Vissza
Főzünk

Meleg saláta hagymával és szalonnával

Meleg saláta hagymával és szalonnával című cikk borítóképe
2019. 04. 15. | Klich Zsuzsa
Saláta szalonnával, ráadásul melegen? Miért ne? Ez a recept igazán menő, érdemes kipróbálni…

A saláta mindenki szerint egy könnyű és diétás fogás. De akkor hogy kerül bele bacon? Ez aztán a meglepő! Pedig elég belegondolni, és azonnal rájövünk, hogy egyes vitaminok zsírban oldódnak, és ki mondta, hogy ez a zsír csak extra szűz olívaolaj lehet? Érdemes megkóstolni ezt a meleg előételt, ami könnyű és finom, rengeteg az új íz benne, mégis megfelel a klasszikus magyar ízlésnek. Aki eddig azt gondolta, hogy salátát enni annyi tesz, mint ízetlen zöldségek rágcsálása után éhen maradni, az most sürgősen vegye meg a hozzávalókat, és vonuljon be a konyhába. Megéri!

Hozzávalók:

  • 2 fej lila hagyma
  • 6 szelet bacon
  • néhány kakukkfűágacska
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 marék fenyőmag
  • 5-6 marék rukola (borsmustár) és bébispenót (felesben)
  • 1-2 evőkanál balzsamecet
  • parmezánforgács


Elkészítés:

1 A baconszeleteket vágjuk tenyérnyi darabokra (össze fog sülni!), hevítsünk fel egy serpenyőt, pirítsuk meg ropogósra, majd vegyük ki pihenni.

2. Amíg a bacon sül, a lila hagymákat hámozás után vágjuk négybe, aztán újra ketté, hogy a végén 8 darabban legyenek.

3. A serpenyőbe löttyintsünk kicsi olívaolajat, dobjuk bele a kakukkfűágakat, a hagymadarabokat és a fenyőmagot egy csipet sóval.

4. Forgassuk össze közepes lángon kb. öt percig, csak párolódjon meg, ne süljön feketére!

5. Borítsuk az egészet egy nagy tálba, dobjuk rá a salátákat, locsoljuk meg a balzsamecettel, forgassuk bele a hagymás keveréket és a bacont.

6. Krumplihámozóval forgácsoljunk rá parmezánt, és gyorsan, azon melegében tálaljuk!



Borsmenta-tipp: próbáljuk ki más salátákkal is, a rukola mellé nagyon finom a fodros vagy a madársaláta is!

Hulladékcsökkentési tipp: nagyon hívogató az előre mosott, csomagolt zöldsaláta, de vásárolható a piacon, a kistermelőktől csomagolás nélküli, friss, hazai termék! Ha lehetőségünk van, válasszuk inkább azt!

Megjegyzés: az eredeti receptre Jamie Oliver egyik könyvében bukkantunk rá. Ott Remek meleg egyveleg néven fut, és valóban az, aminek mondják. Egyszerű, gyors, különleges!

Fotó:
Klich Zsuzsa