Vissza

Reni nyárvégi pizzája

2016.09.01. | Szabó Edit
„A házi sonkát és a szalámit egy nyíregyházi disznóvágáskor kaptuk, én pedig indulás előtt gondosan „leszüreteltem” a bazsalikomtermést a pesti teraszomon, így a friss fűszernek se voltunk híján…”

Reni régi ismerősünk. Dolgos hétköznapjait egy komoly vállalat HR-vezetőjeként tölti, ám szabadidejében szívesen sürög a konyhában. Ezt a nagyszerű pizzát az utolsó augusztusi hétvégén tálalta. Gyorsan elkértük a receptjét. Íme:



„Vagyok olyan szerencsés, hogy a nyári hétvégéket Balatonbogláron tölthetem, a barátom családjának nyaralójában. Ilyenkor sokat kirándulunk, strandolunk, és persze gyakran főzünk is. Az idei nyár attól volt igazán különleges, hogy az idő augusztus 20. után is szép maradt. Az elmúlt hétvégén bringáztunk egy nagyot, tettünk egy kört Tihanyban, sétáltunk a tó partján, de belefért a grillvacsora és a fröccs is, ahogyan az egy jó balatoni hétvégén szinte természetes. Mivel minden reggel futunk, vasárnap sem tettünk másként, igaz, most kicsit hosszabb volt a táv a szokásosnál, mert gőzerővel készülünk a sümegi futóversenyre. Vonzó célként a Kishegyet jelöltük meg, a Majtényi borozóban jól esett a pihenő. Közben megbeszéltük, hogy otthon vacsorázunk, van még néhány alapanyag a hűtőben, tökéletes pizza készülhet belőle. A házi sonkát és a szalámit egy nyíregyházi disznóvágáskor kaptuk, én pedig indulás előtt gondosan „leszüreteltem” a bazsalikomtermést a pesti teraszomon, így a friss fűszernek se voltunk híján. Délután gyorsan összedobtam a tésztát, aztán elmentem strandolni a pasimmal és a könyvemmel. Hazafelé beszereztünk egy palack rozét is, ami épp lehűlt, mire elkészült a vacsora. Isteni esténk volt. Íme a recept, jó szívvel ajánlom mindenkinek!”



Hozzávalók:
A tésztához
  • 1 zacskó porélesztő (lehet friss is, akkor 5 dkg kell belőle)
  • 40 dkg liszt
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 kávéskanál só
  • kb. 2 dl langyos víz
A feltéthez (ez csak javaslat, a miénk így készült, de mindenki azt tegyen rá, amit szeret)
  • 1 doboz sűrített paradicsom
  • 20 dkg sonka, szeletelve
  • 20 dkg szalámi, szeletelve
  • 30 dkg reszelt sajt
  • 4-5 szem paradicsom, cikkekre vágva
  • 1 marék friss bazsalikomlevél
  • 2 fej hagyma, félkarikára vágva
  • 1 csokor friss rozmaring, felaprítva
  • 2 dl tejföl



Elkészítés:
  1. A tészta hozzávalóit tálba tesszük és a langyos vízzel összedolgozzuk. Az a cél, hogy sima, rugalmas masszát kapjunk. Ha elkészült, hagyjuk kelni legalább 90 percig.
  2. Ha a tészta megkelt, kicsit átdolgozzuk, és újra pihentetjük egy rövid ideig.
  3. Amíg a tészta pihen, előkészítjük a pizza feltétjét, vagyis lereszeljük és felszeleteljük a hozzávalókat.
  4. A tésztát két részre osztjuk és mindkettőt tepsi méretűre nyújtjuk.
  5. Az egyiket megkenjük az ízesített paradicsompürével, arra kerül a sonka, majd a friss paradicsom, a bazsalikom és a reszelt sajt fele.
  6. A másikat megkenjük tejföllel, meghintjük a friss rozmaringgal, arra kerül a házi szalámi, a hagymaszeletek és a reszelt sajt másik fele.
  7. Légkeveréses sütőben, 200 fokon kb. 20 perc alatt készre sütjük
  8. Friss salátával tálaljuk


 
Fotó:
Töreky Renáta







címkék

ausztria (4) bacsó andrás (4) badacsony (13) balassa bor (4) balaton (74) balatonfüred csopaki borvidék (11) balla géza (4) beszélgetünk (19) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (273) borász (43) borászok borásza (6) borbár (29) borfesztivál (27) bori mami (5) boriroda (12) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (31) borshanta (15) borterasz (14) borteszt (109) bortúra (25) borvacsora (14) borverseny (19) bott pince (29) bottszerda (21) budapest (193) cabernet franc (9) cava (7) CEWI (13) csirke (8) csokoládé (11) cukrászda (11) cuvée (5) dél-balaton (4) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (80) eger (41) egészséges (6) egri csillag (5) erdőbénye (6) eszünk (4) étterem (128) etyek (13) etyek budai borvidék (8) etyeki kúria (9) fehérbor (25) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (61) furmint február (10) gin (5) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) gyümölcsös (4) hárslevelű (12) házhozszállítás (4) heimann (8) húsvét (9) interjú (118) iszunk (7) kadarka (16) káli-medence (5) karácsony (22) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (14) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (11) koronavírus (29) kóstoló (57) kovács nimród winery (7) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (7) külföld (8) kunsági borvidék (8) laposa birtok (5) leves (12) london (14) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (40) merlot (12) mi a kő (4) michelin-csillag (8) monyo brewing co (6) mór (5) művészinterjú (14) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (17) olaszrizling (23) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (4) pálinka (12) pálinkaverseny (9) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pezsgő (54) piac (13) pinot noir (9) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (27) promóció (7) rácz jenő (5) rajnai rizling (8) recept (151) rosalia (5) rozé (32) saláta (8) sanzon (7) sauvignon blanc (11) somló (15) sommelier (10) soproni borvidék (12) sör (42) sós (69) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (11) super 12 (5) sütemény (34) süti (16) svét (16) syrah (7) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (41) száraz szamorodni (4) szekszárd (29) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) szentesi józsef (5) szicília (4) tállya (12) támogatott írás (6) tanfolyam (4) tarcal (9) tavasz (12) tavaszi recept (4) tea (8) tenger (4) tenger gyümölcsei (5) természetes bor (8) tészta (11) tesztelünk (15) tokaj (116) tokaj oremus szőlőbirtok (6) tokaj-hegyalja (80) tokaji aszú (30) tudnivalok (4) túra (6) utazás (27) utazunk (9) vacsora (9) verseny (10) villány (9) villányi borvidék (51) vörösbor (44) vylyan (17) zengő (4) zenit (5) zöld veltelini (7)