Vissza

Medvehagymás-padlizsános lasagne

2020.04.19. | Szabó Edit
A lasagne a legnépszerűbb olasz ételek egyike, variációinak száma végtelen. Még tart a medvehagymaszezon, készítsük hát azzal!
 


Az áprilisi erdő tündökletes, az ember szinte elvész a színek, a formák és az illatok gazdagságában. Még van ibolya, de már virágzik a medvehagyma, így hát amikor megszedtük a szükséges mennyiségű levelet, tépjünk le néhány szál virágot is. Ételeinket, salátáinkat nagyon jól lehet díszíteni vele: az ibolya íze kicsit édeskés, a medvehagyma virágja pedig a levelek ízét idézi.


 
 
A lasagne hozzávalói:
 
  • 2 nagy csokor medvehagyma
  • 2 közepes padlizsán
  • 1 csomag lasagnetészta
  • 1 üveg szószsűrűségű házi paradicsomlé (boltban is vásárolhatjuk)
  • 1 dl étolaj
  • 10 dkg reszelt sajt
  • só, bors


A besamelhez:
 
  • 10 dkg vaj vagy margarin
  • 3 púpos evőkanál finomliszt
  • 1 liter tej
  • só, szerecsendió
 
Hónapos retek, medvehagyma és erdei virágok a díszítéshez
 


Elkészítés:

 
1. A padlizsánt meghámozzuk, kockára vágjuk, sózzuk, és hagyjuk, hogy egy kicsit levet eresszen.

2. A medvehagymát megmossuk, lecsepegtetjük, és nagyjából 1 cm-es csíkokra vágjuk.

3. Serpenyőben olajat hevítünk, beletesszük a padlizsánt (a leve nélkül), sózzuk, borsozzuk, majd fedő alatt párolni kezdjük. Amikor már félig megpárolódott, hozzáadjuk a csíkokra vágott medvehagymaleveleket. Összekeverjük, és együtt pároljuk addig, míg a levelek összeesnek és pépessé válnak, a padlizsánt pedig könnyedén össze tudjuk nyomni a fakanállal.
 
4. A besamelhez megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a lisztet, összekeverjük, majd folytonos keverés közben apránként felöntjük annyi tejjel, hogy mártássűrűségű masszát kapjunk. (Ezt a műveletet már csak akkor végezzük el, amikor a padlizsán majdnem megpuhult, a besamel ugyanis álltában is sűrűsödik, nem jó sokáig tartogatni.) Sózzuk, hozzáadjuk a szerecsendiót, és félretesszük.


 
5. Egy téglalap alakú tűzálló edény alját kivajazzuk, majd belekanalazzuk a besamel negyedét, és szétterítjük benne. Ráhelyezzük a tésztalapocskákat, egymás mellé, ügyesen, hogy kitöltsék a tál alját. Az nem baj, ha a szélei egy kicsit egymásra lógnak. Rákanalazzuk a besamel második negyedét, és egyenletesen elosztjuk rajta. Erre jön a padlizsános-medvehagymás töltelék fele. Egyenletesen elterítjük, és a tetejére bőséges mennyiségű paradicsomszószt kanalazunk. Ez lesz az első réteg. Jöhetnek újra a tésztalapok, a besamel, majd a töltelék, és a tetejére ismét paradicsomszószt kanalazunk. Ezt a réteget is lezárjuk egy sor tésztalappal, a tetején egyenletesen eloszlatjuk a maradék besamelt, megszórjuk reszelt sajttal, és már mehet is a sütőbe.
 
6. 180 fokon 40-50 percig sütjük. Akkor kész, ha megpirult a tetején a sajt – addigra valószínűleg a tésztalapok is megpuhultak a besameles-paradicsomos szaftban.
(Ebből a mennyiségből nagyjából 6 adag lasagne készül.)


 
Tálaláskor a tányérok alját megszórjuk metéltre vágott medvehagymával vagy más salátalevéllel, hozzákeverjük a kockára vágott piros retkeket, és erre a fészekre ültetjük a lasagnekockát. Végül az egészet finoman megszórjuk az ehető erdei virágokkal.
 
:
Fotó:
Szabó Edit -

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (118) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (22) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (7) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (286) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (107) eger (69) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (85) furmint február (15) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (14) kovács nimród (4) kovács nimród winery (14) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (24) london (20) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (45) olaszrizling (30) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (244) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (98) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (16) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (19) tészta (17) tesztelünk (206) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (18) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (15) utazás (77) utazási tippek (37) utazunk (40) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (30) villányi borvidék (90) vörösbor (139) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)