Vissza

Narancsos csokitorta

2018.03.19. | Varga Anita
Ez az egyik legízletesebb csokitorta, amit valaha kóstoltunk. Nem kell megijedni, a recept hosszú, de a torta elkészítése cseppet sem bonyolult, és még csak nem is annyira időigényes...
 

Ezt a tortát a bűntudatom enyhítése végett készítettem el a srácoknak. Nem jött be: a bűntudat megmaradt, csak metamorfózison esett át – most már amiatt van, hogy nem bírtam én sem abbahagyni az evést. Eddig volt egy tuti biztos csokoládébomba receptünk: szülinapra, vasárnapra, náthára, fogvesztésre, vagy csak úgy, de mindig azt kérték. Most már lassan egy hete esszük ezt a másikat, és azóta még egyik gyerek se panaszkodott.

A tésztája nagyon egyszerű, a bögrés elv alapján összeállítható, csak arra kell figyelni, hogy ugyanazt a bögrét használjuk. A krémje pedig főzött vajas dobostortakrém. Habos, omlós, olvadós, mmmm… mennyei!



Hozzávalók

A tésztához:
  • 1,5 bögre liszt
  • 1,5 bögre cukor
  • 3/4 bögre holland kakaópor
  • 1,5 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál só
  • 1 narancs reszelt héja
  • 2 nagy tojás
  • 3/4 csésze író (boltban kapható, de ha nincs, az sem baj, elkészíthető ugyanennyi tejjel, amihez hozzáadunk 1 teáskanál friss citromlevet, 3-4 percig állni hagyjuk, és máris használhatjuk)
  • 3/4 csésze frissen facsart narancslé
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 5 evőkanál olaj
     
A krémhez:
  • 4 nagy tojás
  • 20 dkg cukor
  • 2 evőkanál holland kakaópor
  • 10 dkg 74%-os étcsokoládé
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 20 dkg puha vaj


Elkészítés:

1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
2. A tészta hozzávalóit a robotgép táljába mérjük, és rövid idő alatt sima, egynemű tésztát keverünk belőle. 
3. Az eredeti recept alapján 2 darab 20 cm átmérőjű sütőformába öntjük, az egyik lesz a tortánk alja, középen a krém, rajta a másik megsült tészta. Az én formám azonban picit nagyobb, így a 17 cm-eset használtam, és abban olyan szépen feljött, hogy végül két külön tortácska lett belőle… Ja, természetesen dupla annyi krémmel. wink
4. A formák aljába sütőpapírt terítünk, és a kikevert tésztát – megfelezve, egyesével – ráöntjük.
5. Mehetnek is az előmelegített sütőbe, amiben a hőfokot most visszavesszük 170 fokra. Nagyjából 30-35 perc alatt sülnek készre.
6. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy jó-e már, de vigyázzunk, hogy ne száradjon ki, inkább maradjon kissé tapadós a tészta!
7. A kisült tortalapokat rácsra tesszük és kihűtjük.
8. Amíg a tészta sül, elkészítjük a krémet.
9. Két lábosra lesz szükségünk. Az egyik picit kisebb átmérőjű legyen, ebbe öntünk 2 ujjnyi vizet, és elkezdjük melegíteni, forralni, de nem kell túl magas hőfokon.
10. Ráhelyezzük a nagyobb átmérőjű edényt, amibe előzőleg beleütöttük az egész tojásokat, és kimértük a cukrot. Egy habverővel addig kevergetjük, amíg a krém jól besűrűsödik. Ez 10-12 percet vesz igénybe.
11. Elzárjuk alatta a lángot, a krémbe szórjuk a 2 evőkanál kakaóport, elkeverjük, majd beletördeljük a csokoládét, és hozzáadjuk a vaníliát is. Addig kevergetjük, amíg a csokoládé felolvad, és a krém szép fényes, egynemű lesz.
12. Félretesszük, és kicsit kihűtjük.
13. Amikor a krém kihűlt, a robotgép táljába szedjük, és a puha vajjal kihabosítjuk.
14. Tortatálra tesszük az egyik tortalapot, gazdagon kenünk rá a krémből. Ne sajnáljuk, úgy az igazi és mutatós, ha a közepébe ugyanannyi krém kerül, mint a tetejére.
15. Rátesszük a másik lapot, majd a maradék krémmel vastagon bevonjuk az egész tortát. 1-2 órára hűtőbe tesszük, azután tálaljuk.



