Vissza
Főzünk

Püspökkenyér

Püspökkenyér című cikk borítóképe
2016. 03. 21. | Szabó Edit
Püspökkenyeret valamiért leginkább karácsonykor sütünk, pedig ez a nem túláradóan édes, könnyen elkészíthető sütemény bármilyen ünnepi asztalon megállja a helyét...

Az alapreceptet Horváth Ilona klasszikus szakácskönyvben találtuk, de az idő egy keveset változtatott rajta.

Hozzávalók:

  • 6 egész tojás
  • 25 dkg cukor
  • 25 dkg liszt
  • 5 dkg mazsola
  • 20 dkg apróra vágott birsalmasajt, aszalt füge, aszalt barack, aszalt gyömbér, kandírozott narancshéj vegyesen
  • 15 dkg durvára vágott dió
  • 1 vaníliarúd
Elkészítés:
  1. Az egész tojásokat a cukorral fehéredésig keverjük.
  2. A masszához adjuk a lisztet, és alaposan összedolgozzuk.
  3. Az apróra vágott aszalt gyümölcsöket kevés liszttel összekeverjük, és a tésztához adjuk.
  4. Belekeverjük a vaníliarúd kikapart magját is.
  5. Kivajazunk, kilisztezünk (vagy sütőpapírral kibélelünk) egy nagyobb őzgerincformát, és a tésztát egyenletesen eloszlatjuk benne.
  6. 190 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy valóban megsült-e.
  7. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Megjegyzés:
  • A feléből is készülhet, de ha nagyobb a család, érdemes elkészíteni a teljes adagot.
  • Csokoládémázzal is bevonhatjuk, de akkor sajnos nem fog illeni a választott borhoz. Kávéhoz viszont kitűnő.