Vissza
Főzünk

Medvehagyma-krémleves

Medvehagyma-krémleves című cikk borítóképe
2019. 04. 08. | Klich Zsuzsa
A medvehagyma a tavasz csodás ajándéka, szedegetni, elkészíteni és kóstolgatni egyaránt élvezetes. Mi most egy isteni krémlevest főztünk belőle, íme a recept…

A hó még alig olvadt el, vagy a magasabban fekvő helyeken talán még el sem olvadt, amikor bátor fejét kidugja alóla a tavasz első hírnöke, a hóvirág. A medvehagyma mindjárt utána jelenik meg a hegyekben, jellegzetes, friss fokhagymaillattal vonva be a termőhely környékét.

Ezt az üdezöld, sokoldalúan felhasználható növényt nemcsak mi, hanem a medvék is nagyon szeretik, innen kapta a nevét. Hazánkban leginkább a Zselicben és a Gerecse hegységben, valamint Orfű környékén terem, a természetvédelmi területek kivételével gyűjtése bárhol engedélyezett, de a szabályok értelmében fejenként naponta csupán 2 kg-ot szedhetünk belőle. Gyűjtéskor ügyeljünk arra, hogy egy-egy tőről csak egy levelet csípjünk le, mert így a növény virágot hozhat, majd elszórja a magját, és jövőre is lesz mit szednünk.

A medvehagyma virága hófehér és nagyon szép, de ha a növény már virágot hozott, az íze kevésbé élvezhető, így a gyűjtögetés csak a virágzás előtti időszakban javasolt. Szedésekor nem árt az óvatosság, ugyanis könnyű összetéveszteni a gyöngyvirág és az őszi kikerics levelével, amelyek viszont súlyosan mérgezőek. A medvehagyma szerencsére átható fokhagymaillatot áraszt, míg a másik két növény nem, ezért egyszerűen felismerhetjük.

Medvehagymát szedni remek móka, a család apraja-nagyja imádja, és a hosszú, erdőben tett séta után az étel is sokkal jobban ízlik. Süthetünk vele quiche-t, pogácsát, de ízeit nyersen „beharsintva”, vagy a belőle készült krémlevesben mutatja meg legintenzívebben.

Hozzávalók:

  • 1 nagy csokor medvehagyma
  • 3 dkg vaj
  • 1 evőkanál liszt
  • 8 dl zöldségleves (lehet kockából is)
  • 1 dl fehérbor
  • só, bors
  • 2 dl főzőtejszín


A tetejére
  • pirított kenyérkocka vagy pirított mandulaforgács, esetleg kockára vágott camembert vagy tofu
  • néhány csepp főzőtejszín, díszítésnek

Elkészítés:

1. A felvágott medvehagymát a vajon megdinszteljük, majd megszórjuk a liszttel, és elkeverjük.

2. Keveset pirítjuk, megsózzuk, megborsozzuk, aztán apránként, folytonos keverés közben felöntjük a borral, majd a levessel, és 5-6 percet főzzük.

3. Botmixerrel vagy turmixgépben pürésítjük.

4. A tejszínt öntsük egy külön tálba, kanalazzunk hozzá a forró levesből, keverjük csomómentesre, majd a levest húzzuk le a tűzről, és a tejszínt keverjük hozzá.

5. 2-3 perc alatt összeforraljuk, kóstolás után esetleg még sózzuk.

Tálalhatjuk pirított kenyérkockákkal vagy pirított mandulaforgáccsal, de jól illik hozzá a camembert sajt és a tofu is! A tetejére csöppentett tejszín szépen díszíti.

Borsmenta-tipp 1.: dúsabb, tartalmasabb levest kapunk, ha belefőzünk és beleturmixolunk egy közepes krumplit.

Borsmenta-tipp 2.: készíthetünk belőle pesztót, de le is fagyaszthatjuk. Így salátába már nem lesz jó, de levesnek kitűnő. Hálásak leszünk érte a szezonon kívüli időszakban.

Fotó:
Klich Zsuzsa