A krémet én nem étcsokiból kevertem ki, hanem a télen felhalmozott tejcsokikészlethez nyúltam, és kicsivel kevesebb cukrot adtam hozzá. Szerintem érdemes így is kipróbálni!

 
Fotó:
Varga Anita

címkék

amerika (4) aprókertek (13) ausztria (5) az év bortermelője (6) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (31) balassa bor (4) balaton (97) balatonboglári borvidék (11) balatonfüred csopaki borvidék (18) balla géza (7) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (17) biodinamikus (7) bocuse d'or (9) bor (288) borász (52) borászok borásza (11) borbár (35) borfesztivál (35) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (46) borshanta (21) borterasz (16) borteszt (230) bortúra (27) borvacsora (19) borvendéglő (5) borverseny (27) bott frigyes (5) bott pince (31) bottszerda (21) brut (13) budai zöld (4) budapest (214) cabernet franc (12) cabernet sauvignon (10) cava (7) CEWI (14) chardonnay (5) csányi pincészet (6) csirke (10) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (16) dél-balaton (8) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (90) eger (63) egészséges (10) egri csillag (8) egzotikus (10) eper (5) erdőbénye (6) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (149) etyek (23) etyek budai borvidék (24) etyeki kúria (15) ezerjó (4) fehérbor (68) fesztivál (44) figula (4) franc&franc (6) franciaország (5) friss (4) frittmann (6) furmint (82) furmint február (12) gál szőlőbirtok és pincészet (4) gere attila pincészete (4) gin (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (4) hárslevelű (19) hawaii (7) házhozszállítás (4) heimann (9) húsvét (9) indiai (8) interjú (142) iszunk (11) juhfark (11) kadarka (33) káli-medence (9) karácsony (26) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (21) kéknyelű (15) kenyér (10) késői szüret (5) koktél (12) könnyű (15) környezettudatosság (5) koronavírus (29) kóstoló (59) kovács nimród winery (11) köveskál (4) közben esznek (10) kreinbacher birtok (10) külföld (10) kunsági borvidék (16) laposa birtok (5) leves (19) london (19) luka enikő (4) mád (12) magnamátra (11) mátra (60) mediterrán (4) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (4) michelin-csillag (9) miskolc (9) monyo brewing co (6) mór (9) művészinterjú (18) narancsbor (4) natúr bor (4) nemzetközi borvásár (4) nyár (15) nyaralás (5) nyári (5) olaszország (32) olaszrizling (27) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (5) pálinka (16) pálinkaverseny (11) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (7) pázmánd (18) pécs (9) pékség (5) pét-nat (14) pezsgő (90) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (21) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (9) recept (198) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (45) saláta (11) sanzon (8) sárospatak (4) sauska (6) sauvignon blanc (33) sebestyén (4) somló (39) sommelier (11) soproni borvidék (16) sör (45) sós (83) spanyolország (15) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (44) süti (16) svét (19) syrah (7) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (84) száraz szamorodni (5) szekszárd (49) szekszárdi borvidék (6) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (15) szentesi józsef (5) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) tállya (13) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (10) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (9) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természetes bor (9) tészta (15) tesztelünk (144) tokaj (145) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (104) tokaji aszú (40) torta (4) tramini (5) tudnivalok (4) túra (7) utazás (57) utazási tippek (16) utazunk (29) vacsora (11) váli péter (4) vega (5) velencei-tó (6) verseny (13) veszprém (4) villány (25) villányi borvidék (75) vörösbor (107) vylyan (27) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (8) zsirai pincészet (4)