Vissza
Főzünk

Paraj sülve-főve

Paraj sülve-főve című cikk borítóképe
2018. 11. 12. | Klich Zsuzsa
Íme két ellenállhatatlan spenótos recept. A parajtorta nagyszerű előétel, de akár egy könnyű ebéd is lehet, a spenótfőzelék viszont ebédre is, vacsorára is kitűnő választás…

A spenót Perzsiából származik. Innen a mórok vitték tovább Spanyolországba, ahonnan elterjedt egész Európában. Hazánkban is igen népszerű, főzelékként salátaként, bonyolultabb ételek kiegészítőjeként egyaránt megtalálható a magyar konyhában. A fagyasztott változattal könnyen és gyorsan lehet dolgozni, de ha tehetjük, vegyük meg inkább frissen a piacon. Igaz, hogy tisztítani egy kicsit macerás, de gyorsan halad, cserébe egészséges, és nagyon finom.
Nézzünk most két egyszerű receptet, hogy a család minden tagja elégedett legyen.

Megjegyzés: az eredeti receptekben 50 dkg spenót szerepel, de mi megfeleztük a mennyiségeket, hogy mindkét változatot bemutathassuk.

Krémes parajtorta


(Stahl Judit receptje alapján)

Hozzávalók:

  • 25 dkg zsenge parajlevél, megtisztítva
  • 1 tojás
  • 1 dl tejszín
  • 10 dkg reszelt parmezán
  • 10 dkg bacon, apróra vágva (az eredeti recept pármai sonkát ír, de baconnel is nagyon finom!)
  • só, bors
  • szerecsendió (ha lehet, frissen reszelt)
Egy ekkora adag egy személynek főétel, két személynek előétel.

Elkészítés:

  1. A sütőt előmelegítjük 190 fokra.
  2. Egy nagyobb edényben vizet forralunk.
  3. A parajt jó alaposan lemossuk. A nagyobb leveleket egyenként, lehetőleg folyó víz alatt tisztítsuk meg. A vaskosabb leveleknek félbehajtva vágjuk ki a szárát. A zsengéknek nem szükséges.
  4. Ha kész, egy percre lobogó, forró vízbe dobjuk a leveleket, majd szűrőkanállal kiszedjük, lecsepegtetjük, és ujjnyi csíkokra vágjuk.
  5. Összekeverjük a tejszínt a tojással, fűszerezzük, beleszórjuk a parmezánt és a sonka- vagy szalonnadarabkákat.
  6. Belekeverjük a spenótcsíkokat.
  7. Hőálló edénybe kanalazzuk (kb. 3-4 cm magas legyen a spenótos massza, akkor sül át megfelelően).
  8. 25-30 perc alatt készre sütjük.

Spenótfőzelék

Hozzávalók:

  • 25 dkg zsenge parajlevél, megtisztítva
  • 2 dl tej
  • 1 dl tejszín
  • fél zsemle vagy egy kis szelet kenyér
  • 1 teáskanál sós, szárított zöldségkeverék
  • só és bors
  • 1 teáskanál olaj
  • 1 gerezd fokhagyma
Ebből a mennyiségből két személy számára készíthetünk főételt.

Elkészítés:

  1. A zsemlét apró kockákra vágjuk, tejszínnel leöntjük. Átforgatjuk, hogy alaposan megázzon.
  2. Egy nagyobb edényben vizet forralunk.
  3. Ha kész, egy percre lobogó, forró vízbe dobjuk a leveleket, majd szűrőkanállal kiszedjük, lecsepegtetjük, és ujjnyi csíkokra vágjuk.
  4. Az olajon átforgatjuk a spenótleveleket, ráöntjük a tejet, fűszerezzük, belereszeljük a fokhagymát.
  5. Belekeverjük a tejszínes zsemlét, picit még forraljuk, kézi mixerrel a kívánt állagúra turmixoljuk.

  • készülhet fagyasztott spenótból is, az eljárás ugyanez. Bátran főzhetjük a többszörösét is, annyira finom, hogy biztosan el fog fogyni. Tükörtojással a legjobb!

Fotó:
Klich Zsuzsa