Vissza
Főzünk

Medvehagymás-padlizsános lasagne

Medvehagymás-padlizsános lasagne című cikk borítóképe
2020. 04. 19. | Szabó Edit
A lasagne a legnépszerűbb olasz ételek egyike, variációinak száma végtelen. Még tart a medvehagymaszezon, készítsük hát azzal!

Az áprilisi erdő tündökletes, az ember szinte elvész a színek, a formák és az illatok gazdagságában. Még van ibolya, de már virágzik a medvehagyma, így hát amikor megszedtük a szükséges mennyiségű levelet, tépjünk le néhány szál virágot is. Ételeinket, salátáinkat nagyon jól lehet díszíteni vele: az ibolya íze kicsit édeskés, a medvehagyma virágja pedig a levelek ízét idézi.

A lasagne hozzávalói:

  • 2 nagy csokor medvehagyma
  • 2 közepes padlizsán
  • 1 csomag lasagnetészta
  • 1 üveg szószsűrűségű házi paradicsomlé (boltban is vásárolhatjuk)
  • 1 dl étolaj
  • 10 dkg reszelt sajt
  • só, bors

A besamelhez:

  • 10 dkg vaj vagy margarin
  • 3 púpos evőkanál finomliszt
  • 1 liter tej
  • só, szerecsendió

Hónapos retek, medvehagyma és erdei virágok a díszítéshez



Elkészítés:

1. A padlizsánt meghámozzuk, kockára vágjuk, sózzuk, és hagyjuk, hogy egy kicsit levet eresszen.

2. A medvehagymát megmossuk, lecsepegtetjük, és nagyjából 1 cm-es csíkokra vágjuk.

3. Serpenyőben olajat hevítünk, beletesszük a padlizsánt (a leve nélkül), sózzuk, borsozzuk, majd fedő alatt párolni kezdjük. Amikor már félig megpárolódott, hozzáadjuk a csíkokra vágott medvehagymaleveleket. Összekeverjük, és együtt pároljuk addig, míg a levelek összeesnek és pépessé válnak, a padlizsánt pedig könnyedén össze tudjuk nyomni a fakanállal.

4. A besamelhez megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a lisztet, összekeverjük, majd folytonos keverés közben apránként felöntjük annyi tejjel, hogy mártássűrűségű masszát kapjunk. (Ezt a műveletet már csak akkor végezzük el, amikor a padlizsán majdnem megpuhult, a besamel ugyanis álltában is sűrűsödik, nem jó sokáig tartogatni.) Sózzuk, hozzáadjuk a szerecsendiót, és félretesszük.

5. Egy téglalap alakú tűzálló edény alját kivajazzuk, majd belekanalazzuk a besamel negyedét, és szétterítjük benne. Ráhelyezzük a tésztalapocskákat, egymás mellé, ügyesen, hogy kitöltsék a tál alját. Az nem baj, ha a szélei egy kicsit egymásra lógnak. Rákanalazzuk a besamel második negyedét, és egyenletesen elosztjuk rajta. Erre jön a padlizsános-medvehagymás töltelék fele. Egyenletesen elterítjük, és a tetejére bőséges mennyiségű paradicsomszószt kanalazunk. Ez lesz az első réteg. Jöhetnek újra a tésztalapok, a besamel, majd a töltelék, és a tetejére ismét paradicsomszószt kanalazunk. Ezt a réteget is lezárjuk egy sor tésztalappal, a tetején egyenletesen eloszlatjuk a maradék besamelt, megszórjuk reszelt sajttal, és már mehet is a sütőbe.

6. 180 fokon 40-50 percig sütjük. Akkor kész, ha megpirult a tetején a sajt – addigra valószínűleg a tésztalapok is megpuhultak a besameles-paradicsomos szaftban.
(Ebből a mennyiségből nagyjából 6 adag lasagne készül.)

Tálaláskor a tányérok alját megszórjuk metéltre vágott medvehagymával vagy más salátalevéllel, hozzákeverjük a kockára vágott piros retkeket, és erre a fészekre ültetjük a lasagnekockát. Végül az egészet finoman megszórjuk az ehető erdei virágokkal.

Fotó:
Szabó Edit - honlap