztük, ebbe öntjük bele először a sima, majd a kakaós részt, szépen csurgatva, nem zuhintva. Egy fakanál segítségével kicsit felkeverjük a tésztánkat, köröket írunk le benne, amennyire a forma szűkössége engedi, de csak annyira, hogy márványos hatást érjünk el vele, azaz ne keveredjen össze a két különböző szín. Itt lehet kicsit játszadozni a mintákkal. :)
  5. 175 ºC-ra előmelegített sütőbe toljuk, és először 30 percig sütjük, ezt követően letakarjuk alufóliával, és adunk neki még 25 percet, hogy a belseje is szépen átsüljön anélkül, hogy a teteje odaégne. Mielőtt kivesszük, érdemes beleszúrni egy hurkapálcát, hogy lássuk, valóban elkészült-e a süteményünk, hiszen a sütési idő függhet magától a sütőtől is.
  6. A formában hagyjuk kihűlni – ha bírjuk –, majd óvatosan szedjük ki belőle. Naná, hogy porcukorral meghintve tálaljuk.

Kellemes húsvétra hangolódást mindenkinek!

Fotó:
Varga Anita