Vissza

Paraj sülve-főve

2018.11.12. | Klich Zsuzsa
Íme két ellenállhatatlan spenótos recept. A parajtorta nagyszerű előétel, de akár egy könnyű ebéd is lehet, a spenótfőzelék viszont ebédre is, vacsorára is kitűnő választás…

A spenót Perzsiából származik. Innen a mórok vitték tovább Spanyolországba, ahonnan elterjedt egész Európában. Hazánkban is igen népszerű, főzelékként salátaként, bonyolultabb ételek kiegészítőjeként egyaránt megtalálható a magyar konyhában. A fagyasztott változattal könnyen és gyorsan lehet dolgozni, de ha tehetjük, vegyük meg inkább frissen a piacon. Igaz, hogy tisztítani egy kicsit macerás, de gyorsan halad, cserébe egészséges, és nagyon finom.
Nézzünk most két egyszerű receptet, hogy a család minden tagja elégedett legyen.

Megjegyzés: az eredeti receptekben 50 dkg spenót szerepel, de mi megfeleztük a mennyiségeket, hogy mindkét változatot bemutathassuk.
 
Krémes parajtorta
 
(Stahl Judit receptje alapján)


 
 
Hozzávalók:
  • 25 dkg zsenge parajlevél, megtisztítva
  • 1 tojás
  • 1 dl tejszín
  • 10 dkg reszelt parmezán
  • 10 dkg bacon, apróra vágva (az eredeti recept pármai sonkát ír, de baconnel is nagyon finom!)
  • só, bors
  • szerecsendió (ha lehet, frissen reszelt)
Egy ekkora adag egy személynek főétel, két személynek előétel.
 
Elkészítés:
 
  1. A sütőt előmelegítjük 190 fokra.
  2. Egy nagyobb edényben vizet forralunk.
  3. A parajt jó alaposan lemossuk. A nagyobb leveleket egyenként, lehetőleg folyó víz alatt tisztítsuk meg. A vaskosabb leveleknek félbehajtva vágjuk ki a szárát. A zsengéknek nem szükséges.
  4. Ha kész, egy percre lobogó, forró vízbe dobjuk a leveleket, majd szűrőkanállal kiszedjük, lecsepegtetjük, és ujjnyi csíkokra vágjuk.
  5. Összekeverjük a tejszínt a tojással, fűszerezzük, beleszórjuk a parmezánt és a sonka- vagy szalonnadarabkákat.
  6. Belekeverjük a spenótcsíkokat.
  7. Hőálló edénybe kanalazzuk (kb. 3-4 cm magas legyen a spenótos massza, akkor sül át megfelelően).
  8. 25-30 perc alatt készre sütjük.
 

 
Spenótfőzelék
 
 
Hozzávalók:
  • 25 dkg zsenge parajlevél, megtisztítva
  • 2 dl tej
  • 1 dl tejszín
  • fél zsemle vagy egy kis szelet kenyér
  • 1 teáskanál sós, szárított zöldségkeverék
  • só és bors
  • 1 teáskanál olaj
  • 1 gerezd fokhagyma
Ebből a mennyiségből két személy számára készíthetünk főételt.



Elkészítés:
  1. A zsemlét apró kockákra vágjuk, tejszínnel leöntjük. Átforgatjuk, hogy alaposan megázzon.
  2. Egy nagyobb edényben vizet forralunk.
  3. Ha kész, egy percre lobogó, forró vízbe dobjuk a leveleket, majd szűrőkanállal kiszedjük, lecsepegtetjük, és ujjnyi csíkokra vágjuk.
  4. Az olajon átforgatjuk a spenótleveleket, ráöntjük a tejet, fűszerezzük, belereszeljük a fokhagymát.
  5. Belekeverjük a tejszínes zsemlét, picit még forraljuk, kézi mixerrel a kívánt állagúra turmixoljuk.
 
 
  • készülhet fagyasztott spenótból is, az eljárás ugyanez. Bátran főzhetjük a többszörösét is, annyira finom, hogy biztosan el fog fogyni. Tükörtojással a legjobb!

 
:
Fotó:
Klich Zsuzsa

címkék

amerika (4) aprókertek (17) ausztria (5) az év bortermelője (6) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (33) balassa bor (4) balaton (99) balatonboglári borvidék (12) balatonfüred csopaki borvidék (19) balla géza (7) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (17) biodinamikus (8) bocuse d'or (9) bor (289) borász (52) borászok borásza (11) borbár (35) borfesztivál (35) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (52) borshanta (21) borterasz (16) borteszt (244) bortúra (27) borvacsora (19) borvendéglő (5) borverseny (27) bott frigyes (5) bott pince (31) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (219) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (10) cava (7) CEWI (14) chardonnay (5) csányi pincészet (8) csirke (10) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (8) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (92) eger (64) egészséges (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (6) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (152) etyek (24) etyek budai borvidék (24) etyeki kúria (16) ezerjó (4) fehérbor (75) fesztivál (44) figula (4) franc&franc (7) franciaország (5) friss (4) frittmann (6) furmint (83) furmint február (13) gál szőlőbirtok és pincészet (4) gere attila pincészete (5) gin (13) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (4) hárslevelű (20) hawaii (7) házhozszállítás (4) heimann (9) húsvét (9) indiai (9) interjú (144) iszunk (11) juhfark (19) kadarka (33) káli-medence (9) karácsony (26) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (21) kéknyelű (15) kenyér (10) késői szüret (5) koktél (12) könnyű (15) környezettudatosság (5) koronavírus (29) kóstoló (59) kovács nimród winery (12) köveskál (4) közben esznek (10) kreinbacher birtok (10) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (16) laposa birtok (5) leves (19) london (19) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) mátra (61) mediterrán (4) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (4) michelin-csillag (9) miskolc (9) monyo brewing co (6) mór (9) művészinterjú (18) narancsbor (4) natúr bor (4) nemzetközi borvásár (4) nyár (15) nyaralás (5) nyári (5) olaszország (36) olaszrizling (27) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (5) pálinka (17) pálinkaverseny (12) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (7) pázmánd (22) pécs (9) pékség (6) pét-nat (14) pezsgő (93) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (9) recept (203) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (11) sanzon (8) sárospatak (4) sauska (6) sauvignon blanc (33) sebestyén (4) somló (46) sommelier (11) soproni borvidék (16) sör (45) sós (83) spanyolország (16) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (44) süti (16) svét (19) syrah (8) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (84) száraz szamorodni (5) szekszárd (49) szekszárdi borvidék (6) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (15) szentesi józsef (5) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) tállya (13) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (10) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természetes bor (10) tészta (16) tesztelünk (159) tokaj (146) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (105) tokaji aszú (40) torta (4) tramini (5) tudnivalok (4) túra (7) utazás (63) utazási tippek (24) utazunk (33) vacsora (11) váli péter (4) vega (5) velencei-tó (7) verseny (13) veszprém (4) villány (26) villányi borvidék (79) vörösbor (111) vylyan (28) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (8) zsirai pincészet (5)